Dördüncü Sivil Düşün Forumu’nda konuşan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Berger, iş dünyasının insan haklarına saygı göstermesi gerektiğini belirterek, vatandaşların her alanda olduğu gibi iş dünyası söz konusu olduğunda da insan haklarının dikkate alınmasını beklediğine vurgu yaptı.
Avrupa Birliği’nin (AB) desteklediği “Sivil Düşün” programı kapsamında “Dördüncü Sivil Düşün Forumu” Ankara’da başladı. “İnsan hakları ve iş dünyası” temasıyla başlayan foruma, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, İsveç’in Ankara Büyükelçisi Annika Molin Hellgren katıldı. Foruma özel sektör, sivil toplum temsilcileri, akademisyenler ve gazeteciler de katıldı.
Anadolu Ajansı’nın geçtiği bilgilere göre; Çavuşoğlu, “Günümüzde İnsan Hakları ve İş Dünyası” başlıklı panelde konuştu. Çavuşoğlu, üretimin küreselleşerek neredeyse mekansızlaştığını, sermayenin ulusal sınırlar içerisinde ve ulusal hukukla sınırlı olarak düşünüldüğü günlerin geride kaldığını belirtti.
‘Sözleşmeler kanunların üstünde tanımlandı’
Çavuşoğlu, Türkiye’nin taraf olduğu temel hak ve hürriyetlere ilişkin sözleşmeleri hatırlattı. 2004’te Anayasa’nın 90. maddesinde değişiklik yapıldığını belirten Çavuşoğlu, bu değişikliğin ardından sözleşmelerin kanunların üstünde tanımlandığını söyledi. Çavuşoğlu, sözleşmelerin Türkiye’deki uygulamalar bakımından çok önemli bir dayanak teşkil ettiğine vurgu yaptı.
‘İnsan hakları teşvik edilmeli, savunulmalı, korunmalı’
Panelde, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Berger de konuştu. İnsan haklarının AB açısından temel bir değer olduğunu vurgulayan Berger, iş dünyasının da insan haklarına saygı gösterilmesi konusunun önemli bir boyutunu oluşturduğunu söyledi. Berger, insan haklarının devletler, kuruluşlar, iş dünyası ve çok uluslu iş gruplarınca teşvik edilmesi, savunulması ve korunması gerektiğine dikkat çekti. Berger, vatandaşların her alanda olduğu gibi iş dünyası söz konusu olduğunda da insan haklarının dikkate alınmasını beklediğinin altını çizdi.
‘İş dünyası insan haklarına saygı göstermeli’
Adil çalışma koşulları gibi konuların yüz yılı aşkın süredir ele alınan temel insan haklarından olduğunu örnek veren Berger, iş dünyasının insan haklarına saygı göstermesi, bir ihlal durumunda da bunun çözümünü araması gerektiğini söyledi.
Berger, “AB küresel bir oyuncu. Sadece siyasi konularda değil, güvenlikle ve insan haklarıyla ilgili konularda da devrede ve bu anlamda bir sorumluluğu var. İnsan haklarını dünya genelinde teşvik etmeye çalışıyor.” dedi.
15-16 Ocak tarihleri arasında yapılacak forum, çeşitli paneller ve insan haklarına özen gösterilmesi, çocuk işçiliği, iş yerinde ayırımcılık gibi konuların tartışılmasıyla devam edecek.