Ankara Katliamı’na ilişkin görülen davada tanık olarak dinlenen Büşra Ş’nin beyanlarına müdafi avukat Fidan’ın müdahale etmesi üzerine gerginlik çıktı.
Mahkeme heyeti duruşma salonunu terk etti.
Ankara Katliamı ana davadan dosyaları ayrılan firari 16 sanık ile ana davada “örgüt yöneticiliğinden” 18 yıl hapse çarptırılan sanık Erman Ekici hakkındaki “kasten öldürme” ve “insanlığa karşı suç”tan açılan davanın 9’uncu duruşması Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.
Duruşmada, sanık Ekici ile tutuklu bulunduğu cezaevinden telekonferans yöntemiyle bağlantı kuruldu, taraf avukatları salonda hazır bulundu.
Milletvekilleri de duruşmayı takip etti
Duruşmayı, CHP milletvekilleri Abdurrahman Tutdere, Alpay Antmen, Mahmut Tanal, Gamze Taşçıer, Fazıl Kasap, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Ali Şeker, Burcu Köksal, Candan Yüceer, Orhan Sarıbal, Sezgin Tanrıkulu ve HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, İstanbul Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık, TİP İstanbul Milletvekili Erkan Baş, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ile sivil toplum örgütlerinden çok sayıda kişi takip etti.
Firari sanıklardan Alkan’ın eşi tanık olarak dinlendi
Mahkeme Başkanı, dava dosyasına gelen evrakı okuduktan sonra tanıkların dinlenilmesine geçildi. Tanık olarak dinlenen firari sanıklardan Muhammet Zana Alkan’ın eşi Büşra Ş, 2014’te görücü usulüyle evlendirildiği Mustafa Deniz Şahin’le Suriye’ye geçtiklerini, 2015’te Şahin çatışmada ölünce Muhammet Zana Alkan ile evlendiğini anlattı.
Ablasının da o dönem Suriye’de bulunduğunu ifade eden Büşra Ş, “Suriye’de evden çıkmıyordum, ablam hastaydı. Ablamın çocuklarına da ben bakıyordum. Ablam öldükten sonra 4 çocuğu benim de 1 çocuğumu alarak 2019’da Türkiye’ye geldik.” diye konuştu.
Sanık Erman Ekici’yi tanımadığını dile getiren Büşra Ş, Suriye’ye kaçakçılar aracılığıyla geçtiğini, dönerken de güvenlik güçlerine sığındığını belirtti.
Mahkeme heyeti salonu terk etti
Mağdur avukatlarının Büşra Ş’ye, firari sanıkların fotoğraflarını gösterdiği sırada sanık Erman Ekici müdafii avukat Heyyam Fidan tanığın beyanlarına müdahale etti. Bunun üzerine mağdur aileler “Biz buraya adalet için geldik. Avukat karşı çıkmasın.” diyerek tepki gösterdi.
Mahkeme Başkanı, izleyicilerin tanığa müdahale edemeyeceğini belirterek, tanığa müdahale eden kişinin salondan dışarı çıkarılmasını istedi. Bunun üzerine müştekiler mahkeme başkanına “Adalet dedik, sizin başınızın üstünde yazıyor başka bir şey demedik.” dedi. Mahkeme heyeti, belirtilen kişinin salondan çıkarılmadan duruşmaya devam etmeyeceğini söyleyerek salonu terk etti.
Verilen aranın ardından duruşma salonuna dönen mahkeme heyeti, “duruşma düzenini bozan” kişinin salondan çıkmadığı gerekçesiyle duruşmayı 19 Mart’a erteledi.
Davanın geçmişi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının katliamla ilgili hazırladığı iddianame, 13 Temmuz 2016’da Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmiş ve ilk duruşma 7 Kasım 2016’da görülmüştü.
Yargılama sonucu mahkeme 3 Ağustos 2018’de davayı karara bağlamış ve 9 sanık “anayasal düzeni ihlal” suçundan birer, “100 kişiyi kasten öldürme” suçundan da 100’er kez olmak üzere toplam 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmıştı. Davanın firari 16 sanığı hakkındaki dava dosyasının ayrılmasına hükmedilmişti.
“Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak” suçundan 18 yıl hapisle cezalandırılan sanık Erman Ekici’nin, “anayasal düzeni ihlal”, “kasten öldürme” ve “20’si çocuk 391 kişiyi öldürmeye teşebbüs” suçlarından ayrıca yargılanması için suç duyurusunda bulunulmuştu.
Kaynak: AA-MA