Bakan Karaismailoğlu: Türkiye’nin 100 yıllık kaderini belirleyecek atılımlar yapıyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, değişen dünya ekonomik ve ticari hareketlerine uygun bir şekilde Türkiye’nin 100 yıllık kaderini belirleyecek atılımları yaptıklarını savundu.

Karaismailoğlu, çalışmalarını sürdürdükleri Kanal İstanbul sayesinde Türkiye’nin bilimin, teknolojinin, sanatın ve ekonominin kalbi olacağını öne sürdü.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu

Ulaştıma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bakanlığının 2021 yılı bütçesinin TBMM Genel Kurulunda sunumunu yaptı. Karaismailoğlu, İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü için gerçek verileri paylaşmak istediğini söyledi. Genel Kurulda konuşan 5 kişinin, 5 farklı rakam verdiğini ifade eden Karaismailoğlu, muhalefetin eleştirilerine “Nereden uyduruyorsunuz, hayretler içinde izliyoruz. ” suçlamalarında bulundu.

Salgın dönemine rağmen temmuz-ekim ayları ortalamasına ait otoyol ve köprü geçiş sayılarının, verilen garanti sayılarının üzerinde olduğunu savunan Karaismailoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Bir diğer husus ise kamuoyunu yanıltıcı bilgiler için yapım bedelleri hakkında; köprü ve otoyol yapım bedeli 6,7 milyar dolar, işletmeci tarafından yapılan kamulaştırma bedeli 248 milyon dolar, bakım işletme ve yenileme maliyeti 2 milyar dolar, finasman maliyeti 4,6 milyar dolar olmak üzere toplam 7 yıl yapım, 15 yıl işletme süresi boyunca harcanacak bedel 13,6 milyar dolar, buna karşın verilen garanti toplamı ise 12,9 milyar dolardır. Beyninden konuş…”

CHP’li vekillere tepki

Karaismailoğlu, kendisine tepki gösteren CHP milletvekillerine, “Yanlış bir şey söylediysem özür dilerim. Ama sabahtan beri burada yalanlar konuşuluyor. Rakamlar burada…” karşılığını verdi.

TBMM Başkanvekilinden Karaismailoğlu’na uyarı

TBMM Başkanvekili Haydar Akar da Karaismailoğlu’na, “Hiçbir arkadaşımıza ‘yalan konuşuyor’ diyemezsiniz. Rakamlar, söyledikleri doğru değilse, bunun için buradasınız. ” diye seslendi.

‘Türkiye’nin 100 yıllık kaderini belirleyecek atılımları yapıyoruz’

Bakan Karaismailoğlu, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin denizci kimliğini ön plana çıkarmak için yoğun çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade ederek, Türkiye’nin sadece 5 yılını, 10 yılını değil değişen dünya ekonomik ve ticari hareketlerine uygun bir şekilde Türkiye’nin 100 yıllık kaderini belirleyecek atılımları yaptıklarını savundu.

‘Karadeniz yük akışının önemli bir lojistik gölü olacak’

Dünyadaki yük akışının, yıllara sari olarak arttığına işaret eden Karaismailoğlu, bu yıl 12 milyar ton yük hareketi varken, 2030 yılında 25 milyar ton, 2050 yılında 95 milyar ton, 2100 yılında 150 milyar ton yük hareketi olacağını öngördüklerini söyledi.

‘Karadeniz yük akışının önemli bir lojistik gölü olacak’

Bu yük akışının yaklaşık yüzde 90’ının denizyolu ile gerçekleştiğine işaret eden Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

“Bu açıdan Asya-Avrupa­-Afrika üçgenindeki koridorlarda Ege-Karadeniz-Hazar denizyolları çok daha fazla önem arz edecektir. Özellikle Karadeniz bu yük akışının önemli bir lojistik gölü olacaktır. Karadeniz’de bulunan limanlara bu sebeple çok ciddi yatırımlar yapılmaktadır. Kuzey- güney aksının merkezinde bulunan deniz bağlantısı ile Türkiye, çok stratejik bir konumda bulunmaktadır. Bu stratejik konumdan doğru bir şekilde faydalanmak için Türkiye Lojistik Master Planı kapsamında Kanal İstanbul Projesi’ni gerçekleştiriyoruz.”

‘İstanbul Kanalı sayesinde Türkiye bilimin kalbi olacaktır’

Kanal İstanbul’un bu planın en önemli yapıtaşı olduğunu söyleyen Karaismailoğlu, “İstanbul Havalimanı, karayolu ve demiryolu bağlantısı, lojistik merkezleri ve buradan geçecek bir suyolu olacak Kanal İstanbul, bir dünya projesidir. İstanbul Kanalı ve oluşturduğu ekosistem sayesinde; Türkiye, bilimin, teknolojinin, sanatın ve ekonominin kalbi olacaktır. Bu bilinçle çalışmalarımız aralıksız sürüyor.” dedi.

Kaynak: AA