Ankara’da 4 yıl aradan sonra Kürt Dili ile ilgili çalışmalar yapmak, dil öğrenme dersleri vermek için DemDer isimli bir dernek kuruluyor.
DemDer, 21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde Kürtçenin Kurmancî, Zazakî ve Soranî lehçelerini öğreteceği kurslara başlayacak.
Faaliyetleri üzerine konuştuğumuz DemDer’in gönüllü çalışanı ve eğitmeni Önder Bayındır, faaliyetlerini DemDer’den önce 2003 -2016 yılları arasında Kürd-Der adıyla sürdürdüklerini belirtti. Bayındır, 2016 yılında benzer faaliyetlerde bulunan kurumlar ve birçok STK ile birlikte derneklerinin de “Haksız ve hukuksuz bir şekilde” kapatıldığını ifade etti. Bayındır yaşananları şu sözlerle özetledi:
“Tüm ekipmanlarımıza el konuldu. Hiçbir destek almadan gönüllülük esasıyla ve büyük bir emekle Kürtçe üzerine yürüttüğümüz çalışmalarımıza tahammül gösterilmedi ve bu yönelmeyle devletin Kürt diline yönelik düşmanlığını bir kez daha görmüş olduk. Herhangi bir siyasi faaliyetimizin olmayışına ve sadece Kürtçeye yönelik atölye vb. çalışma yürütmemize rağmen derneğimiz kapatıldı.”
‘İnternet dezavantajlı grupların sesini duyurması için önemli bir araç’
Önder Bayındır, 2016 yılından bu yana Kürt diline yönelik çalışmalarını devam ettirme arayışlarının sürdüğüne değinerek pandemi koşullarında bu fikri nasıl hayata geçirebileceklerini tasarladıklarını söyledi. Bayındır, bilişim teknolojilerinin gelişmişliğini ve internet ortamının imkanlarını göz önüne alarak “Kürtçe dili üzerine yapacağımız her türlü çalışma için interneti zemin olarak kullanma ve faaliyetlerimizi bu zeminde başlatma kararını verdik” dedi.
İnternet ortamının, sosyal medya platformlarının dezavantajlı grupların seslerini duyurması ve çalışma zemini bulması açısından oldukça önemli ve değerli gördüklerini vurgulayan Bayındır, bu platform üzerinden geniş kesimlere ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
‘Amacımız Kürt dilini tanıtmak ve isteyen herkese öğretmek’
Bayındır, çalışmalarının amacını, Kürt dilini sadece Kürtlere değil, herkese tanıtmak ve öğrenmek isteyen herkese ulaşmak şeklinde tanımladı. DemDer’in faaliyetlerinden kısaca bahseden Bayındır, Kürtçe öğrenmek isteyenler için Kurmancî, Zazakî ve Soranî lehçelerinde atölye çalışmaları yapacaklarını belirterek şunları kaydetti:
“Kürt dilini tanıtmak, Kürtçenin görünürlüğünü ve bilinirliğini sağlamak, derleme çalışmaları yapmak, Kürtçe’nin öğretimi için her türden içerik üretmek, diğer dillerdeki eserleri Kürtçeye çevirmek gibi alanlarda faaliyetler yürütmek ve projeler geliştirmek istiyoruz. Kurumsallaşma konusunda mekan anlayışından bağımsız düşünmek önümüzde yeni ufuklar açacaktır. Ama dernek olarak faaliyet yürütmek için yakın bir zamanda dernek tüzel kişiliği için resmi başvurumuzu da yapacağız.”
‘Soranî lehçesini öğrenmek için ciddi talep var’
Türkiye’deki Kürtlerin Kurmancî ve Zazakî lehçelerinde konuştuklarını ama Soranî’ye yönelik de ciddi bir talep olduğuna dikkat çeken Önder Bayındır, Kürtlerin konuştukları lehçenin dışındaki lehçelere ilgisinin her geçen gün daha çok arttığını ve kendilerinin de buna cevap olmaya çalışacaklarını söyledi.
‘Eğitimler ücretsiz ve gönüllülük esasıyla yapılıyor’
Bayındır, eğitimlerini Zoom ve Skype gibi platformlar üzerinden haftada iki gün ve ikişer saat canlı yayınla yapacaklarını belirtti. Eğitimlerin her sınıfta en fazla on iki kişi olacak şekilde hafta içi ve hafta sonu yapılacağını kaydeden Bayındır, “Çalışma saatleri de dikkate alınarak hafta içi 20.00-22.00 saatleri arasında dersler yapılacak ama ihtiyaca göre bu saatlerde esneklik sağlanacaktır. Hafta sonu öğleden sonra13.00-15.00 / 14.00- 16.00/ 15.00-17.00 arası saatlerde derslerin yapılması planlanıyor. İhtiyaca göre bu saatlerde de esneme yapılabilecek” dedi.
Eğitimlere katılan kursiyerlere ders materyali olarak kullandıkları materyalleri internetten indirebilecekleri dosyalar şeklinde göndereceklerini ifade eden Bayındır, “bu çalışmalar için herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Tüm çalışmalarımız gönüllülük esasıyla yapılmaktadır” dedi.
Yeni1Mecra / Merve Güven