Evdekilere filozof Kuçuradi’den kitap ve video önerileri…

Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı, filozof, Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, virüs salgını nedeniyle eve kapananlara 10 kitap ve yarımşar saatlik video serileri önerdi.

Prof. Dr. Kuçuradi, önerilerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) gönderdi. İBB Kültür Daire Başkanlığı da bunu videoya dönüştürdü ve Ekrem İmamoğlu’nun Youtube kanalında yayımlandı.

“Cesaret nedir, bilir misiniz?” diye soran Kuçuradi, kendisinin cesareti Aristoteles’ten öğrendiğini belirtiyor: “Cesaret, hiçbir şeyden korkmamak değildir; neden / nelerden korkulacağını, nelerden korkulmayacağını bilmektir, demişti 23-24 yüzyıl önce.”

Sözü salgına getiren Kuçuradi, “Covid-19’un bulaşması korkulacak bir şeydir” diyor ve bu süreçte cesur olmayı şöyle tarif ediyor:

“Yaşadığımız şu zor dönemde bunu bilmek ve buna göre davranmaktır cesur olmak; şu anda bu virüsün bize bulaşmasından ve bizim onu başkalarına bulaştırmamızdan korkmak ve telâşa kapılmadan, paniğe kapılmadan doktorların dediklerini dikkatle yapmaktır.

Bu yapmamız gerekenlerin başında -işimiz sokağa çıkmayı gerektirmiyorsa ya da çalışmıyorsak- evden çıkmamak, evdeyken de doktorlarımızın diğer dediklerini yapmak gelir.”

Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, boş zamanlarda insanın kendisini zenginleştirmesi için bilerek seçilmiş kitaplar ve özellikle de edebiyat eserleri okuması gerektiğini belirtiyor.

Prof. Dr. İoanna Kuçuradi. Fotoğraf: Reyyan Kızılkaya

İşte Kuçuradi’nin önerdiği 10 kitap listesi

  1. Albert Camus’nün Sıkı Yönetim başlıklı tiyatro oyununu: Bu oyunda, bir salgın sırasında genç bir doktorun yaşadığı çatışmaları ve bu çatışmaları aşarak vebayı nasıl yendiğini görüyoruz.
  2. YineAlbert Camus’nün Veba adlı romanını: Bu eser, kendisine ve mesleğine saygısı olan bir doktorun, yaşadığı şehirde ansızın çıkan veba salgını karşısında yaptıklarının, vebayla nasıl savaştığının ve bugün Türkiye’de de dünyada da birçok olan biteni çağrıştıran olay ve tutumların hikâyesidir. Camus’nün bu iki eseri değer sorunlarına ışık tutan eserlerdir.
  3. Jean-Paul Sartre’ın Gizli Oturum başlıklı tiyatro oyununu: Bazı insanların yaşadıkları yeri nasıl cehenneme dönüştürdüklerini gösteriyor.
  4. Dostoyevski’nin Karamazof Kardeşler romanını: Dünya edebiyatının en zengin eserlerinden biri olan bu eserle Dostoyevski, üç farklı yaşam anlayışına -çeşitlemeleri her zaman karşımıza çıkan yaşam anlayışlarına- kuvvetli bir ışık tutuyor.
  5. Yine Dostoyevski’nin Suç ve Ceza adlı romanını: Bu romanın başkahramanı Raskolnikof’la Dostoyevski, “herşey yapılabilir” anlayışını tartışıyor ve çıkmazının anlaşılmasını sağlıyor. Romanda olayların geçtiği sokak ve semt Petersburg’da olduğu gibi duruyor. Yolunuz düşerse, gidip görmenizi öneririm.
  6. Svetlana Aleksiyeviç’in Çinko Çocuklar Nobel ödüllü kitabını: Gerçek olaylardan hareket eden yazar, yumuşacık genç insanların, bir savaşa katılıp döndükten sonra, nasıl eylemde sınır tanımayan vurdumduymaz insanlara dönüştüğünü anlatıyor.
  7. Jean Anouilh’ın Becket ya da Tanrının Onuru piyesini: İnsanların bazı komplekslerinin onları neler yapmaya götürebileceğini ve değer korumayı amaçlayan normların bile, ezbere kullanıldığında, ne gibi sonuçlar doğurabileceğini görüyoruz bu oyunda.

Bizim yazarlardan da ilk plânda:

8. Bilge Karasu’nun Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı’nı,

9. Orhan Asena’nın Gılgamış oyununu ve

10. Ayla Kutlu’nun Sen de Gitme Triandafilis başlıklı kitaplarını okumanızı öneriyorum.”

Kuçuradi’nin video önerileri

Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, değer sorunları üzerine kafa yormak isteyenlere de Youtube’de bulunabilecek şu videoları öneriyor:

  1.  “İnsana Yolculuk” genel başlığı altında hazırlanan, “Akıntıya Karşı”, “İnsan Onuru: Kimin Onuru?”, “Niçin Devlet?” ve “Hoşgörü: Nereye Kadar?”.
  2. “Değerlendirme ve Sorunları” ve “Değer, Değer Yargıları ve Değerler” videolarını.