Tutuklu kaldığı cezaevindeki “Kitap yasağı”nın yaptıkları itiraz üzerine kaldırıldığını belirten Gültan Kışanak, yasağın kaldırılması yönünde mütaala veren Cumhuriyet Savcısının yerine bakan başka savcının itirazı üzerine kitap yasağının devamına karar verildiğini yazdı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı iken görevden alınarak tutuklanan Gültan Kışanak, tutuklu bulunduğu Kocaeli 1 Nolu F Tipi Cezaevi’ndeki “Kitap yasağını” Yeni Yaşam gazetesindeki köşesinde yazdı.
Kışanak, cezaevi idaresinin geçen Eylül ayında dışarıdan getirilen/gönderilen kitapları yasaklayan bir karar aldığını belirtti. Kışanak, “Kararda, mahpusların cezaevi kütüphanesindeki kitaplardan yararlanabileceği veya parasını ödeyerek kitap alabileceğini, dışarıdan kitap kabul edilmeyeceğini belirtiyordu.” dedi.
Yasağın kaldırılması için verdikleri hukuki mücadelesi sürecinde “yukarıdan” bir müdahale olduğunu ifade eden Kışanak, “Yasal mevzuatın sağından solundan dolanarak, kitap okumayı engellemek isteyen bir zihniyetle karşı karşıya olduğumuz anlaşıldı.” diye kaydetti.
‘Karar hukuka uygun bulunmadı’
Kocaeli 1 Nolu F Tipi Cezaevi Gözlem Kurulu tarafından alınan yasaklama kararına karşı Kocaeli İnfaz Hakimliği’ne itiraz ettiklerini ifade eden Kışanak, Kocaeli İnfaz Hakimliği’nin itirazlarını kabul ettiğini, Cumhuriyet Savcısı’nın da cezaevi idaresinin aldığı kararın “hukuka uygun olmadığı” yönünde görüş bildirdiğini belirtti.
‘Başka savcı itiraz etti’
Bir ay sonra yasak kararının devam kararı verildiğine dikkat çeken Kışanak, şunları kaydetti:
“Meğer, yasağın kaldırılması yönünde mütaala veren Cumhuriyet Savcısının ‘izne ayrılmış’, yerine bakan bir başka savcı İnfaz Hakimliği’ne ‘yasağın kaldırılması’ yönündeki kararına itiraz etmiş. Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi de bu savcının itirazını ‘haklı bularak’ kitap yasağı kararının devam etmesine kesin olarak karar vermiş.”
Yargıya siyasi müdahalenin ayyuka çıktığı bir süreçte olumlu görüş bildiren savcının “tesadüfen” izne ayrıldığına inanmanın pek mümkün olmadığına işaret eden Kışanak, “Anlaşılan siyasi iktidar elini kitaba kadar uzattı.” dedi.
Okumanın nefes almak gibi olduğunu ifade eden Kışanak, yazısını şu cümlelerle bitirdi: “Canlı kalabilmenin olmazsa olmazı ise nefes almaktır. Nefesimizi kesmelerine izin vermeyeceğiz. Bu yasağın kaldırılması için elimizdeki tüm imkanlarla mücadele edeceğiz. Sizleri de kitap yasağını kaldırma mücadelesinde, bizlere destek sunmaya davet ediyoruz.