ABD’de siyah George Floyd’un gözaltına alınırken polis şiddeti sonucu yaşamını yitirmesi ardından başlayan gösteriler 8’inci gününde de devam etti.
Katılımın artarak devam ettiği gösterilerde Floyd için adalet istendi.
ABD’nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde siyah George Floyd’un gözaltına alınırken polis şiddeti sonucu yaşamını yitirmesi üzerine başlayan protestolar New York, Washington ve Minneapolis başta olmak üzere bir çok kente yayılarak sürüyor.
Başkent Washington DC’de gösteriler bugün de devam etti. Beyaz Saray ve çevresinde polis, FBI, Ulusal Muhafızlar ve Gizli Servis geniş güvenlik önlemleri aldı. Beyaz Saray önündeki Lafayette Parkı göstericilerin girmemesi için uzun demir çitlerle kapatıldı. Beyaz Saray etrafına konuşlanan yüzlerce polisin yanı sıra çok sayıda askeri polis ve Ulusal Muhafızın da yolları kapatması dikkati çekti.
Gösterilere katılım arttı
Öğleden sonra Beyaz Saray çevresinde toplanmaya başlayan göstericiler, bir süre oturarak eylem yaptı. Yaklaşık 15 bin kişi, Floyd’un ölümüne ve ülkedeki polis şiddetine karşı sloganlar atarken, gösterilere katılımın diğer günlere kıyasla daha fazla olduğu gözlendi.
Göstericilere biber gazıyla müdahale
Protestoda zaman zaman göstericiler ve güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Güvenlik güçleri göstericilere biber gazıyla müdahale etti. Gösteriler, kentte sokağa çıkma yasağının başladığı saat 19.00’dan sonra da devam ederken, bir grup protestocu Beyaz Saray’dan Kongre binasına yürüdü. Kongre binası önünde de bir süre eylem yapan protestocular, daha sonra Beyaz Saray önündeki Lafayette Park’a döndü.
Göstericilerin büyük bölümü geç saatlerde Beyaz Saray önünden ayrıldı.
Washington bölgesine yaklaşık bin 600 asker konuşlandırdı
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jonathan Hoffman, Savunma Bakanı Mark Esper’in 82’nci Hava İndirme Tümenine bağlı Acil Müdahale Tugayının 504’üncü Görev Gücü Taburunu başkent bölgesine konuşlandırma talimatı verdiğini belirtti. Hoffman, sevk edilen askerlerin sayısını bin 600 olarak açıkladı.
Washington üzerinde alçak uçuşa ilişkin soruşturma
Öte yandan önceki gece Washington DC’de askeri helikopterlerin protestocuların üzerinden alçak uçuş yapmasına ilişkin Washington DC Ulusal Muhafızlar Birliği, soruşturma başlatıldığını bildirdi. Birlik, soruşturmanın nedenine ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi.
New York’taki gösterilere sağlık çalışanları da destek verdi
New York kentinin Aşağı Manhattan bölgesinde devam eden gösterilere, binlerce New Yorklu katıldı. New York’ta zaman zaman trafiği kapatan binlerce eylemciye Times Meydanı’nda sağlık çalışanları da destek verdi. Broadway Caddesi üzerinde ise göstericiler çevreledikleri polislerden diz çökmesini istedi ancak polisler diz çökmedi.
Gösterilerde kentteki birçok mağaza, banka ve iş yeri olası zararı önlemek amacıyla pencere ve kapılarını tahtalarla kapatarak önlem aldı. Sokağa çıkma yasağının uygulanacağı kentte 20.00’dan itibaren bazı sokaklar da trafiğe kapatıldı.
Teksas’taki gösterilere Floyd’un ailesi de katıldı
Öte yandan Teksas’taki 25 bin göstericiye George Floyd’un aile üyeleri de eşlik etti. California’da ise Hollywood’da binlerce protestocu ulusal muhafızların görevlendirildiği kentte eylemlerini sürdürdü.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanından Trump’a çağrı
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, elinde İncil’le düzenlediği basın toplantısında, ABD Başkanı Donald Trump’a, ülkedeki protestoculara karşı tonunu yumuşatma çağrısı yaptı. Elindeki İncil’i havaya kaldıran Pelosi, Trump’ı ülkedeki ırk, parti, din ve bölge farklılıklarını ortadan kaldıracak adımlar atmaya çağırdı.
Trump’ın dün Beyaz Saray’dan elinde İncil’le çıkıp, yerleşkenin karşısındaki St.Johns Kilisesi’ne yürüyerek göstericilere mesaj vermesi ve güzergah üzerindeki göstericilerin polisin sert müdahalesiyle dağıtılması tepki çekmişti.
‘Nefes alamıyorum’ feryadı polis şiddetini gündeme taşıdı
46 yaşındaki George Floyd, 25 Mayıs’ta dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te gözaltına alınırken bir polisin uzun süre boynuna diziyle basması nedeniyle dakikalarca “Nefes alamıyorum” demişti.
Floyd’un, olay yerine gelen acil sağlık ekiplerince kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği açıklanmış, yoldan geçenlerin cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüler sosyal medyada büyük tepki toplamıştı. Görüntüler, ülkede siyahlara yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve Minneapolis başta olmak üzere, birçok şehirde protestolara yol açmıştı.
Ülke genelindeki protestolar nedeniyle birçok şehirde “sokağa çıkma yasağı” ilan edilmiş, Ulusal Muhafızlar görevlendirilmişti.
Kaynak: AA