CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Varlık Fonu’nun şeffaflıktan uzak bir “kara deliğe” dönüştüğünü belirterek, Varlık Fonu bünyesindeki şirketlerin zarar etme nedenlerinin araştırılması için acilen Meclis Araştırması açılmasını istedi.
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, 21 CHP milletvekilinin imzasıyla Varlık Fonu ile ilgili TBMM Başkanlığına Meclis Araştırma Önergesi verdi. Budak önergenin gerekçesinde, Türkiye Varlık Fonu içerisinde yer alan şirketlerden BOTAŞ, PTT ve ÇAYKUR’un 2019 yılını sırasıyla 5 milyar 613 milyon lira, 1 milyar 218 milyon lira ve 635 milyon lira zararla kapattıklarının anlaşıldığını belirtti.
‘BOTAŞ’taki 5,6 milyar lira zarar araştırılmaya muhtaç’
Bu kurumlar içerisinde BOTAŞ’ın 2016 yılı karının 8.9 milyar lira iken, Varlık Fonu’na devrinin ardından 2018 yılında 2.4 milyar liraya düştüğüne işaret eden Budak, “2019 yılında 5.6 milyar lira zarar açıklaması araştırılmaya muhtaçtır.” diye kaydetti.
Ayrıca Fon bünyesinde bulunan kamu bankalarının karlarının da 2019 yılı içerisinde önemli oranlarda düştüğünün görüldüğünü ifade eden Budak, “2018 yılında 2,5 milyar lira kar elde eden Halk Bankası’nın 2019 yılı karı 1,7 milyar liraya, 7,9 milyar lira kar elde eden Ziraat Bankası’nın karı 6,1 milyar liraya düşmüştür. Aynı şekilde 2018 yılı karı 5,7 milyar lira olan TPAO’nun 2019 yılı karı yüzde 80 azalarak 1.2 milyar liraya gerilemiştir.” dedi.
‘Şirketlerin her geçen gün varlıklarının eridiği görülüyor’
Budak, Türkiye’nin stratejik varlıklarını geliştirme ve değerlerini artırmak iddiasıyla kurulan Varlık Fonu’nun yönetimindeki şirketlerin her geçen gün varlıklarının eridiği, karlarının azaldığı ve borçluluklarının arttığının görüldüğüne işaret etti.
“Varlık Fonu adeta şeffaflıktan uzak bir kara deliğe dönüşmektedir.” diyen Budak, tüm dünyayı saran pandemi nedeniyle de Fon içerisindeki şirketlerin zor durumda kalacaklarının görüldüğüne kaydetti. Türk Hava Yollarının (THY) 2019 yılında 5 milyar lira vergi öncesi kar açıkladığını hatırlatan Budak, “THY, 2020 yılının ilk dokuz ayında 5.2 milyar lira zarar açıklamıştır.” diye belirtti.
‘Fonun karı yüzde 48 geriledi’
Türkiye Varlık Fonunun açıkladığı 2019 faaliyet raporuna göre, fon içerisinde bulunan şirketlerinin bilançolarının pandemi öncesinde bozulmaya başladığının görüldüğünü belirten Budak, şunları kaydetti:
“Fonun net kârı, 2019’da bir önceki yıla göre yüzde 48,3 düşüşle 8 milyar 854 milyon liraya gerilemiştir. Dönem net karının düşmesine ek olarak, aynı dönemde Türkiye Varlık Fonu’nun finans sektörü dışı borçları da yüzde 46 artarak 284 milyar liraya yükselmiştir.”
‘Raporlar Meclis’e geç sunuluyor’
Ekim ayında sunulması gereken 2018 yılı denetim raporunun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulmadan 2019 yılının tamamlandığına işaret eden Budak, şunları ifade etti:
“Raporlar ancak 5 ay sonra Mart 2020’de TBMM’ye ulaşmış, pandemi başlangıcı olması nedeniyle alelacele görüşülebilmiştir. 2019 yılı raporları ise aralık ayına girmiş olmamıza rağmen henüz TBMM’ye ulaşmamıştır. Söz konusu raporların Meclise mümkün olduğunca geç sunulup, oldu bittiye getirilmesini, şirketin denetimden kaçma isteğinin bir yansıması olarak değerlendiriyoruz.”
‘Zararların önlenmesi amacıyla acilen Meclis Araştırması açılmalı’
Budak, Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük kurum ve kuruluşlarının yer aldığı Türkiye Varlık Fonu bünyesindeki şirketlerin pandemi öncesi ve sonrasında yaşamaya başladıkları zorlukların belirlenmesi, zarar etme nedenlerinin araştırılması, yönetimsel aksaklıkların tespiti ve zararların acilen önlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması talebinde bulundu.
Yeni1Mecra