Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: 2020 bütçesi halka hizmet bütçesidir

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2020 yılı bütçesini ülkenin her kesimini düşünerek hazırladıklarını belirterek, 2020 bütçesinin halka hizmet bütçesi olduğunu savundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Cumhurbaşkanlığı bütçesi görüşmelerinde, milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı. AA’nın geçtiği bilgilere gör; Oktay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendi ülkesinde herhangi bir şekilde vatandaşlarına farklı muamele yapılmasına razı gelmesinin mümkün olmadığını savunarak, bu yöndeki eleştirileri reddettiklerini söyledi.

Hükümetin iktidara geldiğinden beri herhangi bir etnik, mezhepsel ve din konusunda ayrım yapmadığını savunan Oktay, “Bu anlayışla etnik köken, cinsiyet, inanç, gelir grubu ayrımı yapılmadan tüm vatandaşlarımız eşit muamele görmektedir, başta yaşam hakkı olmak üzere, tüm temel haklar ve özgürlükler anayasamızın garantisi altındadır.” dedi.


2020 yılı bütçesini ülkenin her kesimini düşünerek hazırladıklarını öne süren Oktay, açıkladığı verilerin 2020 bütçesinin halka hizmet bütçesi olduğunu açıkça gösterdiğini savundu. 2002 yılında bütçenin yüzde 43,2’sinin faize giderken, 2020’de bütçenin yüzde 12,7’sinin faiz giderlerine ayrılmasının öngörüldüğünü dile getiren Oktay, “2020 bütçesi 2002 yılından bu yana aralıksız olarak, milletimizin bize güvenini temsilen verdiği yetkiyle hazırlanmıştır.” diye konuştu.

‘948 şirkete kayyum gönderildi’

TMSF tarafından gönderilen kayyumlara ilişkin bilgi veren Oktay, ekim ayı itibariyle Türkiye’nin 37 farklı ilindeki mahkeme kararlarıyla toplam 948 şirkette TMSF tarafından kayyum görevlendirildiğini ve bu şirketlerin listesinin TMSF’nin internet sitesinde güncel olarak yayımlandığını söyledi. Söz konusu şirketlerin yönetimine 136’sı TMSF personeli olmak üzere 262 kişinin atandığını söyleyen Fuat Oktay, TMSF’ye devredilen şirketlerin toplam aktif büyüklüklerinin, TMSF bünyesinde oldukları dönemde arttığını savundu.

Son 3,5 yılda bazı vatandaşların kaçırıldığına ilişkin bir iddia üzerine Oktay, “İddia edildiği gibi böyle bir durum, hiçbir kurumumuz nezdinde asla ve asla söz konusu değildir ve olamaz. Suç ve suçluya yönelik tüm işlemler gözaltı, tutuklama, soruşturma ve yargılamaların tamamı hukuk devleti kuralları çerçevesinde yürütülür.” dedi.

‘Dernek sayısında artış gözlenmiştir’

Oktay, geçtiğimiz 5 yılda önceki yıllara oranla sivil toplum kuruluşu sayılarında neden azalma olduğuna dair bir soruya, “29 Kasım 2014’te 102 bin 529 faal dernek bulunmaktayken bugün itibariyle 118 bin 384 faal dernek bulunmaktadır. İddia edildiğinin aksine 2014’ten bu yana dernek sayısında yaklaşık yüzde 15 artış gözlenmiştir. Ayrıca insanların kendilerini farklı ifade edebileceği sosyal medya, internet kanallar da artmıştır.” yanıtını verdi.

Toplantıda, Cumhurbaşkanlığının yanı sıra Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, Devlet Arşivleri Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Savunma Sanayii Başkanlığı bütçeleri de kabul edildi.