Anayasa Mahkemesi (AYM), Bülent Barmaksız’ın Taksim Meydanı’nda bir yürüyüşe katıldığı sırada polis tarafından darp edilmesini “eziyet” olarak nitelendirdi.
Taksim Meydanı’nda bir grup tekstil işçisinin yürüyüşüne destek için giden eski HDP MYK üyesi Bülent Barmaksız’ın polis tarafından darp edilmesini “eziyet” olarak nitelendiren Anayasa Mahkemesi, Barmaksız’a 65 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.
Alican Uludağ’ın haberine göre, bir tekstil firması bünyesinde çıkarılan işçiler, 4 Mayıs 2013’te işten çıkarılmalarını protesto etmek amacıyla Taksim Meydanı’ndan Galatasaray Lisesi’ne doğru yürüyüş yapmak istedi. Ancak polis izin vermedi, tazyikli su ve gaz bombalarıyla gruba müdahale etti.
Yürüyüşe polis müdahalesinde göstericiler darp edildi
Bir dönem HDP MYK üyeliği de yapan Bülent Barmaksız, işçilere destek amacıyla eyleme katıldı. Basın açıklaması başlamadan önce üzerlerine boyalı su sıkılan işçilerle birlikte Bülent Barmaksız, polisin kendisini cop ve çeşitli aletlerle darp ettiğini, bu nedenle vücudunun çeşitli yerlerinden yaralandığını ifade ederek, savcılığa başvurdu.
Savcılık, 2017’de polisler hakkında takipsizlik verdi. Bülent Barmaksız, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.
Yüksek Mahkeme, örnek bir karara imza atarak, o müdahaleyi “eziyet” olarak nitelendirdi. Bu kapsamda ihlal kararı veren mahkeme, polislerin yeniden soruşturulmasına hükmederken, Barmaksız’a da 65 bin TL manevi tazminat ödenmesini kararlaştırdı.
‘Başvurucu güç kullanımını gerektirecek eylem sergilemedi’
Kararda, başvurucunun güç kullanımını gerektirecek eylemler sergilediğine ilişkin dosyada delil olmadığına dikkat çekildi. Başvurucunun vücudundaki yaralanmaların basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek seviyede olduğu ifade edilen kararda, eylemin eziyet olarak nitelendirilmesinin mümkün olduğu kaydedildi.
Soruşturmada uzun süredir ilerleme kaydedilmediği belirtilen kararda, şu değerlendirme yapıldı:
“Eziyet boyutuna varan yaralamaya sebep olan kolluk görevlilerinin makul sayılamayacak bir süre içinde soruşturma makamları tarafından kimliklerinin dahi tespit edilememesi, buna mukabil soruşturmada daimi arama kararı verilmesi nedeniyle soruşturmanın özenli ve süratli yürütülmesi yükümlülüğünün yerine getirilmediği değerlendirilmiştir. Farklı tarihli olaylara ilişkin soruşturmaların birlikte yürütülmesinin soruşturmadaki özensizliğe sebep olan faktörlerden biri olduğu da ayrıca vurgulanmalıdır.”
Kobani davasında tutuklu
2014’te HDP MYK Üyesi seçilen Bülent Barmaksız, 6-8 Ekim Kobani soruşturması kapsamında tutuklanmıştı. Savcılık, Barmaksız hakkında da bu olaylar nedeniyle dava açmıştı.
Ankara Gazetecisi