Arsuz’un 28 mahalle muhtarından ortak açıklama: Hüyük maden istemiyor

Hatay’ın Arsuz ilçesinde açılmak istenen krom maden işletmesine karşı çıkan ilçedeki tüm mahallelerin muhtarları ve Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven ilçede maden istemediklerini ortak açıklamayla duyurdu

Hatay’ın Arsuz ilçesindeki 28 mahallenin sakinleri adına tüm muhtarlar bugün Hüyük köyünün çok amaçlı salonunda basın toplantısı yaparak ortak açıklama gerçekleştirdi. Açıklamayı Hüyük köyü muhtarı Rıdvan Dural okudu.

Arsuz’a bağlı Hüyük, Arpagedik, Arpaçiftlik, Hacıahmetli, Gözcüler, Çetillik, Uluçınar, Gökmeydan, Akçalı, Beyköy, Üçgüllük, Gülcihan, Kurtbağı, Madenli, Konacık, Tülek, Tatarlı, Avcılarsuyu, Haymaseki, Aşağıkepirce, Kale, Karagöz, Şarkkonak, Cumhuriyet, Nardüzü, Konarlı, Övündük, Pirinçlik mahallelerinin halkı olarak doğal yaşam alanlarını tahrip edecek, geçim kaynaklarını kurutacak maden işletmeciliğine karşı olduklarını ve buna karşı mücadele edeceklerini açıklayan Rıdvan Dural, “Bizler geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan üreticileri, emekçileriyiz. Ormanlarımız ve su kaynaklarımız hayatımızın can damarıdır. Can damarlarımız olmazsa nasıl hayatta kalır, nasıl soluk alabiliriz?” dedi.

‘Krom maden işletmesine sonuna kadar direneceğiz’

Demircan Krom Madencilik şirketinin “Krom Zenginleştirme Tesisi Projesi” ile ilgili ÇED sürecinin başlatıldığını, ancak halkın 18 Mart’ta yapılmak istenen “Bilgilendirme” toplantısının yapılmasını engellediğini belirten Dural, krom maden işletmesinin kurulmasına sonuna kadar direneceklerini belirtti.

Madenin insan yaşamına ve doğaya zararları

Dural, krom madenciliğinin halkın yaşamını olumsuz etkileyeceğini ve doğal çevreye zarar vereceğini şu örneklerle anlattı:

  • Doğa, ormanlar, su kaynakları hoyratça yok edilecek
  • Kayısı üretimi yapılan Kurtbağı’nda doğal ortam kirletilecek kayısı üretimine zarar verilecek
  • Nardüzü Mahallesinde yerleşim yerine yapılacak kimyasal atık depolama tesisi insan yaşamını ve doğal çevreyi tehdit edecek
  • Hüyük Mahallesindeki tescilli “Yaban Hayatını Koruma ve Geliştirme Sahası” doğanın tahribatıyla zarar görecek
  • 30-40 bin ton limon üretilen bölgede suların kirlenmesi, ekolojik dengenin bozulması nedeniyle limon üretimi ciddi ölçüde zarar görecek
  • Amanoslardaki endemik bitki çeşitliliği olumsuz etkilenecek

‘Sürecin ısrarlı takipçileri olacağız’

Arsuz’un muhtarları adına konuşan Dural, krom maden işletmesi açılması planlarının halkın istek ve talepleri doğrultusunda yeniden değerlendirilmesini istedi. Dural sözlerini şöyle tamamladı: “Herhangi bir maden arama, çıkarma, krom ocağı genişletme çalışmaları yapılmamasını, bu konudaki taleplerimizin yetkili kurum ve kuruluşlarca dikkate alınarak gereğinin yapılmasını talep ediyor; taleplerimiz gerçekleşene kadar sürecin ısrarlı takipçileri olacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz.”

Yeni1Mecra