Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre, Covid-19 salgını dünyanın dört bir yanındaki mülteci ve göçmenlerin yaşamlarını ciddi ölçüde olumsuz etkiledi.
Uluslararası Göçmenler Günü’nde yayınlanan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporuna göre, ankete katılanların yüzde 35’i finansal zorluklar, yüzde 22’si ise sınır dışı edilme korkusu nedeniyle Covid-19 tedavisi için gerekli mercilere başvurmak istemiyor.
DSÖ ayrıca pandemi sırasında, sokakta veya sığınma merkezlerinde yaşayan mültecilerin “beşte birinin akıl sağlığının kötüleşmesinden, artan uyuşturucu ve alkol kullanımından yakındığını” belirtti.
Anket, dünyanın dört bir yanından 30 binden fazla mülteci ve göçmenin katılımıyla gerçekleştirildi.
Pandeminin mültecilerin sağlığı üzerindeki olumsuz etkisi: 10 üzerinden 7,5
Katılımcılardan pandeminin ruhsal ve fiziksel sağlıkları üzerindeki etkisinin yanı sıra çalışma ve kendilerini geçindirme kapasitelerini de 0 ile 10 arasında bir ölçekte derecelendirmeleri istendi.
DSÖ’ye göre “bildirilen ortalama etki değerlendirmesi 7,5 idi”.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da raporla ilgili olarak, “Anketin amacı, mültecilerin ve göçmenlerin gerçek yaşam deneyimlerinin değerlendirmesini yapmak, hikayelerini dinlemek ve onların sağlık hizmetlerine olan sınırlı erişim ile maruz kaldıkları ayrımcılığı anlamaktı” ifadelerini kullandı.
Temel hizmetlere erişim engeli ve yalnızlık duygusu
Raporda, Yunanistan’da sokaklarda yaşayan bir göçmen olan Sam’in hikayesine de değinildi.
Sam, “Korona evsizler için bir kabustu. Tuvaletler kapatıldı. Hiçbir yerde tuvalete gidemedim. Sonunda idrar yolu enfeksiyonu geçirdim ve aşırı ağrıyla hastanede kaldırıldım” şeklinde konuştu.
Danimarka’da yaşayan Vietnamlı göçmen Lili ise yalnızlık duygusundan yakındı; “Artık güvenebileceğim kimse yokmuş gibi hissediyorum. Mali olarak bir güvencem de yok”
Kısa süre önce yüksek lisansını bitiren Lili, iş arıyor.
EuroNews