ATO Başkanı Prof. Dr. Bulut: Çin’den gelen hızlı tanı kiti ile sağlık çalışanları ile risk grupları taranacak

Feride Eylem Altınışık

Ankara Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Vedat Bulut, Çin’den 250 bin hızlı tanı kiti getirildiğini ve bununla sağlık çalışanları gibi risk gruplarının taranacağını söyledi.

Prof. Dr. Bulut, aşı piyasasının 12, ilaç piyasasının da 200-300 milyar dolar rant beklentisinde olduğunu belirterek 1 aya kadar ilacın piyasaya sürülebileceğini söyledi.

Dün akşam Covid 19 ile ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yerli solunum cihazı üretimine başlandığını, Çin Halk Cumhuriyeti’nden hızlı tanı kiti ve ilaç getirildiğini belirtmişti. Bakan Koca, hastanelerde solunum cihazı eksikliği yaşandığını kabul etmişti.

Ankara Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Vedat Bulut

‘Hızlı tanı kitleri ile risk grupları taranacak’

Ankara Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Vedat Bulut konu ile ilgili yeni1mecra’ya açıklamalar yaptı. Prof. Dr. Bulut, Çin’den 250 bin adet hızlı tanı kiti getirildiğini söyledi.

Türkiye’nin günde 3 bin test yaptığını hatırlatan Prof. Dr. Bulut, “Almanya neredeyse günlük yüz bin tane yaptı, Kore neredeyse toplumun tamamını taradı. Gelen hızlı tarama testlerinde yüzde beş yanılma payı olsa da sağlık çalışanları, riskli gruplar getirilen hızlı tanı kiti ile hızlı bir şekilde taranacak. Getirilen tanı kitleri 35-37 merkeze dağıtıldı” dedi.

Eski ilaçlar kullanılıyor…

Prof. Dr. Bulut, Covid-19 hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçlarla ilgili olarak “Üç adet antiviral ilaç var, onlarla kombinasyon terapi yapılıyor. Bunun yanısıra çok eskiden sıtmada kullanılan bir ilaç grubu var onun da etkili olduğu söyleniyor. Hastalığın erken döneminde kullanılırsa hastalığı hafif atlattığı düşüncesi var” şeklinde konuştu.

‘Aşı için 2 milyar dolar ayrıldı’

Türkiye’de yürütülen aşı çalışmalarının diğer ülkelere kıyasla daha yavaş ilerlediğine değinen Prof. Dr. Bulut, “İlaç ve aşı çalışması yapan gruplar var ama ilaç ve aşı teknolojisi için AR-GE çalışmalarına iki milyar dolar ayıran ülkelerden daha hızlı yapamazlar. Türkiye’nin sorunu budur” ifadelerini kullandı. Küçük gruplar cüzi bütçelerle çalışma yürüttüğünü belirten Prof. Dr. Bulut, “Milyar dolarlar ayıran ülkeler 15 gün, 1 ay içinde ilacı ve aşıyı üreteceklerdir, piyasaya süreceklerdir” dedi.

Türkiye’de aşı ve ilaç çalışmalarının başarılı ile sonuçlansa da geç kalınmış olacağını söyleyen Bulut, şu ifadeleri kullandı:

Aşı ve ilaç piyasası rant beklentisi…

“Türkiye’de iş yavaş ilerler ancak birkaç kişi küçük imkanlarla bir şeyler yapmaya çalışıyor. Aşı piyasasının 12 milyar dolar, ilaç endüstrisinin de 200-300 milyar dolar rant beklentisi var bu işten. O yüzden bu işe büyük para ayırdılar. Bizimkiler geciktiler. Çalışmalar yapılıyor ama onlar bulana kadar, onlar piyasaya sürerler.”