Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta buluşmasında gözaltına alındıktan sonra haklarında dava açılan 46 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması başladı.
Duruşma öncesi açıklama yapan kayıp yakını Hanife Yıldız, yıllardır arayışlarını sürdürdükleri Galatasaray Lisesi önünün bugün Çağlayan’a taşındığını belirterek, “Bize göstermedikleri mezar yerine biz orayı mesken bilmiştik. Bugün burada biz değil kayıplarımız yargılanıyor.” dedi.
Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta buluşmasına yönelik polis müdahalesinde gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan 46 kayıp yakını, hak savunucusu ve destekçisinin “Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine muhalefet etmek” suçlamasıyla yargılanmasına başlandı.
Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliye’si 21’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmaya, Cumartesi Anneleri’nin yanı sıra HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm, Ali Kenanoğlu, Oya Ersoy, CHP milletvekilleri Turan Aydoğan, Ali Şeker, bağımsız milletvekili Ahmet Şık katıldı. Çok sayıda avukat da savunma yapmak üzere duruşmada hazır bulundu.
21’nci Asliye Ceza Mahkemesi salonunun küçük olması sebebiyle 33’üncü Ağır Ceza Mahkemesi salonunda yapılan duruşma, kimlik tespitlerinin ardından başladı.
Duruşma öncesi açıklama
Duruşma öncesi adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya, Cumartesi Anneleri, Cumartesi İnsanları, avukatları, HDP ve CHP milletvekilleri katıldı. Açıklamada “Bu davada yargılanan bizim hakikat ve adalet arayışımızdır” pankartı açıldı.
Yıldız: Bugün burada biz değil kayıplarımız yargılanıyor
Açıklamada ilk olarak söz alan kayıp Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız, yıllardır arayışlarını sürdürdükleri Galatasaray Lisesi önünün bugün Çağlayan’a taşındığını belirterek, mekan neresi olursa olsun direnişin aynı olacağını vurguladı. Galatasaray Meydanı’nın maneviyatının çok farklı olduğunu dile getiren anne Yıldız, “Orası bizim arkadaşlarımızla ve kayıplarımızla buluşma yerimiz. Bize göstermedikleri mezar yerine biz orayı mesken bilmiştik. Bugün burada biz değil kayıplarımız yargılanıyor.” dedi.
Türkdoğan: Galatasaray Meydanı’nda süren eylemimiz sürecek
Yıldız’dan sonra konuşan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da, 700 hafta boyunca aynı mekanda aynı kurallara tabi olan bir eylemin engellenmesinin kabul edilemeyeceğini ifade etti. Türkdoğan, “Davacı olan da, yargılayan da, adalet arayan da, faillerin hesap vermesini isteyen de, hakikatin peşinde koşan da biziz. Annelerin inancı ve direnci hepimize güç veriyor. Galatasaray Meydanı’nda süren eylemimiz failler yargılanana dek sürecek.” dedi.
Tosun: Hukuka ve vicdana aykırı şekilde dava açıldı
Basın açıklamasını davada yargılanan kayıp yakını Jiyan Tosun okudu. Tosun, adliyelerin adalet taleplerini susturmak değil, adalet dağıtmak için var olduğunu hatırlatarak, gözaltına alındıktan sonra bir daha geri dönemeyen insanların akıbetlerini sormaya devam edeceklerini ifade etti.
699 hafta boyunca Galatasaray Meydanı’nda Türkiye’nin en uzun barışçıl buluşmalarını gerçekleştirdiklerini anımsatan Tosun, şöyle devam etti:
“Galatasaray Meydanı’nı hakikatin seslendirildiği bir agoraya dönüştürdük. O meydanda, inkara karşı hakikatin tarihini yazdık. Galatasaray’ı bir hafıza mekanına çevirdik. Anayasal haklarımızı kullanmamızı engelleyenler, kulaklarını tıkayan yargı makamları, 700’üncü haftadaki gözaltıları bahane ederek, hukuka ve vicdana aykırı bir şekilde hakkımızda dava açtı.”
‘Mahkeme hiçbir delil sunmayan iddianameyi kabul etti’
Savcılık makamının düzenlediği iddianame ile iç hukuka ve evrensel hukuk değerlerine meydan okuduğunu söyleyen Tosun, “Ceza yargılamasına dayanak oluşturabilecek hiçbir delil sunmayan bu iddianameyi kabul eden mahkeme, hukukun temel prensiplerini ihlal etti. Özetle hukuki dayanaktan yoksun, siyasi iklimin etkisiyle düzenlenmiş bir iddianame ve açılmış bir dava ile karşı karşıyayız.” dedi.
‘Barışçıl toplanma hakkı Anayasanın güvencesindedir’
Barışçıl toplanma hakkının Anayasa’nın ve uluslararası sözleşmelerin güvencesinde olduğuna vurgu yapan Tosun, “Toplanma yerini seçmek ise bu hakkın ayrılmaz bir parçasıdır. Çeyrek asırdır süren, artık geleneksel hale gelmiş Cumartesi Anneleri’nin buluşmasını engellemek, onların buluşma mekanı olan Galatasaray Meydanı’nı yasaklamak, polis şiddeti ve yargı tacizi ile bu hakkın kullanımını engellemek, hukuka aykırıdır.” şeklinde konuştu.
‘O meydan mezar yerimizdir’
Asıl yargılanması gereken kişilerin failleri koruyanlar olduğuna vurgu yapan Tosun, hakikatin yargılanamayacağını söyledi. Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmeyeceklerini yineleyen Tosun, şunları kaydetti:
“Galatasaray Meydanı çeyrek asırdır hayatımızın bir parçasıdır. Kayıplarımızı ararken o meydanda yaşlandık, çocuklarımız o meydanda büyüdü, torunlarımız o meydana doğdu. Mezarsız sevdiklerimizin mezarlarına bırakamadığımız karanfilleri götürdüğümüz yerdir o meydan, mezar yerimizdir.”
Kaynak ve Fotoğraflar: MA