DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, partisinin kadınlara ihtiyacı olduğunu belirterek, “Çünkü biz bu partiyi ve bu ülkeyi ancak ve ancak bir arada olursak doğru bir şekilde yönetebileceğimize inanıyoruz.” dedi.
DEVA Partisi Kadın Politikaları Başkanı Esen ise, Türkiye’de kadın nerede var olmak istiyorsa onu hak ettiği yere taşıyacak ve destek mekanizmaları oluşturacaklarını söyledi.
Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi tarafından “DEVA Kadında Zirvesi” düzenlendi. Zirvede ilk olarak konuşan DEVA Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen, “Ayrıştıran değil birleştiren, susan değil konuşan, sorgulayan, Türkiye’nin tüm renkleriyle yan yana yaşamayı mümkün kılan, yeni hikayesi olan bir partiyiz ve yeni kadrolarla iyileştirici çözümler ve politikalar üreteceğiz.“ dedi.
‘Kadın nerede var olmak istiyorsa destek mekanizmaları oluşturacağız’
Türkiye’de kadın nerede var olmak istiyorsa onu hak ettiği yere taşıyacak ve destek mekanizmaları oluşturacaklarını söyleyen Esen, “Devlet kurumlarında cinsiyete duyarlı bütçelemeyi önemseyeceğiz. Eşit işe eşit ücret, parite, kota uygulamaları ile çalışma hayatını dengeleyeceğiz. İşe alımlarda cinsiyetçi soruları kaldıracağız.“ şeklinde konuştu.
Daha sonra konuşan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da, kadınlarla ilgili meselelerin tüm toplumu ilgilendirdiğini söyledi. DEVA Partisi’nin kuruluş yıl dönümünün 9 Mart olduğunu hatırlatan Babacan, partiyi kurduklarında, “Biz bu çatı altında sadece yeni bir siyasi parti değil aynı zamanda yeni bir siyasi kültürü inşa edeceğiz.” sözünü kullandıklarını anımsattı.
‘Kadının siyasetteki yeri güçlenmeli’
Bu yeni siyaset kültüründe de kadının siyasetteki yerinin güçlenmesinin esas olduğunu dile getiren Babacan, şunları kaydetti:
“Partili kadın kermes yapmak, partiye bağış toplamak, sosyal aktiviteler organize etmek, kurslar açmak, yoksullara yardım etmek gibi faaliyetlerle partinin ana gövdesinin destek gücü olarak anlamlandırılıyor yani ana gövde değil. Biraz önce saydığım aktiviteler, kermesler, yardım toplama, sosyal çalışmalar bunlar kuşkusuz siyasetin olmazsa olmazı ama kadınların sadece bu alanda olmaları ya da o alanın sadece kadınlar tarafından yürütülmesinin beklenmesi işte bu nokta, bizim itiraz ettiğimiz bir nokta.”
‘Rejim kavgaları kadınlar üzerinden yürütüldü’
Siyasi rekabet sertleştikçe ve kadın seçmenin oyu önem kazandıkça partili kadının görev alanında bir genişleme gördüklerini vurgulayan Babacan, şunları ifade etti:
“Kadın, başlangıçtan bu yana genel politikanın bir parçası olamadı ama ülke politikasının en şiddetli tartışmaları, en keskin ideolojik kutuplaşmalar ve rejim kavgaları kadınlar üzerinden yürütüldü. Çağdaşlık tartışmaları kadının konumu üzerinden yapıldı. Geleneksel olanla modern olan birbirleriyle kadının konumu üzerinden kavga ettiler. Bu ülkede laiklik kadının kıyafeti üzerinden tartışıldı, dindarlık kadının başörtüsüyle anıldı.”
28 Şubat döneminde başörtüsü bahane edilerek kadınların eğitim ve çalışma hayatından uzaklaştırıldığını söyleyen Babacan, kadınların uzun yıllar süren ayrımcılığa ve haksızlığa maruz kaldıklarını ifade etti.
‘Ayrı bir kadınlar kolu kurmadık’
Babacan, kadınların bir türlü siyaset oluşturan ve uygulayan bir özne olamadığını savunarak, “Biz ‘kesinlikle böyle yapmayacağız’ dedik. Biz partimizdeki kadınları ‘ana kademelerin yardımcı güçleri ya da seçimden seçime sahaya sürecek yedek kuvvetler olarak görmeyeceğiz’ dedik. Bu yüzden ayrı bir kadınlar kolu da kurmadık.” dedi.
‘Biz bu partiyi bu ülkeyi ancak bir arada olursak doğru şekilde yönetebiliriz’
DEVA Partisi’nin, kadınlara siyasete katılma çağrısının, sadece kadın seçmen kitlesine daha rahat ulaşma ihtiyacından ya da kadın sorunlarını daha iyi anlayıp doğru politikalar üretmek gereksiniminden de kaynaklanmadığını belirten Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Partimizin kadınlara ihtiyacı var, çünkü biz bu partiyi ve bu ülkeyi ancak ve ancak bir arada olursak doğru bir şekilde yönetebileceğimize inanıyoruz. Partimizin kadınlara ihtiyacı var, çünkü karar verici mekanizmalarda çeşitliliğin artmasının başarıyı artırdığını biliyoruz. Partimizin kadınlara ihtiyacı var, çünkü kadınlar siyasetin kurucu unsuru haline gelmezse yeni bir siyasi kültürün oluşturulamayacağına inanıyoruz. Biz DEVA Partisi olarak gücümüzü bu toprakların çeşitliliğinden alıyoruz. Yeni bir siyasi kültürü farklı hayat tecrübelerine sahip insanların bir araya gelerek oluşturabileceğini biliyoruz. Yeni bir siyasi kültürü farklı bakış açıları kazanmış kesimlerin beraberce inşa edebileceğini biliyoruz. Bu perspektifle kadınların siyasete katkısı, yeni bir siyasi kültürün mihenk taşıdır.”
Babacan, tüm kadınları DEVA Partisi’nin çatısı altına davet ederek, zirvenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Babacan’ın konuşmasının ardından zirve, DEVA Partisi Hatay Kadın Çalışmaları Başkanı Ayşe Karaca ve Eğitmen Dinçel Laçin’nin “Kadın Hikayeleri” konuşmalarıyla devam etti. Zirve, “Kadının İnsan Hakları” oturumu ile devam edecek.
Kaynak: AA -Yeni1Mecra