Cumartesi Anneleri: Ay ailesine yapılan işkenceye son verilsin

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen Aydın Ay’ın akıbetini açığa çıkartacak etkinlikte bir soruşturma ve kovuşturma faaliyeti yapılması çağrısında bulunarak, 28 yıldır Ay ailesine yaşatılan işkenceye son verilmesini istedi.

Raziye Ay, “Kemiklerimi arıyorum. Niye kemiklerimi bulamıyorum?” dedi.

Fotoğraf: Cumartesi Anneleri

Cumartesi Annelerinin adalet arayışı 849. haftasında. Her hafta Cumartesi günü saat 12.00’de Galatarasay Meydanı yasak olduğu için İHD İstanbul Şubesi önünde bir araya gelen Cumartesi Anneleri, salgın nedeniyle kayıplarının akıbetlerini sosyal medya üzerinden canlı yayınla sormaya devam ediyor.

Bu haftaki adalet arayışında, 28 yıl önce Batman’da gözaltında kaybedilen Aydın Ay’ın akıbeti soruldu.

Raziye Ay: Kemiklerimi arıyorum

Raziye Ay

Açıklamada ilk olarak söz alan Aydın Ay’ın annesi Raziye Ay, oğlunun 10 Temmuz 1993 tarihinde evden çıktıktan sonra bir daha geri dönmediğini söyledi. Oğlunun 19 Mayıs Mahallesi’nde bir arabaya zorla bindirilip götürüldüğünü aktaran Raziye Ay, şunları ifade etti:

“Emniyete gidip yemek götürdüm kendisine. Elbiselerini, kimliğini götürdüm. 12 gün boyunca gözaltındayken kendisine yemek götürdüm. 15’inci günü bitince bana, ‘Elimizde değil, kıyafetleri, yemekler burada’ dediler. 15’inci gün yemeği elimde kaldı.”

Emniyetin oğlunun gözaltında olmadığını bildirdiğini söyleyen Raziye Ay, “Kemiklerimi arıyorum. Niye kemiklerimi bulamıyorum? Niye bu kadar yıl, gün kemiklerimizi bize vermiyorlar.” diye sordu.

‘Hukuksuzluk iklimi ağır hak ihlallerine neden oldu’

Cumartesi Anneleri adına bu haftaki açıklamayı, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyonu’ndan Leman Yurtsever yaptı. Keyfiliğe dayanan güç kullanımının yarattığı hukuksuzluk ikliminin, ağır hak ihlallerinin yaşanmasına neden olduğuna dikkat çeken Yurtsever, “Demokrasinin güvencesi olan güçlü, tarafsız ve bağımsız bir yargının yokluğu; ağır hak ihlallerini cezasız bıraktı.” dedi.

Türkiye’nin insan haklarının etkili bir biçimde korunduğu demokratik bir sisteme geçemediğine vurgu yapan Yurtsever, “Bu durum beraberinde başta gözaltında kaybetmeler olmak üzere insanlığa karşı işlenmiş suçlar karşısında yargı makamlarının hareketsiz ve etkisiz kalmasını getirdi.” diye konuştu.

İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyonu üyesi Leman Yurtsever

‘Sivil giyimli silahlı kişilerce darp edilerek götürüldü’

Yurtsever, Aydın Ay’ın gözaltında kaybedilmesi sürecine ilişkin şu bilgileri aktardı: “27 yaşındaki Aydın Ay ailesiyle birlikte Batman’da yaşıyordu. İnşaat işçisi olan Ay, Halkın Emek Partisi Batman İl Örgütü üyesiydi. Tehditler alıyor ama ailesi endişelenmesin diye onlarla paylaşmıyordu. 10 Temmuz 1993 tarihinde saat 20-21 sıralarında sigara almak için 19 Mayıs mahallesindeki evinden çıktı. Ancak eve geri dönmedi. Bunun üzerine ailesi Aydın’ı aramaya başladı. Civarda yaşayanlar, aileye oğullarının sivil giyimli, silahlı kişiler tarafından darp edilerek bir araca bindirilip götürüldüğünü söyledi.”

‘9 gün boyunca emniyete oğlu için yemek ve giysi götürdü’

Üç gün sonra anne Raziye Ay’ın Aydın’ın Ay’ın evde kalan kimliğini ve yiyecek alarak Batman Emniyetine gittiğini aktaran Yurtsever, “Oğlunu sordu ve getirdiklerini görevlilere teslim etti. Raziye Ay 9 gün Aydın için emniyete yemek ve giysi götürdü. Görevliler, her seferinde Raziye Ay’ın götürdüklerini üzerine Aydın Ay’a ait olduğuna dair bir not iliştirerek teslim aldı.” dedi.

Gözaltında olduğu sonradan inkar edildi

10’uncu gününde yine yemek ve giyecek götüren Raziye Ay’ın, dünkü paketinin masada beklediğini oğluna verilmediğini gördüğünü söyleyen Yurtsever, “Görevliler yeni getirdiklerini de teslim almayarak ‘burada öyle biri yok bir daha gelmeyin’ dedi. O günden sonra Aydın Ay’dan haber alınamadı.” şeklinde aktardı. Ailesinin yaptığı tüm yasal girişimlerin sonuçsuz bırakıldığını belirten Yurtsever, şunları kaydetti:

“Aile dosyayı canlandırmak için 2009 yılında Batman Cumhuriyet Savcılığı’na yeniden suç duyurusunda bulundu. Başvuru 2010 yılında takipsizlikle sonuçlandı. Takipsizlik kararına karşı 21 Mayıs 2010 tarihinde Midyat Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan itiraz da sonuçsuz kaldı. Dosya adliyenin tozlu raflarına terk edildi.” d

‘Ay ailesine yaşatılan işkenceye son verilmelidir’

İktidara ve yargı makamlarına seslenen Yurtsever, “28 yıldır Ay ailesine yaşatılan işkenceye son verilmelidir. Aydın Ay’ın akıbetini açığa çıkartacak, onu kaybedenleri tespit ederek yargılanmalarını sağlayacak etkinlikte bir soruşturma ve kovuşturma faaliyeti yürütülmelidir.” çağrısında bulundu.

Yeni1Mecra