Dünya Tabipler Birliği (DTB) Başkanı Davit Barbe, yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle ölen veya hastalanan hekimlerin gördükleri zararın tazmin edilmesi için çağrı yaptı.
Pandeminin hala dünyayı mahvettiğine vurgu yapan Barbe, “Bir şey daha açık: Bu ilk salgın değildi ve son da olmayacak. Sağlık bakımı ve korunmasına daha iyi yatırım yapmalıyız ve bu şimdi başlamalı.” dedi.
DTB Başkanı Dr. David Barbe, salgınla ilgili yapılacak olan 2 günlük Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu özel oturumu öncesinde açıklama yaptı. Barbe, açıklamasında doktorların son birkaç ayda alkış ve takdir gördüklerine dikkat çekti.
‘İhtiyaç duyduğumuz şey Covid-19’un meslek hastalığı olarak tanınması’
Barbe, ancak şu an sağlık çalışanları olarak ihtiyaç duydukları şeyin, Covid-19’un kapsamlı gelir kaybı, tedavi ve rehabilitasyon masrafları ve ölüm durumunda bakmakla yükümlü olunan kişilere yönelik bakımı kapsayan bir meslek hastalığı olarak tanınması olduğunu belirtti
Bazı ülkelerin kesinlikle diğerlerinden daha iyi durumda olduğuna işaret eden Barbe, “Ancak, bu koruma boşluksuz olarak sağlanmalıdır. Etkilenenlerin gecikmeden buna ihtiyacı var.” dedi.
‘Gerçek sayıyı bilmiyoruz ama kesinlikle binlerce olacaktır’
DTB’nin son çevrimiçi Genel Kurulunda, doktor liderlerinin Covid-19’dan hayatını kaybeden meslektaşlarının yasını tuttuklarını söyleyen Barbe, şunları ifade etti:
“Gerçek sayıyı bilmiyoruz. Ama kesinlikle binlerce olacaktır. Bildiğimiz şey, doktorların ilk hastalanan ve ölenler arasında olduğudur. Geçen bahar, aile hekimleri veya halk sağlığı doktorlarının nüfusu test ederken yoğun bakımda, pek çok kişinin uygun kişisel korunma olmadan çalışmak zorunda kaldığı en kötü zamandı.”
‘Sağlık personeli için durum çok farklı’
Salgının çoğu ülkede korkunç bir bedel aldığını söyleyen Barbe, şunları dile getirdi:
“Milyonlarca insan öldü, çoğu hastalandı, birçoğu şu anda hala acı çekiyor ve birçoğu ‘uzun Covid’ den kalıcı hasara uğradı. Neyse ki, çoğu insan hijyen, uzaklaşma, yüz maskeleri ve iyi havalandırılmış odalarda güvende kalmayı başardı. Ancak doktorlar, hemşireler ve diğer sağlık personeli için durum çok farklı. Onlara bakmak için hastalarıyla yakın temas halinde olmaları gerekiyordu. Kendilerini tehlikeye atmak zorunda kaldılar.”
‘Ufukta aşılar olsa bile aylarca sürecek’
Pandeminin hala dünyayı mahvettiğini ve bitmek üzere olmadığına vurgu yapan Barbe, “Ufukta aşılar olsa bile aylarca sürecek. Öğrenilecek çok ders olacaktı. Ama bir şey zaten çok açık: Bir pandemiye hazırlıklı olan ulusların, hazırlıklı olmayanlara göre çok daha az sorunu ve kurbanları vardı. Bazıları çekmecede pandemiye hazırlıklı olma konusunda bir kağıt bulundurmanın yeterli olacağını düşünüyordu. Bunun ölümcül bir hata olduğu ortaya çıktı.”
‘Bu ilk salgın değildi ve son olmayacak’
Her ülkenin ihtiyacı olan şeyin, düzenli olarak güncellenen ve tamamen finanse edilen kapsamlı bir strateji olduğuna vurgu yapan Barbe, “Bir şey daha açık: Bu ilk salgın değildi ve son da olmayacak. Sağlık bakımı ve korunmasına daha iyi yatırım yapmalıyız ve bu şimdi başlamalı”.
Kaynak: World Medical Assocıatıon