Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na Ocak ayında 578 çağrı geldi

TKDF’nin Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na Ocak ayında 578 çağrı gelirken, en çok çağrı İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır ve Kocaeli’nden yapıldı.

188 vakanın 108’ini ev içi şiddet ihbarı olurken, bu vakaların 78’ini ise eş şiddeti oluşturdu.

Fotoğraf: Erhan Demiralp/DepoPhotos

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) “Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı Ocak 2021” raporunu açıkladı. Rapora göre; Yardım Hattı, 1 Ocak 2021-31 Ocak 2021 tarihleri arasında toplam 578 çağrı almıştır. Çağrıların 88’i İstanbul’dan, 16’sı Ankara, 13’ü İzmir, 11’i Diyarbakır ve 11’i Kocaeli’nden gelirken, bu illerin dışında 39 farklı ilden de çağrılar gelmiştir.

Raporda, şiddet çağrılarının şehir ve ilçeler arasındaki dağılımının, şehirlerin gelişmişlik seviyeleri, sosyoekonomik durumları fark etmeksizin farklı şehir ve ilçelerden geldiğinin görüldüğüne vurgu yapıldı.

‘2007’den bu yana 76 bin 227 çağrı geldi’

15 Ekim 2007’den günümüze aile içi şiddet hattına gelen toplam çağrı 76 bin 227 olduğunun belirtildiği raporda, “Bu çağrılar içerisinde Türkiye’nin tüm illerinden gelen ihbarlarla birlikte çok sayıda ülkeden (Almanya, Fransa, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Hollanda, Avustralya, Amerika, Suriye, İsviçre, İran, Tunus, İngiltere, İsveç, Romanya, Libya, Japonya, Ukrayna, Gürcistan, Kenya, Kanada, Kazakistan, Yunanistan, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Kıbrıs) gelen ev içi şiddet ihbarları yer almaktadır.” denildi.

‘188 vakanın 108’i aile içi şiddet’

Ocak ayı içerisinde gelen toplam 188 vakanın 108’inin ev içi şiddet ihbarı olduğuna işaret edilen raporda, şu bilgiler yer aldı:

“Bu şiddet vakalarının 78’i eş şiddeti ihbarları olmuştur. 9 acil vaka ihbarı ile birlikte 8 çağrı da komşu ihbarıdır. 126 çağrıya hukuki bilgilendirme yapılmıştır. 51 çağrı karakola, 44 çağrı barolara, 10 çağrı da sığınağa yönlendirilmiştir. Ocak ayı içerisinde hatta gelen şiddet ihbarlarının mağdurlarının yaşları 1 ile 75 arasında değişmiştir.”

‘Şiddet mağduru kız çocuklarının oranı 4,7’

Gelen aramaların ev içi şiddetin mağdurlarının büyük çoğunluğunu yani yüzde 90.7’sinin kadınlar olduğunu gösterdiğine vurgu yapılan raporda, “Bu oranı yüzde 4,7 ile kız çocuklar izlemektedir. Şiddet mağduru olarak belirtilen oğlan çocuk oranı yüzde 1,3’tür. Ev içi şiddetin mağduru olarak cinsiyet ayrımı gözetmeksizin belirtilen çocuklar yüzde 0,7’dir.” diye kaydedildi.

‘Çağrıların yüzde 2,7’sinde ev içi şiddet mağduru erkek’

Gelen çağrıların yüzde 2,7’sinde ise ev içi şiddet mağdurunun erkekler olduğunun belirtildiği raporda, “Ev içi şiddet mağduru kadınlar ile çocuklar birlikte değerlendirildiğinde çağrıların neredeyse tamamı kadın ve çocuğa yapılan şiddeti ihbar etmek ve bu konuda yardım istemek içindir.” denildi.

İhbar edilen şiddet vakalarının önemli çoğunluğunun fiziksel ve psikolojik şiddet vakaları olduğunun ifade edildiği raporda, “Fiziksel şiddet yüzde 47,12, psikolojik şiddet yüzde 31,94. Bu şiddet türlerinin dışında gelen çağrıların yüzde 8,9’u sosyal şiddet, yüzde 7,85’i cinsel şiddet ve yüzde 4,19’u ekonomik şiddeti ihbar eden çağrılar olmuştur.” diye belirtildi.

‘Şiddet türlerini birbirinden ayırmak kolay olamamakta’

Her ne kadar analiz yaparken şiddet türlerini birbirlerinden kavramsal olarak ayırmak kolayken, gerçek hayatta bu durum o kadar kolay olamadığına dikkat çekilen raporda, şunlar ifade edildi:

“Çoğu vakada birçok şiddet türü birlikte yer alabilmektedir, fakat bir ya da iki tanesi mağdur üzerindeki derin etkileri nedeni ile diğerinden öne çıkmakta ve mağdur tarafından dile getirilmektedir. Aynı zamanda fiziksel şiddet dışındaki şiddet türleri mağdurlar tarafından bilinmiyor olabilir. Ayrıca, farklı şiddet türleri biliniyor olsa dahi ihbarda bulunmak, o konuda yardım talep etmek için yeterince acil ve ciddi bir durum olarak değerlendirilmiyor olabilir.”

‘Eşler saldırganlar arasında en geniş grubu oluşturuyor’

Acil yardım hattına gelen çağrıların kadınların en çok en yakınlarındaki erkekler tarafından şiddete uğradığını gösterdiğinin belirtildiği raporda, “Gelen çağrılar şiddetin en güvenli yer olduğunu varsaydığımız ev içerisinde kadınların hayatlarını paylaştıkları eşler ve diğer aile bireyleri tarafından geldiğini göstermektedir. Eşler yüzde 59,7 ile saldırganlar içerisinde en geniş grubu oluşturmaktadır. Eşleri, yüzde 18,6 ile diğer aile üyeleri takip etmektedir.” diye kaydedildi.

Aile içerisinde genel anlamda aile, erkek çocuk ve anne en çok şiddet uygulayanlar olarak mağdurlar ya da ihbarda bulunanlar tarafından belirtildiğinin ifade edildiği raporda, “Hatta gelen ihbarlar göstermektedir ki, kadınlar eşleri ve ev içerisindeki birinci derece akrabaları dışındaki şahıslar tarafından da şiddete uğramaktadır.” denildi.

Arada bir evlilik bağı olmadan da kadınların duygusal ilişki içerisinde oldukları erkeklerin şiddetine maruz kaldığına dikkat çekilen raporda, şu veriler yer aldı:

“Bu bakımdan erkek arkadaş yüzde 4,7, nişanlı/sözlü yüzde 0,8 ile eski eş yüzde 0,8 ve eski erkek arkadaş yüzde 1,6  verileri ayrıca önemlidir. Eşin ailesi ve diğer akrabalar da acil yardım hattına gelen şiddet ihbarlarında saldırganlar arasında belirtilmiştir.”

Yeni1Mecra