Başak Demirtaş’a sosyal medya hesabından cinsel içerikli sözlerle saldırıda bulunan Vedat Muti’nin ilk duruşması görüldü.
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’a Twitter hesabından cinsel içerikli sözlerle saldırıda bulunan Vedat Muti hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü. Beykoz 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuksuz olarak yargılanan sanık ve avukatı ile Başak Demirtaş’ın avukatı hazır bulundu.
Hakaret olduğunu bilmiyormuş!
Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada Muti’nin savunması alındı. Savunmasında, “O gün iki bira içmiştim. Twitter’da #SelahattinDemirtaşaÖzgürlük şeklinde hashtag açılmıştı. Bu etiketin altında şehitlere ve ailelerine küfürler gördüm” diyen Muti, “İnternette bulduğum bir yazıyı kopyalayıp yapıştırdım. 10 dakika kadar sonra yazıyı kaldırdım. İçeriğini okuduktan sonra hakaret olduğunu anladım. Suç işlemeye tahrik etmek gibi bir kastım yok. Karakola gitmedim hayatımda, pişmanım. Hayatımda hiçbir suça karışmadım. Bu nasıl oldu anlamadım. Selahattin Demirtaş’ın eşine hakaret olduğunu bilseydim asla yapmazdım” şeklinde konuştu.
Avukatı Mehmet Kerem Özgen de müvekkilinin eyleminin hakaret suçunun maddi unsurlarını karşılamadığını söyledi. Özgen, iddianameye göre müvekkilinin hangi suçu işlemeye tahrik ettiğinin de belli olmadığını dile getirdi.
Başak ve Selahattin Demirtaş’ın ifadesi alınacak
Daha sonra söz hakkı alan Demirtaş’ın avukatı Özgür Yüksel, “Sanığın Başak Demirtaş’ın onuruna, iffetine ve şerefine yönelik ahlak dışı söylemlerde bulunduğunu” belirterek, cezalandırılmasını talep etti.
Savunmaların ardından ara kararını açıklayan hakim, sanığın duruşmalara katılma zorunluluğunu kaldırdı. Başak Demirtaş ve Selahattin Demirtaş’ın şikayetçi olarak ifadesinin alınmasına karar veren hakim bir sonraki duruşmayı 27 Nisan’a erteledi.
Ne olmuştu?
“Vedat Muti” isimli kullanıcı, Başak Demirtaş’a Twitter’da, 13 Haziran 2020’de paylaştığı bir mesajla cinsiyetçi saldırıda bulundu. Birçok kullanıcı Başak Demirtaş’a destek mesajı attı. Tepkiler yükselince Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, “çirkin paylaşımı” kınadığını belirterek “ahlaksız ve tahkir edici eylemi en ağır şekilde lanetlediğini” dile getirdi. Bakan, “Bir insanın onuru, iffet ve haysiyeti her şeyin üzerindedir. Hukuk, bu terbiyesiz ve provokatif sözlere karşı gereğini yapacaktır” dedi.
Ardından Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı paylaşımı yapan kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Şüpheli 16 Haziran’da tutuklandı, bir gün sonra da yurt dışına çıkışı yasaklanıp ev hapsine alınarak serbest bırakıldı. Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede şüpheli “Suç işlemeye alenen tahrik” ve “Alenen hakaret” suçlamasıyla yedi yıl dört aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Beykoz 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi şüpheli hakkında hazırlanan iddianameyi kabul ederek, Yazıcı’nın ev hapsini kaldırmıştı.
MA