Diyarbakır Barosu’nun 47’nci Olağan Genel Kurulu’na izin verilmedi

DBB Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılması planlanan Diyarbakır Barosu 47’nci Genel Kurulu’na izin verilmedi.

Baro Başkanı Cihan Aydın, 80 baronun seçimlerinin hukuk dışı bir kararla ertelendiğine dikkat çekerek, “Her zamankinden daha fazla dayanışmaya ihtiyacımız var.” dedi.

Diyarbakır Barosu 47’nci Olağan Genel Kurulu’nun düzenleneceği Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi’ne gelen avukatlar, içeri alınmadı. Kongre merkezi önünde yoğun güvenlik önlemleri alan polis, kurulun engellenmesine gerekçe olarak İçişleri Bakanlığı ve Hıfzıssıhha Kurulunun aldığı kararı gösterdi.

10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenler için saygı duruşu

Bunun üzerine Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ve Baro üyesi avukatlar, kongre merkezi önünde açıklama yaptı. Açıklama öncesi 10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anmak için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. 

’80 baronun seçimleri hukuk dışı bir kararla ertelendi’

Türkiye’de 80 baronun seçimlerinin hukuk dışı bir kararla ertelendiğini belirten Aydın, devlet kurumlarının ve yargının da dahil olduğu adaletsizliklerin günlük yaşamın bir parçası haline geldiğini söyledi. Salgının birçok ülkede daha fazla demokratikleşme konusunda esin kaynağı olduğuna işaret eden Aydın, şunları ifade etti:

“Türkiye’nin de içinde olduğu bir grup devlet, salgını daha fazla otoriterleşmeye gerekçe olarak kullanmaktadır. Devlet; pandemi nedeniyle ekonomik, sosyal, hukuksal ve eğitim gibi yaşamın hemen bütün alanlarında insanı, yurttaşı esas alan demokratik ve insani politikalar geliştirmek yerine, bu alanlardaki temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran uygulamalara imza atmaktadır.”

Baro Başkanı Cihan Aydın ve avukatlar açıklama yaptı

‘Hesap çarşıya uymadı’

Otoriterleşmenin son hedeflerinden birinin de barolar olduğuna dikkat çeken Aydın, “Demokratik bir yargının vazgeçilmez parçası ve yargının kurucu unsuru olan avukatlar ve onların örgütleri barolar, önce tamamen siyasi gerekçelerle çıkarılan çoklu baro yasası ile parçalanmak ve etkisizleştirilmek istendi. Ama hesap çarşıya uymadı. Çünkü avukatlar ve barolar birilerinin politik çıkarlarına hizmet etmeyi değil, demokrasiye, hukuka ve adalete bağlılığı tercih ettiler.” şeklinde konuştu.

‘Her zamankinden daha fazla dayanışmaya ihtiyacımız var’

Siyasi partiler, sendikalar, kooperatiflerin genel kurullarını yapmalarının serbest, ancak baroların genel kurul yapmasının yasak olduğuna dikkati çeken Aydın, şunları kaydetti:

“Çünkü avukatlar ve barolar; kötülüğe karşı iyiliği, otoriterleşmeye karşı demokrasiyi, açlığa ve yoksulluğa karşı gelir adaletini, iktidarın sopası haline gelen bağımlı yargıya karşı tarafsız ve bağımsız yargıyı, yaşamımızın olağan bir parçası haline getirilmeye çalışılan kadın cinayetlerine karşı kadınların özgürlüğünü ve güvenliğini, savaşa karşı barışı, olağan hale gelen kayyım politikalarına karşı halk iradesini savunduğumuz için hedef alınıyorlar. Çünkü gerçeklerden korkuyorlar.”

Daha fazla dayanışma çağrısı

Avukatların tarih boyu köle kullanmadıklarını ama hiçbir zaman efendileri de olmadığını ifade eden Aydın, “Mesleğimizin ve barolarımızın tehdit altında olduğu, hukukun ve hukuk devleti ilkelerinin tümüyle askıya alındığı bu dönemde her zamankinden daha fazla dayanışmaya ihtiyacımız var.” dedi.

Avukatlar sessiz yürüyüş yaptı

Aydın’ın açıklamasının ardından avukatlar, Kültür ve Kongre Merkezi’nden Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’na kadar sessiz yürüyüş gerçekleştirdi. Yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan yürüyüşte, polis avukatların cübbeleriyle yürümelerini engelledi. 

MA – DİYARBAKIR