Çanakkale Yenice’de yerin 140 metre altında direnişe geçen maden işçileri taleplerini içeren videolar çekip #Yeni1mecra’ya ulaştırdı.
İşçiler, sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldığını, ücretlerinin ödenmediğini, kötü koşullarda çalıştıklarını anlatıyor.
CHP’li Muharrem Erkek ve Dev Maden Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün görüşmeler yaptı. İşveren işçinin yer üstü ile diyafon bağlantısını kesti.
Halit Elçi
Çanakkale ili Yenice ilçesinde faaliyet yürüten NESKO Madenciliğe ait bakır madeninde çalışan 33 maden işçisi, maaşları ve tazminatları ödenmediği için ve çalışma koşullarının kötülüğü nedeniyle dünden beri yerin 140 metre altında direnişte. İşçiler, sendikalı oldukları için işten çıkarılan arkadaşlarının işe dönmesini istiyor.
Yeraltında direnişe başlayan işçiler, sorunlarını ve taleplerini videolarla kamuoyuna duyuruyorlar. İşçilerin Yeni1mecra’ya ulaştırdığı videolarda, işçilerin 4 aylık maaşlarının ödenmediği, emekli olamadıkları, iş güvenliği kurallarına uyulmadığı, işletmede bulunması gereken ambulansın çalışmadığı, üye oldukları Dev Maden-Sen’den çıkmaya zorlandıkları ve 10 arkadaşlarının bunu kabul etmedikleri için işten çıkarıldıkları dile getiriliyor. İşçiler, hakları verilinceye kadar yeraltında direnmeye kararlı olduklarını söylüyor.
Dün öğle saatlerinde ocağa giren işçiler halen maden ocağı içerisinde direniyor. Jandarma işçiler ile görüşmeye çalışıyor. İşçiler ise ancak işverenin işten attığı arkadaşlarını geri alması, çalışma koşullarını düzeltmesi ve maaşlarının ödenmesi halinde direnişi sonlandıracaklarını bildirdi.
Yeraltındaki işçilerin gönderdiği videolarda şu mesajlar verildi:
İşçi temsilcisi Sercan Fidan, videosunda haklarını almak için iş durdurma kararı aldıklarını ve açlık grevine başladıklarını söylüyor. Fidan “Burada hiçbir iş güvenliği yoktur. En önemlisi, ambulans bile çalışmıyor. Bir hafta önce hastalanan bir arkadaşımız, ambulans bozuk diye hastaneye işçi servisiyle gönderildi. Burada işverenden bize sahip çıkmasını istiyoruz” diyor.
NESKO maden ocağında 2007’den beri çalıştığını belirten Engin Yaman ise, verilmeyen maaşlarının ödenmesi ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için Dev Maden-Sen’e üye olduklarını, bunun üzerine işverenin üzerlerinde ağır bir baskı uyguladığını söylüyor. Sendikal faaliyetten dolayı 10 arkadaşlarının işten çıkarıldığını ifade eden Yaman, “Buraya çocuğumuzu, eşimizi, annemizi bırakarak geldik. Hakkımızı alıncaya kadar bu davadan vazgeçmeyeceğimizi arkadaşlarımız adına belirtiyoruz. En başta devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz” şeklinde konuşuyor.
2007’den beri NESKO Madencilik’te çalışan Erol Çakar adlı işçi ise “Maaşlarımızı alamıyoruz. Mağduruz. 2018’de emekli oldum. Tazminat hakkımı alamıyorum. Benim gibi birçok emekli arkadaşım tazminat hakkını alamıyor. Maaşlar düzenli ödenmiyor. Bu yüzden Dev Maden-Sen sendikasına üye oldum. Üye olduğumuz günden beri tüm arkadaşlarımızla birlikte baskı altındayız” diyor.
Direnişteki işçilerin gönderdiği bir diğer videoda işçiler teker teker sorunlarını dile getiriyor. İşçilerin belirttiği sorun ve talepler şöyle:
“Sigortalarımızın başına ‘Ş’ harfi koymuşlar. Emekli olacak arkadaşlar bu yüzden dilekçelerini veremiyor.”
“İş güvenliği malzemelerimiz yetersiz. Çizmelerimiz delik ve eski. Maskelerimiz zamanında verilmiyor. Tulumlarımız değiştirilmiyor. Ekipmanlarımız yetersiz.”
“Geriye dönük zamlarımız verilmiyor 2017’den beri. Çok mağdur durumdayız.”
“Kredi çekip ödeyemeyen arkadaşlarımız var. Ev kirasını ödeyemeyen arkadaşlarımız var; zorlanıyorlar ödemekte. Burada benim gibi gurbetçi olanlar evlerine para gönderemiyor. Zor şartlarda yaşıyoruz.”
“Burada 20-30 kişi emekli olup da tazminatlarını alamadı.”
“Yeme içmemiz sıfır. Bir haftadır nohut yiyoruz. Hiçbir şey yok. Denetleme geliyor, tel çekiyorlar, denetleme gittiği anda orada çalışıyoruz biz. Her yer göçüyor.”
“Ambulans çalışmıyor dışarıda. Herhangi bir kaza olsa işe yaramayacak.”
İşçiler, gönderdikleri videolarda “Sonuna kadar hakkımızı arayacağız. Haklarımızı alana kadar buradan çıkmayacağız” diyorlar.
CHP’li Erkek: Hukuksuzluk derhal çözülmeli
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ve Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün’le birlikte maden bölgesine gelerek direnişteki işçilerle ve işverenle görüşmeler yaptı.
Kısa bir açıklama yapan Erkek, “Yaşanan hukuksuzluk derhal çözülmeli ve hukuka uygun çözümler üretilmelidir” dedi. “Sendikada örgütlenmek işçilerin anayasal hakkıdır, engellenmesi suç teşkil eder” diyen Erkek, madende en kısa zamanda işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınması gerektiğini söyledi.
İşveren yeraltındaki işçilerin bağlantısını kesti
NESKO Madencilik yönetimi yerin 140 metre altında haklarını almak için direnen işçilerin yer üstüyle olan yaşamsal önemdeki diyafon/iletişim hattını kesti.
İletişimin kesilmesi, yeraltındaki işçilerin can güvenliğini tehdit etmesi nedeniyle madencilik mevzuatına göre bir suç oluşturuyor.
Bölgede bulunan Dev Maden-Sen yetkilileri, yeraltı ile iletişimin kesilmesiyle ortaya çıkan can güvenliği sorunu nedeniyle NESKO Madencilik hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.