HABER MERKEZİ – CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Türkiye Kömür İşletmelerinin (TKİ) 14 milyon gelir kaybının söz konusu olduğunu söyleyerek, santral kurma şartıyla bugüne kadar sözleşme yapılan 6 yerden sadece 2’sinde faaliyete geçildiğini belirtti.
CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Bütçe Komisyonunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2020 bütçe görüşmelerinde konuştu. TKİ’nin santral kurma şartıyla bugüne kadar 6 tane redevans sözleşmesi imzaladığını belirten Bakırlıoğlu, sözleşmelerin Bolu Göynük’te, Manisa Soma’da, Adana Tufanbeyli’de, Bursa Keles’te, Kütahya Domaniç’te ve Bingöl Karlıova’da imzalandığını söyledi. Sözleme yapılan yerlerden sadece Bolu Göynük ve Manisa Soma’da faaliyete geçildiğine dikkat çeken Bakırlıoğlu, “Diğer 4 tane proje ne yazık ki faaliyete geçememiş durumda. Bunlara da tanınan süre 2019 yılında bitti” dedi.
Bu proje ve sözleşmelerin feshedilip edilip edilmediğini, edilmediyse gerekçesinin ne olduğunu soran Bakırlıoğlu, “Termik santral kurma şartlı redevans sözleşmelerinde redevans birim fiyatlarının yıllara göre güncellenmesinde Üretici Fiyat Endeksi’nin (ÜFE) kullanılması hükmü bulunmakta. Bolu Göynük’te de 2015 yılında ÜFE ‘ye göre güncellenmiş kilowatt saati 3,15 kuruş olarak belirlenmiş ve TKİ 2015 yılında 12 milyon lira redevans geliri elde etmiş” dedi.
’14 milyon liralık gelir kaybı söz konusu’
Ancak 2016 yılında endeksin değiştirildiğini kaydeden Bakırlıoğlu, “ÜFE yerine Piyasa Takas Fiyatı Endeksi’ne geçilmiş; 3,33 kuruş olması gereken redevans fiyatı 2,65 kuruşa düşürülmüş ve TKİ 54 milyon lira gelir elde etmiştir. Oysa ÜFE’ye göre fiyat belirlenmiş olsa TKİ’nin alması gereken tutar yaklaşık 69 milyon lira olacaktı. Yani 14 milyon liralık bir gelir kaybı söz konusu burada” diye konuştu.2017 ve 2018 yıllarında da aynı endeksin uygulandığına dikkat çeken Bakırlıoğlu, “Bundan dolayı da TKİ’nin 47 milyon 832 milyar lira daha az gelir elde ettiği veyahut da zarar ettiği görülmektedir” dedi.
Soma’da 301 madencinin hayatını kaybetmesinden bu yana 5 yıldan beri alacaklarını alamayan madenciler olduğunu hatırlatan Bakırlıoğlu, “Diğer ocaklardaki Uyar Madencilik, yine kazanın sorumlusu Soma Kömürleri A.Ş.nin işlettiği Işıklar, Atabacası gibi redevansla çalışan yerlerdeki madencilerimizin sorunları için de söz verilen yasal düzenlemenin yapılmadığını belirtti.
Hava kirliliğini önlemek için özelleştirilen termik santrallerin bacalarına filtre takılması için tanınan sürenin 2,5 yıl daha uzatıldığını hatırlatan Bakırlıoğlu, şunları kaydetti: “6 yıldır bacasına filtre takmayan santraller, 2,5 yıl sonrada filtre takmayacak. Bütün teşviklere, imtiyazlara rağmen insanların kirli hava solumasını önlemek için bir kuruş harcamayacaklar. Havamızı kirletmeye devam edecekler. Üç yıl sonra biz yine bu sürenin uzatılmasını tartışacağız.”