Gürer: Yarım milyon ton patates depoda çürüme aşamasında

CHP Milletvekili Gürer, iktidarın patates üreticilerinin sesine kulak vermediğini belirterek, “Depolarda çürümeye terk edilen yarım milyon tona yakın patates için geri sayım başladı. Bu ay bitene kadar depolar boşalmazsa ürün heba olacak.” dedi.

Gürer, sorunun çözümü için TMO ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin patates alımı yapabileceğine işaret etti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates üreticileriyle bir araya gelerek sorunlarını dinledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates üretiminin merkezi olan Niğde’de, çiftçileri ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Kilogramını 1 liraya mal ettiği patatesi 50-60 kuruşa bile satamayan üreticiler, Gürer’e dert yandı. 

‘Sesimizi duyan yok’

Çiftçilerin pandemi koşullarına rağmen üretim yaptıklarını anlattığını belirten Gürer, çiftçilerin anlatımlarını şu şekilde aktardı:

“Biz her türlü zorluğa rağmen, girdi maliyetlerindeki artışı ve ekonomik krizleri de görmezden gelerek üretim yaptık. Gübre, mazot, tohum, ilaç, sulamada kullandığımız elektrik ve diğer girdi maliyetleri geçen yıla göre yarı yarıya artış gösterdi. Ancak biz şimdi ürünümüzü maliyetine bile satamıyoruz. Ürünlerimiz depoda çürümeyi bekliyor. Bize ‘her karış toprağı ekin’ diyen Cumhurbaşkanına sesimizi duyuramıyoruz. Aylardır yalvarıyoruz, sorunumuza bir çözüm yolu bulunmasını istiyoruz ama ne yazık ki bizim sesimizi duyan yok.”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer

‘500 bin ton patates çürümeye terk edildi’

Gürer ise, resmi rakamlara göre 830 bin ton patates üretiminin yapıldığı Niğde’de, üreticilerin artık batma noktasına geldiğine dikkat çekti. Maliyetine yakın bir fiyata bile ürününü satmaya razı olan çiftçilere, tüccarın maliyetin yarısı kadar fiyat teklif ettiğini anlatan Gürer, “Depolarda 500 bin ton ürün çürümeye terk edildi.” dedi.

‘Vakit varken sıkıntıların giderilmesi için çaba gösterilmeli’

Patateslerin bu ay içinde depodan çıkmazsa tamamen çürüyeceğine vurgu yapan Gürer, şöyle konuştu:

 “Bu kez depoyu temizlemek dahi ciddi giderdir. Ayrıca çevre kirliliği artacak. Patates hayvan yemi de oldu ama saklama süresi doluyor. 2020 yılı Ekim, Kasım aylarında depolandı. Depo süresi dolmak üzere, havaların ısınması ile çürüme hızlanır.  Çiftçi ‘yandım’ diyor, AKP iktidarı feryatları duymuyor. Binlerce çiftçi zaten icra kıskacında. Ürününü satamaz ise daha da zor duruma düşecek. Vakit varken, üreticinin yaşadığı sıkıntıların giderilmesi için çaba gösterilmeli.”

Gürür, sorunun tek çözüm yolunun Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin patates alımı yapması ve ihracat yolunun açılması olduğuna işaret etti.

‘Çözüm için TMO alım yapabilir’

Genelde hububat alımı ile yetkilendirilen TMO’nun zaman zaman üreticiye destek olmak adına farklı ürün alımları da yaptığını dile getiren Gürer, “Yıllar önce patateste yaşanan benzer bir sorunda TMO patates alımı yapmıştı. Yine yapabilir ve aldığı patatesi uygun bir fiyatla tüketiciye ulaştırabilir. Ayrıca patateste ihracat kapısının mutlaka açılması lazım. İhracat teşvik primi uygulamasının hayata geçirilmesi şart. Bu uygulamalar için vakit daralıyor. Bir an önce yetkili kurumların bu öneriler doğrultusunda girişim yapması gerekiyor.” diye konuştu. 

‘Çiftçiler şimdi icra memurlarıyla adeta köşe kapmaca oynuyor’

Köy ve kasabalarda ziyaret ettiği patates üreticilerinin patlama noktasına geldiğine şahit olduğunu da vurgulayan Gürer, “Çiftçinin sorunlarına bu kadar duyarsız olan iktidar, bu sorumsuzluğunun faturasını yapılacak olan ilk seçimlerde ağır ödeyecek.” dedi. 

Cumhurbaşkanına güvenip üretim yapan çiftçinin, şimdi icra memurlarıyla adeta köşe kapmaca oynadığına işaret eden Gürer, “Anadolu çiftçisinin haykırışlarını duymazdan gelen AKP, seçimlerde bu ilgisizliğin sonucunu mutlaka görecektir.” ifadelerini kullandı.

Yeni1Mecra