Sağanak nedeniyle ekili tarım arazilerinin su altında kaldığı Adana’da incelemelerde bulunan CHP’li Barut, Çukurova’nın afet bölgesi ilan edilmesini istedi.
HABER MERKEZİ – Sağanak nedeniyle ekili tarım arazilerinin su altında kaldığı bölgede incelemede bulunan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Çukurova’nın acilen afet bölgesi ilan edilerek üreticilerin zararlarının karşılanmasını istedi.
Adana’da 23 Aralık’tan itibaren devam eden sağanak hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Sağanak nedeniyle oluşan selde ev ve işyerleri ile tarım arazilerini su bastı. Evlerinde mahsur kalan vatandaşlar botlarla kurtarıldı. Özellikle narenciye fidanı ve narenciye dikili bahçelerle, buğday, soğan, marul ve patates ekili tarım alanları su altında kaldı. 56 yılın en fazla yağışının düştüğü Adana’da, bazı ilçelerde metrekareye 250 kilogramın üzerinde yağış düştüğü tespit edildi.
CHP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, su altında kalan tarım alanlarında incelemelerde bulundu. Barut, özellikle Yumurtalık, Ceyhan, Sarıçam, Seyhan, Yüreğir ve Karataş ilçe sınırlarında etkisi çok daha fazla hissedilen yağışların vurduğu ekili dikili tarım arazilerini yerinde inceledi. Üreticiler ve zarar gören yurttaşlarla da görüşen Barut, afet karşısında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın seferber olması gerektiğini söyledi.
‘Mağduriyet büyük’
Barut, 23 Aralık’tan bu yana süren aşırı yağış nedeniyle Adana ve Çukurova Bölgesi’nde ekili ve dikili tarım alanlarının sular altında kaldığını belirtti. Barut, özellikle son 2 yıldır bölgede zaman zaman aşırı sıcak, poyraz ve etkili yağışlar nedeniyle üreticilerin büyük bir mağduriyet yaşadığını söyledi. Bu yıl da narenciye bahçeleri, soğan, patates, marul ve buğday ekili tarlaların su altında kaldığını ifade eden Barut, “Geçen yıl da buna benzer bir afet yaşanmıştı. Bölgemizin acilen afet bölgesi ilan edilmesini istemiş, Tarım ve Orman Bakanı’nı bölgemize çağırmıştık. Bakan bey gelmemişti. Şimdi durum geçen yıldan daha da vahim” dedi.
‘Çukurova acilen afet bölgesi ilan edilmeli’
Üreticilerin bu yıl da üretim girdilerinin yüksekliği ve ürün fiyatlarının çok düşük seyretmesinden dolayı mağdur olduklarına dikkat çeken Barut, şöyle konuştu: “Üreticilerimizin yeni bir yıla yeni bir umut dileğiyle ektiği ürünler, dikili tarım alanları sular altında kaldı. Zarar tespiti yapılıp üreticilerin mağduriyeti giderilmeli. Üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi borçları faizsiz 2 yıl ertelenmeli, Çukurova acilen afet bölgesi ilan edilmelidir.”
‘Devlet ve Bakanlık üreticiye sahip çıkmalı’
Tarım ve Orman Bakanı’nın da bölgeye gelip zarar ziyanı gözleriyle görüp ona göre çözüm üretmesini isteyen Barut, “Bu çağrımıza kulak verilmeli, bereketli topraklarda üreticilerin beklediği yardım eli uzatılmalıdır. 2020 yılının da üreticinin umutlarını kıracak, kazançsız ve boş geçirecek bir yıl olmamasını temenni ediyoruz. Devlet ve bakanlık olarak üreticiye, tarım alanlarına sahip çıkılmalıdır.” diye konuştu.