Diyarbakır’da avukatların, çoklu baro düzenlemesine ilişkin yapmak istedikleri yürüyüşü polis engelledi.
Avukatlar, engellemeyi oturma eylemiyle protesto ederken, Baro Başkanı Cihan Aydın, avukatların örgütsüz bırakılmak istendiğini söyledi.
Hükümetin baroların yapısına müdahale ederek çoklu baro sistemine geçmek için düzenlediği yasa tasarına ilişkin Diyarbakır Barosu’na bağlı avukatlar yürüyüş düzenlemek istedi. Polis yürüyüşü engelledi. Avukatlar, engellemeyi oturarak protesto etti. Diyarbakır Adliye önünde bir araya gelen avukatlar buradan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürüldüğü Dört Ayaklı Minare’ye yürümek istedi. Ancak polis avukatları ablukaya alarak yürüyüşü engelledi.
Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, yaşananlara tepki gösterdi.
‘Avukatlar ayrıştırılmak isteniyor’
Türkiye’de bulunan 80 baronun tamamının itirazına rağmen Avukatlık Yasası’nda değişiklik öngören yasa tasarısının bugün meclise sunulmasına tepki gösteren Aydın, “Barolar; kolluk birimlerinde, cezaevlerinde, keşif ve haciz mahallinde, adliyelerde ve hatta duruşma salonlarında şiddete uğrayan, hakarete maruz kalan, görevini yapması engellenen avukatların ilk başvuracağı kurumlardır. İşte bu değişiklik ile Baroları 1, 2, 3 diye numaralandırarak avukatları ayrıştırmayı, kutuplaştırmayı ve örgütsüz bırakmayı amaçlıyorlar” diye konuştu.
‘Halk iradesini tanımayanlar’
Aydın, Avukatlık Kanunu’nda öngörülen değişiklikle baroların kadın cinayetlerine, çocuk istismarıyla, işkence ve kötü muameleyle, doğal ve kültürel mirasın yok edilmesine, seçilmiş belediye başkanlarının üretilmiş delillerle hapsedilip yerlerine kayyum atanmasına karşı mücadele etmesine engel olunmak istediğine dikkat çekti. Aydın, “Halk iradesi tanımayanlar, baroları etkisizleştirme projesini temsilde adalet şeklinde yutturmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.
“Bu bütün avukatların onur mücadelesidir” diyen Aydın “Bu yasa geçse de, bedeli ne olursa olsun bu mücadeleden bir adım geri atmayacağız. Yine meslektaşlarımızla dayanışma içinde olacağız. Yine tüm yurttaşların bireysel ve kolektif hakları için mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.
‘Yandaş baroları kabul etmeyeceğiz’
Temel hak ve özgürlükleri her koşulda savunduklarını vurgulayan Aydın, “Bizler 12 Eylül darbesine, 15 Temmuz darbe girişimine de karşı çıktık ve halk iradesine her koşulda saygı duyduk. Biz genç kadınlar başörtüleri nedeniyle üniversite kapılarından kovulduğu, kamu hizmetine alınmadığı zamanlarda da bu yasakçı zihniyete aynı kararlılıkla sahip çıktık. Biz her koşulda inanç ve ifade özgürlüğüne sahip çıktık. Bunu bilmeyenleri bilip de çarpıtanları Diyarbakır Barosunun tarihine baksınlar. Çünkü biz temel hak ve özgürlüklere konjonktürel olarak değil; her zaman ve her koşulda savunulması gereken insani, hukuki ve ahlaki bir sorumluluk olarak yaklaşıyoruz. Yandaş ve temel amaçlarından uzaklaşmış baroları asla kabul etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.
Oturma eylemi yapıldı
Avukatlar, Sur’daki Dört Ayaklı Minare’ye yapacakları yürüyüşe izin verilmemesi nedeniyle yaptıkları açıklamanın ardından oturma eylemi yaptı. Uzun süre oturan avukatlar sık sık, “Direne direne kazanacağız” sloganları attı. Oturma eyleminden sonra Tahir Elçi Konferans Salonu’na yürüyen avukatlar, protestolarını alkışlarla sürdürerek, “Metin Feyzioğlu istifa” sloganı attı.
Burada meslektaşlarına seslenen Baro Başkanı Aydın, Ankara’da düzenlenecek “Büyük Savunma Mitingi” için çağrıda bulunarak herkesin çanta ve cübbesini hazırlayarak eyleme destek vermesini istedi.