4 yaşındaki Leyla’nın ölümüne ilişkin dava ertelendi

Ağrı’da kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeni bulunan 4 yaşındaki Leyla Aydemir’in ölümüne ilişkin biri tutuklu 7 sanığın yargılandığı dava ertelendi.

Ağrı’da bayram ziyareti için gittiği dedesinin köyünde kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeni bulunan 4 yaşındaki Leyla Aydemir’in ölümüne ilişkin biri tutuklu 7 sanığın yargılandığı davaya Ağrı 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Duruşmaya, Leyla’nın ölümüne ilişkin tutuklanan amca Yusuf Aydemir, Elazığ’daki cezaevinden Ses ve Görüntü Bilim Sistemi (SEGBİS) aracığıyla katıldı. Duruşmada tutuklandıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Nihat Aydemir’in kuzeni M.A. Aydemir ve kardeşi M. Aydemir, Y.A. ve eşi A.A. ile B.D. ve eşi H.D, taraf avukatları ile Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği (UCİM) Genel Başkan Danışmanı avukat Ayşegül Aydoğan ve tanıklar da hazır bulundu.

Duruşmaya katılmayan Leyla’nın babası ve annesi adliyenin önünde bekledi. Tanık Z.A, beyanında kendisini aile büyüğü olarak görmediğini söyledi. İddia edildiği gibi A.A. ve D.A. ile toplantı yapmadıklarını öne süren Z.A, “Babam 1969’da öldü. Bilsem ki bu işin içinde babamın parmağı var, gelip söylerim.” dedi.

Z.A, mahkeme başkanının “Leyla’nın bulunması için 300 bin liralık ödül vereceğiniz doğru muydu?” sorusu üzerine şunları ifade etti:

“Leyla’nın taziyesine katılmadım çünkü içim yanıyordu. Bana başsağlığında bulunmalarını istemiyordum. O yüzden evimde oturdum. 300 bin lira ödül vaadinde bulundum. Baba Nihat’a cenaze geldiğinde hastanede ‘Cenazeyi öğleden sonra kaldıralım.’ dedim, o da ‘Yok’ dedi. 300 bin liralık ödüle ben ve baba Nihat karar verdik. Leyla’nın bulunmasını istiyorduk. Eğer gizli tanık Bezirhaneli yani bizim köylüyse suçlu ve katil odur.”

‘Komutan köyün tamamında arama için Bakanlar Kurulu kararı olması gerektiğini söyledi’

Mahkeme başkanının “Gazetecilere küfür oldu mu?” sorusu üzerine ise Z.A, “Gelen medyacılara tek yanlışım çay ve kahve ısmarlamak oldu. Bölük komutanına ‘Köydeki tüm evleri arayalım.’ dedim. Komutan bana sadece bir evi arama haklarının olduğunu ve köyün tamamında arama olması için Bakanlar Kurulu kararı olması gerektiğini söyledi.” diye konuştu.

Mahkeme başkanının “Aile büyükleri arasında toplantı olmuş. Meclis toplantısı yapmışsınız doğru mu?” sorusu üzerine diğer tanık A.A, “Toplantı olmadı, kimseye bir şey anlatmadık. Toplantıyı bilen kişi faili de bilmelidir. Merkezde yaşıyorum, köye gidip geliyordum. Tarlada çalışırken Leyla’nın cenazesinin bulunduğunu bana arayarak söylediler.” dedi.

Sanık savunmaları

Tutuklu sanık Yusuf Aydemir, esas hakkındaki mütalaaya karşı yaptığı savunmada hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. Duruşmaya katılan tutuksuz sanıklar da, suçlamaları reddederek beraatlarını istedi.

Duruşma ertelendi

Duruşmada bazı avukatlar, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapabilmek amacıyla süre talep etti. Mahkeme heyeti, sanık Yusuf Aydemir’in tutukluluk halinin devamına, duruşmaya gelmeyen 4 tanığın dinlenmesi amacıyla zorla getirilmelerine ve avukatlara savunma için süre verilmesine hükmederek duruşmayı 2 Ekim’e erteledi.

İddianame

Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Leyla Aydemir’in ölümünden sorumlu tutulan baba Nihat Aydemir’in kuzeni M. A. Aydemir’in de aralarında olduğu 7 sanık hakkında “çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “iştirak halinde kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan da 14’er yıla kadar hapis cezası verilmesi isteniyor.

Kaynak: AA