Cinsel şiddete karşı farkındalık oluşturmak amacıyla Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, “Öyle Değil Böyle” adlı kampanya başlattı. Derneğin internet sitesinden kampanya ile ilgili yapılan açıklamada kampanya görsellerinde yer alan mesajların, mit (Yanlış inanç) ve gerçek olmak üzere iki kategoride verildiği belirtildi.
Medyadaki sorunlu dile dikkat çekiliyor
Kampanyada kullanılan mitler için ana akımda yer alan haber başlıklarının tarandığının belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi: “Kullanılan yaygın medya dilini temel alarak, herkesin ilk okuduğunda ne söylemek istediği anlamasını hedefledik. Bu mitlere karşılık gerçekte olan ve olması gerekenleri yazdık. ‘Koskoca profesör yapmış olamaz, hayatta inanmam’ yaygın söylemine karşılık gerçekte olanı yazdık: Herkes cinsel şiddetin faili olabilir. Kişinin statüsü, sosyo ekonomik durumu, akademik kariyeri, medeni durumu, cinsiyeti cinsel şiddetin uygulayıcısı olmadığı anlamına gelmez. Böylece tüm toplumu ilgilendiren bu sorunu, medyada yaygın olarak kullanılan hatalı dile dikkat çekerek konuşulur kılmak istedik. “
‘Cinsel şiddete erkeklerde maruz bırakılır’
Kampanya ile ilgili İstanbul’da yerel yönetimlerle iş birlikleri yaptıklarının belirtildiği açıklamada, “Görsellerin billboardlarda yer almasını sağladık. İletişim stratejimizi görsellerin toplumun her kesimine ulaşabilmesi hedefiyle oluşturduk” denildi. Her ne kadar kampanya görsellerinde temsili olarak yer alamasa da, cinsel şiddete erkeklerin ve cinsiyetinden bağımsız herkesin maruz bırakılabileceğinin altının çizildiği açıklamada, “Türkiye’de erkeklerin cinsel şiddete maruz bırakılmadığı, bırakılsalar bile bundan mağdur olmadıkları gibi yanlış bir inanış/varsayım var. Elbette bizler de erkek sanatçıları/ünlüleri kampanyamıza katılmaya davet ettik, en az altı kişiyle bire bir konuştuk fakat ne yazık ki iletişim kurduğumuz erkekler programlarını ayarlayamadılar. Bunların içinde katılım için çaba gösterenler de oldu tabii ki.” denildi.
Çözümün parçası için medya ve topluma çağrı
Cinsel şiddet konusunda etiketleme bu kadar yüksekken, mağduriyeti meşru varsayılan kadınların bile bu konuyla ilişkili kampanyalara katılmaktan çekinmesinin bir veri olduğunun değerlendirildiği açıklamada, erkeklerin katılmaması veya katılamaması önemli bir veri olduğu vurgulandı. Açıklamada, bu kampanya ile cinsel şiddetin azalması için toplumun her kesimine özellikle medya mensuplarına çözümün bir parçası olması çağrısı yapılarak, “Cinsel şiddetin, onu besleyen toplumsal algının ve medya dilinin dönüşmesiyle önlenebileceğini biliyoruz” diye kaydedildi.
Ayrıca kampanya görsellerinde Ayça Damgacı, Berrak Tüzünataç, Ceren Moray, Esra Dermancıoğlu, Hasibe Eren, Laçin Ceylan, Seyhan Arman ve Tülin Özen yer aldı.