Bolivya Devlet Başkanı Morales’e Latin Amerika ülkelerinden destek

FOTOĞRAF:AA

Bolivya’da yaşanan darbeye karşı Latin Amerika ülkeleri Meksika, Brezilya, Arjantin, Venezuela, Küba’dan Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’e ilişkin yapılan destek açıklamalarında, Latin Amerika’nın tamamında demokrasinin savunulacağına dikkat çekildi.

Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman, dün canlı yayında okuduğu bildiriyle 20 Ekim’de yapılan seçimlerde yeniden Devlet Başkanı seçilen Evo Morales’in istifasını istemişti. Ordunun baskısıyla istifa eden Morales hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. Meksika’nın iltica teklifini kabul eden Morales, sosyal medya hesabından “Kardeşlerim, Meksika’ya gitmek üzere yola çıkıyorum. Politik nedenlerden dolayı ülkeden ayrılmak canımı acıtıyor. Yakında daha güçlü bir şekilde döneceğim.” demişti. Bolivya da yaşanan darbeye karşı Latin Amerika ülkelerinden yazılı açıklamalar yapıldı.

Meksika

Meksika Dışişleri Bakanı Ebrard, dün yaptığı açıklamada, ülkesinin demokrasiye olan saygısının devam edeceğini belirterek, “Bolivya’da geçen yüzyılda Latin Amerika’da yaşanana benzer, devam eden bir askeri operasyon var, biz bunu reddediyoruz. Darbeye hayır” dedi. Ebrard, Bolivya ordusunun Morales’i istifaya çağırmasıyla Bolivya’daki ‘anayasal düzeni’ ihlal ettiğine dikkat çekti. Morales’in istifa etmek zorunda bırakılmasını da askeri bir darbe olarak nitelendiren Ebrard, “Dün Bolivya’da olanlar, tüm kıta için bir geriye gidiştir. Çok endişeliyiz” dedi. Ebrard, Meksika’nın, Morales’i hala Bolivya’nın meşru lideri olarak gördüğüne vurgu yaparak, Amerikan Devletleri Örgütü’nün (OAS), Bolivya’daki söz konusu krizi görüşmek üzere acil toplantı yapması gerektiğini söyledi.

Ülkesinin istemesi halinde Morales’e iltica hakkı vereceğini açıklayan Ebrard, “Meksika, müdahaleye karşı olan ve iltica hakkı sağlayan geleneksel tutumuyla La Paz’daki resmi büyükelçilik konutunda Bolivya yasama ve yürütme organlarında görev alan 20 kişiyi misafir ediyor. Aynı şekilde, kendisinin karar vermesi durumunda Evo Morales’e de iltica hakkı verebiliriz.” demişti.

Arjantin

Arjantin’de aralıkta devlet başkanlığı görevini üstlenecek Alberto Fernandez, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bolivya’da sivillerin şiddet eylemleri, polisin ihmalkarlığı ve ordunun tepkisizliğinin bir ürünü olarak darbe yapıldı. Bu, yeni devlet başkanlığı seçimleri çağrısı yapmış Devlet Başkanı Evo Morales’e karşı yapılmış bir darbe suçudur.” ifadesini kullandı. Morales’in istifasına neden olan süreci kınayan Fernandez, “Latin Amerika’nın tamamında demokrasiyi net bir şekilde savunacağız. Bu kurumsal kırılmanın ardından Bolivya bir an önce halkın oyu üzerinden ve yasaklama olmaksızın demokrasi yoluna dönmelidir” diye belirtti.

Venezuela

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Morales’in istifasının ardından dünyadaki bütün sosyal ve politik gruplara protesto çağrısı yaptı. Maduro, twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Kardeş Devlet Başkanı Evo Morales’e karşı yapılan darbeyi sert bir şekilde kınıyoruz. Dünyadaki sosyal ve politik gruplar olarak, Bolivyalı ırkçılık mağduru yerli halkların yaşam haklarının savunulması adına protestolar düzenleyeceğimizi ilan ediyoruz.” dedi.

Küba

Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel Bermudez de, “Sağcılar şiddetli ve korkak bir darbeyle Bolivya’da demokrasiye saldırıyor. Bu darbeyi sert bir şekilde kınıyoruz ve kardeş Devlet Başkanı Evo Morales’in yanındayız. Dünya Evo’nun hayatı ve özgürlüğü için seferber olmalı.” çağrısında bulundu.

Brezilya

Eski Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva da Morales’in istifa etmek zorunda kalmasında Bolivya’nın gelir düzeyi yüksek kesiminin sorumluluğu olduğunu belirtti. Lula da Silva, Twitter hesabından, “Bolivya’da hükümet darbesi olduğunun ve dost @evoespueblo (Evo Morales’in) istifa etmeye zorlandığının haberini aldım. Ne yazık ki Latin Amerika’da demokrasiyle ve yoksulların da olduğu toplumsal kapsayıcılıkla nasıl yaşanacağını bilmeyen gelir düzeyi yüksek bir grup var.” şeklinde açıklamada bulundu.

Kaynak:AA