Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin (DFG) Mart ayı raporuna göre; 15 gazeteci gözaltına alındı, 8 gazeteci tutuklandı, 12 gazeteci hakkında soruşturma açıldı.
DFG, 103 gazetecinin tutuklu olduğunu hatırlatarak, infaz düzenlemesinde gazetecilerin tahliyesinin yer almadığını belirtti.
DFG, Mart ayında “Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu”nu açıkladı. Raporun değerlendirme bölümünde koronavirüs salgının yarattığı etkinin her geçen daha da büyüdüğüne işaret edildi. Sağlık sistemindeki eksiklikler ve hükümetin aldığı tedbirlerin yetersizliğinin salgının hızlı bir şekilde yayılmasının önünü açtığının kaydedildiği raporda, bu durumdan en çok etkilenen kesimlerin başında gazetecilerin geldiği ifade edildi.
‘Gazeteciler büyük bir risk altında’
Raporda, her koşulda çalışmak zorunda olan ve yaşanan gelişmeleri anı anına kamuoyuna duyurmaya çalışan gazetecilerin, önlemlerdeki yetersizlikler nedeniyle daha da büyük bir risk altında olduğuna vurgu yapıldı. Gazeteler, internet siteleri, televizyonların kendilerince kimi tedbirler aldığının belirtildiği raporda, ancak bunun yeterli olmadığı kaydedildi.
‘Gazetecileri koruyacak tedbirler geliştirilmeli’
Raporda, bu nedenle hem yetkili kurumların, hem de basın ve medya kuruluşlarının gazetecileri koruyacak tedbirleri geliştirmeleri talep edildi. Mart ayında gazetecilere yönelik hak ihlallerinin hızından bir şey kaybetmediğine vurgu yapılan raporda, şöyle denildi:
“Şubat ayının sonu ve Mart aynının başı itibariyle çok sayıda gazeteci arkadaşımız gözaltına alınarak tutuklandı. Kamuoyunun çokça gündemine gelen Libya’da hayatını kaybeden MİT mensubuyla ilgili haber yapan gazeteciler bir anda hedef haline getirildi ve haklarında soruşturma başlatıldı. Oda TV, Yeni Yaşam Gazetesi ve Yeniçağ Gazetesi çalışanları, bu dosya kapsamında gözaltına alınıp tutuklandı.”
‘İnfaz yasası kaygıları arttırdı’
Koronavirüsün toplumu bir bütün olarak tehdit ettiği bir süreçte en riskli alanların başında cezaevlerinin geldiğine işaret edilen raporda, “Toplumda cezaevlerinin boşaltılmasına dönük bir beklenti oluşurken, yeni infaz yasasında düşünce ve ifade özgürlüğünü esas alan herhangi bir düzenlemenin olmayışı kaygıları artırdı.” diye kaydedildi.
‘Gazeteciler düzenleme dışında tutuldu’
Gazetecilerin yargılandığı hususların “terör suçu” kapsamına alınarak, yapılan yeni düzenlemenin dışında tutulduğunun belirtildiği raporda, “Bu durum meslektaşlarımızın hayatının hiçe sayılması anlamına gelmektedir. Buradan tekrardan çağrıda bulunuyoruz; yeni infaz düzenlemesinde eşitliğin esas alınarak, cezaevinde bulunan tüm siyasi mahpusların ve özellikle de gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz.” denildi.
Raporda gazetecilerin ne pahasına olursa olsun, konuşmaya, söylemeye, yazmaya ve halkı bilgilendirmeye devam edeceğine vurgu yapıldı. “6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü” nedeniyle öldürülen gazetecilerin anıldığı raporda, “Apê Musa’dan Ferhat Tepe’ye, Metin Göktepe’den Hrant Dink’e katledilen tüm gazetecilerin takipçisi olduğumuzu yineliyoruz.” denildi.
’15 gazeteci gözaltına alındı 8 gazeteci tutuklandı’
Gazetecilere yönelik yaşanan hak ihlallerinin ayrıntılı bir şekilde yer aldığı raporda, Mart ayına ilişkin istatistiki veriler ise şöyle verildi:
15 gazeteci gözaltına alındı, 8 gazeteci tutuklandı, 12 gazeteci hakkında soruşturma açıldı, 1 gazeteci hakkında dava açıldı, 5 gazeteci cezalandırıldı, 18 gazetecinin yargılanması devam ediyor, 1 internete erişim engeli getirildi, 1 gazetecinin işine son verildi.
Şu an cezaevinde 103 gazetecinin tutukluğu olduğu belirtilen raporda, tutuklu gazetecilerin isimleri ve kaldıkları cezaevlerine yer verildi.