HABER MERKEZİ – CHP, Kanal İstanbul Projesi’nin, tüm yönlerinin uzmanlar tarafından detaylı incelenmesi, kamuoyuna gerekli şeffaf bilgilendirmelerin yapılarak projenin iptali için gerekli somut adımların atılması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşlarının imzasıyla Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verildi. Verilen önergenin gerekçesinde, İstanbul Boğazı’nı, petrol tankerlerinin zararlarından koruyacağı ve kanaldan geçişin paralı olması nedeniyle yüksek kazanç elde edileceği düşünceleriyle “Çılgın Proje” olarak adlandırılan Kanal İstanbul Projesi için çalışmaların başladığına dikkat çekildi.
‘Hem Türkiye’yi hem Avrupa’yı olumsuz etkileyecek’
Gerekçede, doğaya ait olmayan bu yapay kanalın, sadece yakın çevresini değil Çanakkale’den Karadeniz’e hem Türkiye’yi hem de doğu Avrupa’yı olumsuz etkileyeceği belirtildi. Gerekçede, projenin hayata geçmesiyle Karadeniz’in soğuk ve tatlı olan suyu ile Akdeniz’den Marmara’ya, oradan da Karadeniz’e varan sıcak ve tuzlu su arasındaki dengenin bozulacağına dikkat çekildi. Karadeniz’in zaman içinde kuruyup yok olacağına vurgu yapılan gerekçede, Marmara ve Akdeniz’in sıcaklık ve tuz oranının bozulacağı, Karadeniz’e kıyısı olan tüm ülkeleri etkileyeceği ifade edildi.
‘Bölgede ada meydana gelecek’
Projenin gerçekleştirilmesiyle bölgede bir ada meydana geleceğinin kaydedildiği gerekçede şunlar belirtildi: “Trakya ile İstanbul’un bağlantısını koparacaktır. Kanal üzerine yapılacak köprülerle Trakya’ya ulaşım sağlanacaktır, bu durum Trakya’nın güvenliğini tehdit etmektedir. Yıllarca sürecek olan kanal inşası sürecinde kanalın batısında oturan İstanbullu vatandaşlarımızın, İstanbul’un diğer bölümleriyle karadan ulaşımı kesilecektir. “
Olası deprem sonucu mahsur kalanların kurtarılması, tahliyesi ve yardım dağıtımının çok büyük güçlükleri de beraberinde getireceğine işaret edilen gerekçede, “Yıllar sürecek kanal inşası İstanbul’u bir şantiye alanı haline getirecek.” denildi. Kazı esnasında oluşacak olan hava kirliliğinin milyonlarca insanın sağlığı üzerindeki etkisinin göz ardı edilemez durumda olduğuna vurgu yapılan gerekçede, ekolojik, demografik ve fiziki koşullarda onarılması mümkün olmayan hasarların meydana geleceği kaydedildi.
Gerekçede, projenin tüm yönlerinin uzmanlar tarafından detaylı incelenmesi, kamuoyuna gerekli şeffaf bilgilendirmelerin yapılarak projenin iptali hususunda gerekli somut adımlar atılması amacıyla Meclis Araştırması açılması istendi.