Çiftçi Kirazcı: Kiraz ağaçlarını sökmek zorunda kaldık, bir tarlayı bankaya kaptırdık

Kendisini ziyaret eden CHP’li Gürer’e yaşadığı sorunları anlatan çiftçi Hacıali Kirazcı, bakım masraflarını karşılayamadıkları için bahçelerindeki kiraz ağaçlarını sökmek zorunda kaldıklarını belirterek, “Tarlanın birini de borçları ödeyemeyince bankaya kaptırdık” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, seçim bölgesi olan Niğde’de ilçe, belde ve köy gezilerini sürdürüyor. Gürer, Altunhisar ilçesinde üreticileri ziyaret etti. Üreticiler, kendilerini ziyaret eden Gürer’e karşı karşıya kaldıkları sorunlarını anlattı.

‘290 kiraz ağacını kesmek zorunda kaldık’

Üreticilerden Hacıali Kirazcı 35 yıldır tarımla uğraştığını ancak bu seneki kadar zorlu bir yıl görmediklerini belirtti. 35 yıldır gübre ve ilacın bu kadar pahalı olmadığını söyleyen Kirazcı, “Ürettiğimiz ürünler yaptığımız masrafı bile karşılamıyor. Bezelyede zarar ettik, elmada iç kurduyla mücadele edemiyoruz, çünkü ilaç çok pahalı. Kirazda üretim maliyeti arttığı için ürünlerimiz maliyet fiyatına bile satılamıyor. O nedenle bu bahçeden 290 kiraz ağcını kesmek zorunda kaldık.” diye konuştu. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Altunhisarlı üreticileri ziyaret etti

‘Tarlanın birini bankaya kaptırdık’

Pazar sorunu yaşadıklarını, ürünlerini değerinde satamadıklarını söyleyen üretici Kirazcı, “Bankalara olan kredi borcumuzu ödeyemediğimiz için banka icra yoluyla tarlamızı satıp alacağını tahsil etti. Bu durumda çok çiftçi var. Biz de tarlanın birini bankaya kaptırdık” şeklinde konuştu. 

‘Gelirin maliyeti bile karşılamayacağını öngörüyorum’

4 ayda 42 bin lira masraf ettiği bahçesinden elde edeceği muhtemel gelirin maliyeti bile karşılamayacağını öngördüğünü belirten Kirazcı, “Bu şartlarda çocuklarıma bu bahçeyi bıraksam sorun bırakmış olacağım. Onların istikbaliyle oynamak istemiyorum. Çünkü tarımla uğraşırlarsa onlar da benim gibi sıkıntı yaşayacaklar” ifadelerini kullandı. 

‘Üretici ve tüketici zarar ediyor’

Fethi Gürer ise tarla, bağ ve bahçelere giderek, üreticilerin sorunlarını dinlediklerini, bu sorunları kurumlara duyurup çözüm üretilmesini beklediklerini ifade etti. İlaç, gübre, mazot ve tarımsal sulama amaçlı kullanılan elektrik ücretlerinin sürekli arttığını belirten Gürer, maliyetin artmasına rağmen ürünlerin değer kazanmadığını söyledi.

Tüketicinin çok pahalı ürünle karşı karşıya kaldığına vurgu yapan Gürer, “Aracılık düzene sokulmadığı için üretici ve tüketici zarar ediyor. Bu işten sadece aracılar kazanç sağlıyor. Böyle olunca üretici tarımdan çekilmek durumunda kaldığı için olan yine ürün bulmakta zorlanan tüketiciye oluyor.” dedi.

‘Bir an önce üreticilerin sıkıntıları çözülmeli’

Pandemi koşulları, kuraklık, ekonomik sıkıntı ve diğer sorunlar nedeniyle tarımda ciddi sıkıntıların yaşandığına dikkat çeken Gürer, şunları ifade etti:

“Siyasal iktidarı uyarıyoruz, tarımda çok büyük sorunlar yaşanıyor. Bu, ülkemizin gıdaya erişimi başta olmak üzere pek çok sorunu da beraberinde getirecek. Zararın neresinden dönersek kardır, bir an önce üreticilerin dertlerini ve sıkıntılarını çözüp, planlı bir tarım dönemine geçilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. İthalat çözüm değil pansuman tedbirdir. Çiftçimizin üretimin içinde kalması için yapılması gereken çalışmalar bir an önce yapılmalıdır. Girdi fiyatları düşürülmeli, borçlar uzak ara ötelenip faizler silinmelidir.”

Yeni1Mecra