Çocukların eğitim hakkı araştırması: Yüzde 14’ü dersleri hiç takip edemiyor

Yayınlanan Eğitim Hakkı raporunda çocukların çoğunluğunun EBA’dan dersleri takip ettiği görülürken yüzde 5’inin günlük işlerde çalışması dikkat çekiyor. Yüzde 14’ü ise dersleri takip edemiyor.

Başak Kültür ve Sanat Vakfı, Small Projects İstanbul, Sulukule Gönüllüleri Derneği ve Tarlabaşı Toplum Merkezi,”Covid-19 Sürecinde İstanbul’un Farklı Yerleşimlerinde Çocukların Haklarına Erişimi: Eğitim Hakkı” raporunu yayınladı.

Öğrencilerin yüzde 14’ü dersleri hiç takip etmemiş

Çalışmaya katılan 6-17 yaş arası 86 çocuk ile yapılan görüşmelerde zorunlu olarak derse girmesi gereken çocukların çoğunluğunun dersi EBA üzerinden takip ettiği yüzde 14’ünün ise hiç takip etmediği belirlendi.

Görüşme yapılan hanelerde internete erişim yüzde 81 oranında wifi aracılığı sağlanırken yüzde 21’inin ilk görüşmelerde internete hiç erişemediği görüldü. İkinci görüşmede ise bu oran yüzde 8’e düştü. Hanelerde internet bağlantı sorunun yaşandığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 43.

Online derslerde anlaşılmadıklarını düşünüyorlar

Online koşullarda hocaları ile iletişim kuramayan yüzde 35’lik kısım, hocalarının kendilerini anlamadığını düşünüyor. Öğrencilerin, aileleri ve hocaları arasında sıkışmışlık hissi yaşadığı ortaya çıkıyor. Evde yaşadıkları teknik imkansızlıklar ve beklentinin karşılanamaması nedeniyle öğrencilerin yarısından fazlası kendilerinin dinlendiğini düşünmüyor. Görüşme yapılan çocukların yüzde 5’inin de günlük işlerde çalışması dikkat çekiyor.

Ders sırasında yüzde 40’ı sessiz ve rahat ortam bulamıyor

Görüşülen çocukların yüzde 51’i evde kendine ait özel alanı olmadığını söylerken, derslere girdikleri esnada kısmen de olsa sessiz ve rahat bir ortamda bulunabildiğini söyleyenlerin oranı yüzde 60.

Yüzde30’u arkadaşlarıyla hiç görüşemiyor

Çocukların yüzde 54’ü arkadaşları ile arası sıra görüşebildiğini, yüzde 30’u ise hiç görüşemediğini söyledi.

Yeni1Mecra