Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda süren bütçe görüşmelerini ilişkin konuşan HDP ve CHP milletvekilleri, büyüyen bütçe açığı karşısında emekçilere ağır vergiler, patronlara ve saraya ise bol kepçe bütçe ve borçlanma yetkisi ayrıldığına dikkat çekti. CHP’li Süleyman Girgin, AKP milletvekillerinin “Basın çekim yapabiliyor” söylemlerinin aksine, ” Görüşmelerde sunumu yapan bakanın konuştuktan sonra kameralar dışarı çıkarılıyor” dedi.
TBMM’de sert geçen bütçe görüşmelerine ilişkin Evrensel Gazetesinden Birkan Bulut’a konuşan CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, bu bütçenin halkın değil sarayın bütçesi olduğunu söyledi. Çünkü bütçede esnafın, işçinin, emeklinin ya da memurun olmadığını memurun olmadığını belirten Girgin, “Görüşmelerde sunumu yapan bakanın konuştuktan sonra kameralar dışarı çıkarılıyor. Milletin bütçesi konuşulurken milletten kaçırılıyor. Siz niye kaçırıyorsunuz? Çünkü bu pasta nasıl pay ediliyor, hangi sözler tutulmamış, Sayıştay’daki bulgularda ne var orada konuşuluyor” dedi.
Bütçe açığının yarısı kadar borçlanma yetkisi
2020 yılı bütçenin borçlanma ve artan vergiler bütçesi olduğunu ifade eden Girgin, gelirin ezici çoğunluğu doğrudan halktan toplanan vergilerden oluşan bütçede bu yıl 140 milyar TL dolayında açık öngörüldüğünü kaydetti. Fakat Cumhurbaşkanına 70 milyar TL daha borçlanma hakkı verildiğini belirten Girgin, “Bu borçları ise o değil, halk ödeyecek. Harç, vergi ve cezalar yüzde 22 buçuk artırıldı. Cumhurbaşkanı bunu tek başına artırabilecek. Hileyle enflasyonu yüzde 8.5’a çekiyorsunuz, ama harçlara cezalara ve vergilere yüzde 22 zam getiriyorsunuz” diye konuştu.
On binlerce esnaf kepenk kapattı
Ayrıca 2019 yılı bütçe açığının sebepleri arasında memur ve emekliye verilen yüzde 4 zammın da gösterildiğini ifade eden Girgin, iktidarın başına “yeni” kelimesi ekleyerek açıkladığı ekonomi programlarındaki hiçbir hedefin tutmadığını söyledi. Son 5 yılda 570 bin, son bir yılda ise 34 bin esnafın kepenk kapattığına dikkat çeken Girgin, Bakan Albayrak’ın yıl sonunda büyüme vaadinin doğruyu yansıtmadığını, ekonominin dibe vurmasının beklendiğini vurguladı.
‘Meclis Saray’ın noteri haline geldi
HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Cumhurbaşkanlığı sistemiyle birlikte “Meclisin Saray’ın noteri haline geldiğini” söyledi. Paylan, geçen yıl bütçe görüşmelerinin 55 gün sürdüğünü, yüzlerce saat mesaiye ve yapılan itirazlara rağmen tek bir virgülü bile değiştirilmeden bütçenin Meclis’te kabul edildiğini hatırlattı.
Plan ve Bütçe Komisyou görüşmeleri başladığında 2020 yılı bütçesi için “5 müteahhidin bütçesi” benzetmesini yapan Paylan, “Devletin kamu ihalelerinin neredeyse tümünü bu şirketlere (Cengiz, Kolin, Limak, Kalyon ve MNG Holding) vermesi, Rusya’da beslenen oligarklara benziyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin ile uzun süre teşrik-i mesaisinin bir sonucu olsa gerek” dedi.
Paylan, Yeni Ekonomi Programı’ndaki hedefe göre, bütçe açığının 2019 yılında toplam 80.6 milyar TL olmasının beklenmesine karşın ilk 9 ayda bütçenin 85.8 milyar TL açık verdiğini kaydetti. Faiz indirimi gibi tedbirlerin sadece geçici önlemler olabileceğini ifade eden Paylan, faizin düşürülmesiyle birlikte halkın daha fazla borçlanmasının istendiğini, bununla piyasanın canlanması ve tüketimden elde edilecek vergi gelirlerinin artırılmasının amaçlandığını dile getirdi. Fakat emekçilere enflasyon altında yüzde 4 gibi zamların verildiğine dikkat çeken Paylan, bütçenin sarayın ve yüzde 1’in bütçesi olduğunu söyledi.
“Şavaşa ayrılan bütçeyle neler yapılmaz”
Ayrıca içeride ve dışarıda barış politikası ile 100 milyar TL tasarruf elde edilebileceğini belirten Paylan, savaşa ayrılan bütçeyle emeklilikte yaşa takılanlara kaynak ayrılabileceğini, üniversite okurken aldığı krediyi geri ödeyemeyen bütün öğrencilerin borçlarının kapanabileceğini, çiftçiye rahatlıkla destek çıkılabileceğini söyledi.