BM Genel Sekreter Sözcüsü Dujarric, Suriye’nin İdlib kentinde son 3 ayda 830 binden fazla kişinin, son 3 günde ise 143 bin kişinin yerinden edildiğini bildirdi.
Saldırılar nedeniyle İdlib’de hastane ve sağlık merkezleri hizmet veremiyor.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde konuştu. İdlib, Halep, Sarmin ve Atarib’de devam eden çatışmalar nedeniyle yüz binlerce kişinin yerinden edildiğine dikkat çekti.
Evlerini terk etmek zorunda kalanların yüzde 80’den fazlasını kadınların ve çocukların oluşturduğunu belirten Dujarric, ”Aralık ayının başından beri 830 binden fazla kişi, son 3 günde ise 143 bin kişi çatışmalar nedeniyle yerinden edildi.” dedi.
Sağlık hizmetleri askıya alındı
Dujarric, İdlib ve Halep’te salı gününden beri 72 hastane ve sağlık merkezinin faaliyetlerini askıya aldığını da belirtti.
‘En büyük felaket yaşanıyor’
BM Güvenlik Konseyi üyesi 4 Avrupa Birliği (AB) ülkesi Belçika, Estonya, Fransa ve Almanya ile konseyin eski üyelerinden Polonya tarafından ortak açıklama yapıldı. Açıklamada, İdlib’de, Suriye’de iç savaş başladığından bu yana “insan kaynaklı en büyük felaketlerden birinin yaşandığı” bildirildi.
Milyonlarca kişinin kentte sıkışıp kaldığı, sert kış koşullarında temel barınma, gıda ve su ihtiyaçlarını karşılayamadığına vurgu yapılan açıklamada, özellikle Suriye rejimi ve destekçilerinin sivilleri ve hastaneleri hedef alan saldırılarına derhal son vermesi çağrısı yapıldı.
Bin 700’den fazla kişi hayatını kaybetti
Açıklamada, geçen sene nisan ayından beri bin 700’den fazla sivilin çatışmalar nedeniyle hayatını kaybettiği kaydedildi.
İç göçle nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib’in merkezi, 2015’te muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin de başında geliyor. Ocak 2019’dan bu yana Suriye-Türkiye sınırı yakınlarına göç edenlerin sayısı ise 1 milyon 794 bine ulaştığı belirtiliyor.
AA – New York