‘Eğitim bileşenlerinin yaşamı ve sağlığı tehlikeye atılamaz’

Antep’te Yeşilsu Parkı’nda bir araya gelen Eğitim-Sen’liler, yüz yüze eğitimin ertelenmesi, aşının yaygınlaştırılması ve okullarda tüm tedbirlerin alınmasını istedi.

Eğitim Sen Gaziantep Şubesi pandemiye karşı gerekli önlemlerin alınmasını talep etti

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Gaziantep Şubesi üyeleri Şahinbey İlçesi’nde bulunan Yeşilsu Parkı’nda bir araya gelerek, yüz yüze eğitimin ertelenmesi, aşının yaygınlaşması için çalışmaların yapılması ve okullarda tüm tedbirlerin alınması talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi. “Aşı olmadı, risk altındayız, aşı nerede” pankartının açıldığı açıklamaya birçok eğitim emekçisi ve yurttaş katıldı.

‘Buzdağının görünen yüzü’

Açıklamayı Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı yaptı. Bakanlığın öğrencilerin sağlıklı ve güvenli bir ortamda eğitim almalarını, eğitim emekçilerinin çalışma hakkını önemsemediğini kaydeden Parlakçı, “Yeniden hatırlatalım; 15 Şubat’tan 4 Nisan’a kadar toplam pozitif ve temaslı öğretmen sayısı 2 bin 558, öğrenci sayısı 3 bin 379, hizmetli-memur personel sayısı ise 246’dır. 15 Şubat-4 Nisan arasında eğitim alanında hayatını kaybedenlerin sayısı 16’ya ulaşmıştır. Bu rakamlar buz dağının sadece görünen yüzüdür” dedi.

‘Aşı hazırlığı yok’

Vaka sayılarının Türkiye’de önü alınamaz bir şekilde yükseldiğini vurgulayan Parlakçı, “Yapılan çağrılara rağmen başta aşı olmak üzere önlemler noktasında bir hazırlık gözükmemektedir. Tüm toplumumuzun sağlığı tehdit altındayken, sağlık örgütleri ve bilim insanları, sağlık hizmetleri, belediye temizlik hizmetleri ve gıda satışı dışında, gelir güvenceli 28 günlük kapanmayı önermektedir” ifadelerini kullandı. Milli Eğitim Bakanlığının her şey yolundaymış gibi hareket ettiğini söyleyen Parlakçı, “Eğitim, önlemler alınarak yüz yüze yapılmalıdır diyen bir sendika olarak, yüz yüze eğitimin ertelenmesini, aşılamaların hızlanmasını ve tüm tedbirlerin alınmasını talep ediyoruz. Ölümle sonuçlanmasa dahi yaşı ilerlemiş veya bünyesi zayıf bireylerin vücutlarında kalıcı hasarlar bırakan Covid-19 salgınında, eğitim bileşenlerinin yaşamı ve sağlığı tehlikeye atılamaz ve bu riskli durum daha fazla sürdürülemez” şeklinde konuştu.

Parlakçı son olarak taleplerini şöyle sıraladı:

“*Eğitim emekçilerinin iki doz aşılanması süreci hızla tamamlanmalıdır.

*Eğitime ek bütçe oluşturulmalı, sağlıklı ve güvenli bir eğitim için ihtiyaç duyulan kadro atamaları yapılmalıdır.

*Seyreltilmiş sınıf uygulamasını ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılmamalıdır.

*Maske ve hijyen malzemeleri konusunda sürekli ek takviyelerin yapılacağı bir düzenleme mutlaka planlanmalıdır.

*Kalabalık okullarda, öğretmenler odası sayısının artırılması konusunda çalışma yürütülmelidir.

*Kalabalık okullarda öğrenci ve öğretmen tuvalet sayılarının artırılması için çalışma yapılmalıdır.

*Okullarda bir sağlık görevlisine gereksinme bulunmaktadır, bu ihtiyaca dönük çalışma yürütülmelidir.

*Okullarda uygulanması gereken tedbirleri düzenli olarak denetleyecek ve eksikliklerin giderilmesi için çalışma yürütecek görevlendirmeler yapılmalıdır.

*Eğitim bileşenlerinin sağlıklı ulaşımı için valilikler ve yerel yönetimlerle birlikte kapsamlı bir planlama hızla hayata geçirilmelidir.

*Alınan önlemlerin kapsamı genişledikçe okullarımız kademeli olarak açılmalı, yaşamın tüm alanları kademeli bir şekilde normalleşme kapsamına alınmalıdır.”

MA / ANTEP