Rosa Kadın Derneği’ne yönelik soruşturma kapsamında aralarında kadın aktivist ve siyasetçilerin bulunduğu 12 kişinin tutuklanmasına itiraz edildi.
Avukatlar, soruşturma dosyasındaki kısıtlılığa dikkat çekerek, müvekkillerinin ne ile suçlandığına dair tek bilgilerinin emniyet ifadesinde sorulan sorulardan ibaret olduğuna işaret etti.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Rosa Kadın Derneği’ne yönelik başlatılan soruşturma kapsamında, aralarında kadın aktivist ve siyasetçilerin de bulunduğu 12 kişinin tutuklanmasına Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz edildi.
Müvekkillerinin serbest bırakılmasını isteyen avukatlar, itiraz dilekçelerinde soruşturmadaki kısıtlılık nedeniyle müvekkillerinin ne ile suçlandıklarına dair tek bilgilerinin emniyet ifadesinde sorulan sorulardan ibaret olduğuna işaret etti.
‘Kısıtlılık nedeniyle savunma engelleniyor’
“Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanan Rosa Kadın Derneği üyesi ve HDP Bağlar Belediyesi Meclis Üyesi Gönül Aslan böbrek hastası 3 yaşındaki oğluyla cezaevine konulmuştu. Aslan’ın avukatı Berdan Acun, itiraz dilekçesinde soruşturmadaki kısıtlılık nedeniyle müvekkilinin sağlıklı savunma yapmasının engellendiğini belirterek, avukatların Anayasa ve kanunlarda düzenlenmiş olan savunma haklarının da ihlal edildiğini vurguladı.
‘Tutuklama hukuka aykırı’
Acun, müvekkili Aslan’ın üzerine atılı “örgüt üyesi olmak” suçuna ilişkin mevcut soruşturma dosyasında “gizli tanığın” soyut beyanı, müvekkilin katılmış olduğu belirtilen toplantı, basın açıklaması ve taziye ziyaretleri dışında başkaca bir delilin bulunmadığına işaret etti.
Acun, buna rağmen müvekkili Aslan’ın “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklanmasının hukuka ve kanuna aykırı olduğunu dile getirdi.
‘Rosa Kadın Derneğine üye olmak delil gösteriliyor’
Soruşturma dosyasındaki “gizli tanık” beyanlarının soyut ve genel-geçer beyanlardan ibaret olduğunun altını çizen Acun, “Gizli tanık beyanları gerçeği yansıtmadığı gibi gizli tanığın ‘Tanık Koruma Kanunu’ kapsamına alınıp gizli tanık olma şartlarının bulunmadığı ve bu şahsın bir güvenlik görevlisi olduğunu düşünmekteyiz.” ifadelerini kullandı.
Acun, Rosa Kadın Derneği’ne üyeliğin kriminalize edilerek, “örgüt üyesi olmak” suçuna delil olarak gösterilmesiyle müvekkilinin tutuklanmasının Anayasaya aykırı olduğunu ifade etti.
‘Dilgeş’in cezaevinde bulunması ciddi hayati risk taşıyor’
Müvekkili Aslan’ın beraberinde cezaevine götürmek zorunda olduğu 3 yaşındaki çocuğu Dilgeş’in böbrek yetmezliği hastası olduğu ve sürekli ilaç almak zorunda olduğunu vurgulayan Acun, Dilgeş’in cezaevinde bulunmasının ciddi hayati risk taşıdığını belirtti.
Acun, Aslan hakkında kuvvetli suç şüphesinin bulunmayışı, delilerin toplanmış olması ve kaçma şüphesinin bulunmayışı gerekçeleriyle tutuklama kararına itirazlarının kabul edilerek, tahliyesine karar verilmesini istedi.
Ne olmuştu?
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Rosa Kadın Derneği’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 22 Mayıs’ta 18 kişi evlerine yapılan polis baskınında gözaltına alındı.
Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Zelal Bilgin, Rosa Kadın Derneği kurucu üyesi Ayla Akat Ata, Yenişehir Belediyesi Meclis üyesi Nevriye Çur, Nazire Tursun ve Bağlar Belediyesi Meclis üyesi Hüseyin Harman adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Diyarbakır Barış Anneleri Meclisi üyesi Havva Kıran ise “ev hapsi” şartı ile serbest bırakıldı.
Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya ve dernek üyeleri Fatma Gültekin, Gönül Aslan, Gülcihan Şimşek, Narin Gezgör, Özlem Gündüz, Remziye Sızıcı ve Sevim Çoşkun ile HDP yöneticisi Celal Yoldaş, DBP eski Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan ve Mehmet Ali Altınkaynak “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı.
MA – DİYARBAKIR