TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ile birlikte Anıtkabir’e giden Baro Başkanları da “Savunma Yürüyüşü”ne katıldı.
Iğdır Baro Başkanı Alakan, Anıtkabir’de Baro Başkanlarını bekledikleri sırada engellemeyi duyduklarını belirterek, 80 Baro’nun ortak hareket ettiğini, aralarında herhangi bir “bölünmüşlüğün” olmadığını vurguladı.
TBB Başkanı Feyzioğlu, kendisinin yürümeyeceğini belirterek, “Temel haktır yürüyüş. Talebimiz oraya gelmiş baro başkanlarımızın bırakılmasıdır.” dedi.
“Savunma Yürüyüşü”nün 4’üncü gününde Ankara girişlerinin engellenmesi üzerine oturma eylemine başlayan Baro Başkanları bir kez daha kente girmek istedi. Ancak polisler ikinci kez yürüyüşü engelleyerek izin vermedi. Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, Antep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı ve İzmir Barosu Baskanı Özkan Yücel eylem sırasında çevik kuvvet polisleri tarafından şiddete maruz kaldıklarını belirtti.
Ankara Baro Başkanı Sağkan: Bu ülkede başkente yürüyerek girme hakkınız yoktur
Oturma eylemi sonrası açıklama yapan Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, “Gördüğünüz üzere bu ülkede bir vatandaşın şehrine, başkente girmesine dahi tahammül bulunmamaktadır. İşte görüntü budur, tam da arkanızdadır. Bu ülkede başkente yürüyerek, girme hakkınız yoktur artık.” dedi.
Kayseri Baro Başkanı Dursun: Cübbelere düğme vuramazsınız
Kayseri Barosu Başkanı Cavit Dursun ise, “Demokratik hak kullanımı ve hukuki eylemliliği göstermek için geldik bugün. Başkentimize giremiyoruz. Savunmanın doğasında itiraz sorgulama vardır, biat yoktur. Halkımızın haklarının temsili için geldik. Çoklu baro kuvvetler ayrılığı ilkesine yakışmıyor. Çoklu baro çoklu yargıyı ve bölünmeyi getirir. Çoklu baro Anayasaya hukukuna aykırı. Avukatların cübbelerine düğme vuramazsınız.” diye konuştu.
“Nisbi temsil” adı altında baroların siyasallaştırılmaya çalışıldığını kaydeden Dursun, “İktidar yanında yandaş ya da muhalif olarak konumlandırırsanız yazık edersiniz. Bu oyunu ortadan kaldırın. Buraya geldik geleli oynanmayan oyun kalmadı.” dedi.
HDP Grup Başkanvekili Beştaş eyleme katıldı
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da cübbesini giyerek, oturma eyleminin olduğu yere geldi. “Barolar yoksa savunma yoktur. Savunma yoksa adil yargılanma yoktur” diyen Beştaş, kent girişinde 100 bin avukatın iradesinin engellendiğine dikkati çekti. Beştaş, “Savunmanın temsiliyetini engellemek totaliter bir resim daha verdi. Tek adam rejimi dediğimiz tamda böyle bir manzaradır.” şeklinde konuştu.
Feyzioğlu ile Anıtkabir’i ziyaret eden Baro Başkanları’da yürüyüşe katıldı
Baro Başkanları ve avukatlar, yol açılana kadar bekleyeceklerini belirtti. Bunun üzerine polisler avukatları çembere aldı. Polis, basın ile avukatlar arasında durdu. Öte yandan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ile birlikte Anıtkabir’i ziyaret eden Baro Başkanları da eylemin sürdüğü yere geldi.
‘Anıtkabir’de Baro Başkanlarımızı beklediğimiz sırada engellendiklerini duyduk’
Feyzioğlu’yla birlikte Anıtkabir’i ziyaret eden ve sonrasında eylem yerine gelen Iğdır Baro Başkanı Serkan Alakan Mezopotamya Haber Ajansı’na konuştu. Alakan, şunları kaydetti:
“Biz 80 Baro Başkanı bir Haziran’da bir bildiri yayınladık. Hükümetin avukatlık kanununu hazırlık tasarısı var bu konuda baro başkanlarının muhatap alınması, söz hakkı olması için bildiri yayımladık. Müzakerelere açık olduğumuzu söyledik. Eğer müzakereler sonuç vermezse baro başkanları yürüme dahil diğer tüm eylemleri gerçekleştireceğimizi deklare ettik. Bu bağlamda baro başkanlarımız kendi bulundukları illerden sembolik de olsa yürüyüş yaptı ve Ankara’da toplandılar. Bugün biz baro başkanlarıyla Anıtkabir’de buluşup, Meclis’e yürüyecektik. Dolayısıyla biz bir kısım baro başkanları Anıtkabir’de baro başkanlarımızı beklediğimiz sırada başkanların engellendiğini duyunca oradaki baro başkanları olarak buraya intikal ettik.”
‘Sorun çözülene kadar bekleyeceğiz’
Feyzioğlu ile Anıtkabir’de paylaşılan fotoğrafa değinen Alakan, “Bizim baro başkanları olarak herhangi bir bölünmüşlüğümüz söz konusu değil. Bu anlamda tüm baro başkanları olarak ortak hareket ediyoruz” dedi. Engellemenin demokratik hukuk devletinde olmaması gerektiğini kaydeden Alakan, “Buradakilerin hepsi Baro Başkanı fiziki mesafe sorunu olmadığı sürece yürüme hukuka aykırı değil. Bu sıkıntı çözülecektir. Tüm baro başkanları olarak sorun çözülene kadar burada bekleyeceğiz.” dedi.
‘80 Baro bir bütün hareket ediyoruz’
Alakan, Feyzioğlu’nun açıklamalarına ilişkin ise “Feyzioğlu’nun kendi açıklamasıdır.” dedi. Baroların seçimlerine müdahale tasarısına karşı tüm barolar olarak ortak hareket ettiklerini yineleyen Alakan, “Yargının bağımsızlığına, avukatların yargı önünde zayıflatacağını düşünüyoruz. 80 Baro bir bütün bu konuda hareket ediyoruz. Barolar bölündüğü zaman hükümete, siyasete, iktidara yakın baroların oluşması yüksek. 80 baronun uzlaştığı konu budur. Tüm barolar çoklu baroya karşıdır” dedi.
TBB Başkanı Feyzioğlu: Olayları yumuşatmak için devreye girdik
TBB Başkanı Metin Feyzioglu, Meclis Başkanı Mustafa Şentop ile görüştü. Görüşme sonrası Baro başkanlarının Ankara’ya yürüyerek girmelerinin engellenmesine ilişkin açıklama yaptı.
TBB’nin seçtiği yöntemin yürümek olmadığını, kendisinin de yürümeyeceğini belirten Feyzioğlu, Eskişehir yolunda bekleyen kente girmesi gerektiğini söyledi. Yürüyüşün Anayasal bir hak olduğunu ifade eden Feyzioğlu, “Temel haktır yürüyüş hakkı. Talebimiz oraya gelmiş baro başkanlarımızın bırakılmasıdır. 150 metre yürüyüş yapacaklar. O 150 metre yürüyüşün ardından Anıtkabir’e gitmek istiyorlar. Bunun kamu düzenini bozan bir yanı yok. Olayları yumuşatmak için devreye girdik. Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanı ile görüştüm. Bir ortak noktada buluşulacak” dedi.
Tartışılan “çoklu baro” sistemine ise Feyzioğlu, “Çoklu baro yanlış. Bizim açımızdan doğru bir yöntem değil takdir Meclis’indir. Kimse de neden Meclis’e ikna etmeye çalışıyorsunuz diye kızamaz. Tartışılan çoklu baro sistemi yapısına ilişkin biz Meclis’te çalışmayı tercih ediyoruz ama biz yürüyeceğiz diyene de engel olunmamalı.” diye belirtti.
MA – ANKARA