CHP Milletvekili Budak, Covid-19 salgını nedeniyle yerel medyanın da “can çekişir” hale geldiğine dikkat çekerek, bunun önüne geçecek önlemlerin süratle alınması gerektiğini bildirdi.
Budak, “Çalışanların tamamına ve işsiz kalanlara Basın İlan Kurumu vasıtasıyla bir defalığına en az 3 maaş sosyal yardım olarak hibe desteği verilmelidir.” dedi.
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yaptığı açıklama ile yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle yerel basının yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Hem özel hem de Basın İlan Kurumu ilanlarının neredeyse sıfırlandığı bir dönemde yerel medyanın bir de sokağa çıkma yasağının etkileriyle boğuştuğunu belirten Budak, açıklanan ekonomik destek paketinde de yerel basına yönelik herhangi bir tedbir olmadığını kaydetti.
‘Yerel basın salgının etkisiyle can çekişir hale geldi’
“Yerel basın zaten zor durumdaydı bir de salgının etkisiyle iyice can çekişir hale geldi. Ayakta kalmak için gerçekten olağanüstü çaba sarf ediyorlar.” diyen Budak, acilen yerel basının ekonomik kayıplarını karşılayacak finansal bir desteğe ihtiyaç olduğunu ifade etti.
‘Belki de yayın hayatına son vermek zorunda kalacak’
Önümüzdeki dönemde yerel medya kuruluşlarının belki de yayın hayatına son vermek zorunda kalacağına işaret eden Budak, “Ayakta kalanların da çalışan maaşlarını ödeyecek durumları olmayacak. Bunun önüne geçecek önlemlerin süratle alınması lazım.” dedi.
Budak, yerel medyayı destekleyen yasal düzenlemelere Meclis çatısı altında her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti. Budak, çözüme yönelik şu önerileri sıraladı:
1. Anadolu’da bulunan yerel medya şirketleri KOBİ kapsamında Kredi Garanti Fonu’ndan veya KOSGEB’den kredilendirilmelidir.
2. Resmî kurumlara olan ödemeler en az 1 yıl süreyle ertelenmelidir.
3. Reklam ve ilan faturalarına yansıyan KDV oranı ile ilanlardan alınan Basın İlan Kurumu payı yüzde 5’e düşürülmelidir.
4. Yerel radyo ve televizyon kuruluşlarından telif bedelleri başta olmak üzere RTÜK payı ile frekans bedelleri de bir süre alınmamalıdır.
5. TÜRKSAT uydu bedeli ödemelerinin bir süre ertelenmesi ve döviz değil TL üzerinden indirimli olarak ödeme imkanı sağlanmalıdır.
6. Kamu spotları yayınları ücretlendirilmek suretiyle TÜRKSAT ve RTÜK ile mahsuplaşma sağlanmalıdır.
7. Çalışanların tamamına ve işsiz kalanlara Basın İlan Kurumu vasıtasıyla bir defalığına en az 3 maaş sosyal yardım olarak hibe desteği verilmelidir. Ayrıca, tüm medya çalışanlarına devlet bankalarından veya fonlardan bir yıllık maaşlarının yarısı kadar isteğe bağlı olarak 5 yıl ödemeli faizsiz kredi desteği sağlanmalıdır.
8. Toplumu yakından ilgilendiren belediye meclis ve encümen kararları ile il genel meclisi ve hizmet birlikleri karar ve duyuruları resmi ilan olarak her şehirde yerel gazetelerde yayımlanmalıdır.
9. Toplumsal mesaj içeren kamu duyuruları ilgili bakanlıkça resmi ilan olarak yayımlatılmalıdır.
10. Kamu kurumlarının resmi ilan statüsünde olmayan reklamlarına ayrılan bütçenin asgari yüzde 30’u yerel medyaya ayrılmalıdır.
11. Yerel medyanın dijital dönüşümünde kullanılmak üzere teknolojik altyapı için düşük faizli kredi imkanı sağlanmalıdır.
12. Gazete basımında kullanılan kağıt, kalıp ve mürekkep gibi ithal malzeme maliyetlerinin kur artışlarından etkilenmemesi sağlanmalı ve gümrük vergileri tamamen sıfırlanmalıdır.