DFG, Ocak ayında 30 dosyada 46 gazetecinin yargılandığını, 88 gazetecinin tutuklu olduğuna dikkat çekerek, “Baskılar gazeteciliği bitiremeyecek, gerçekleri yok edemeyecek.” dedi.
Dicle Fırat Gazeteciler (DFG) Derneği, gazetecilere yönelik Ocak ayı hak ihlallerine ilişkin raporunu açıkladı. Raporda, Ocak ayı boyunca yaşananlara bakıldığında gazeteciler için sadece yılın değiştiğini, baskıların ise kaldığı yerden devam ettiğinin görüldüğüne dikkat çekildi.
Dünyanın her yerinde gazeteci denince akla ilk gelen şeyin haber olduğuna vurgu yapılan raporda, “Türkiye’de ise mesleğimiz dile getirildiğinde akıllara ilk önce baskılar geliyor.” denildi.
‘Gazeteciler terörist ilan ediliyor’
İktidarın farklı bir görüntüye, fotoğrafa, sese, habere izin vermemek için baskıları her zaman diri tutmak istediğinin kaydedildiği raporda, “Belirlenen çizginin dışına çıkan, toplumun tüm kesimlerine ses olan basın kuruluşları hedef alınıyor, gazeteciler ‘terörist’ ilan ediliyor.” diye belirtildi.
Yargının da basın emekçilerine karşı bir sopa gibi kullanılmaya devam edildiğinin belirtildiği raporda, “Gözaltı ve tutuklamalar hız kesmiyor. Yapılan bir haber, alınan bir röportaj, çekilen bir görüntü veya fotoğraf halen tutuklama gerekçesi olabiliyor.” diye ifade edildi.
‘Onlarca meslektaşımız gazetecilik faaliyetinden tutuklu’
Cezaevindeki gazetecilere yenilerinin eklendiğine işaret edilen raporda, “Mevcut tabloda onlarca meslektaşımız gazetecilik faaliyetlerinden dolayı tutuklu bulunuyor. İktidar-yargı ikilisinin bu tutumundaki ısrarı basın özgürlüğünü tamamen ortadan kaldıracak bir boyuta getirdi.” diye kaydedildi.
Tutuklu tüm gazetecilerin vakit kaybetmeden serbest bırakılması çağrısının yer aldığı raporda, “İktidar gazeteciliği kontrol altına almakta ne kadar ısrarlıysa, bizler de mesleğimizi korumakta en az o kadar ısrarlıyız.” denildi.
‘Baskılar gazeteciliği bitiremeyecek’
Hem Türkiye’de hem de dünya genelinde geçmişten günümüze egemenlerin gazeteciliği kontrolü altında tutmaya çalıştığını ancak amaçlarına ulaşmadığının kaydedildiği raporda, şu ifadeler yer aldı:
“Çünkü gazetecilik toplumun vicdanıdır ve bu vicdanı zapturapt altına almak imkansızdır. Hiç şüphesiz günümüzde de benzer bir sonuç ortaya çıkacaktır. Baskılar gazeteciliği bitiremeyecek, gerçekleri yok edemeyecek, doğruların halka ulaştırılmasını engelleyemeyecektir.”
5 gazeteciye hapis cezası verildi
Raporda gazetecilere yönelik hak ihlallerine ilişkin veriler şu şekilde yer aldı: 4 gazeteci gözaltına alındı,1 gazeteci tutuklandı, 6 gazeteci saldırıya uğradı, 1 gazeteci kötü muameleye maruz kaldı.
4 olayda gazetecilerin haber takibi engellenirken, 6 gazeteci hakkında soruşturma 2 gazeteci hakkında ise dava açıldı. 5 gazeteciye 12 yıl 4 ay 12 gün hapis cezası verildi.
30 dosyada 46 gazeteci yargılandı
30 dosyada 46 gazetecinin yargılanmasına devam edilirken, cezaevindeki 3 gazeteciye yönelik hak ihlalleri yaşandı. 1 gazeteye 3 gün ilan kesme cezası verilirken, 2 RTÜK cezası verildi. 30 haber sitesi erişime engellendi. 6 Şubat itibarıyla cezaevlerinde 88 gazeteci tutuklu bulunuyor.
Yeni1Mecra