Adalar’daki tescilli fayton plakalarının 300 bin TL bedelle İBB’ye geçmesi onaylandı. Yaşam Nöbeti Platformu atlı faytonların ve hayvan sömürüsünün tamamının yasaklanmasını talep etmişti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, Ocak ayının ilk meclis toplantısında Adalar’da toplu taşımacılıkta kullanılan at ve araçları sorununu gündeme aldı. Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, sorunun çözümüne ilişkin Hukuk, Plan ve Bütçe, Tarım Orman Hayvancılık ve Su Ürünleri komisyonlarının hazırladığı ortak raporu Meclis’e sundu. Meclise sunulan rapor, oy birliğiyle kabul edildi.
Rapora göre; İBB, Adalar’da bulunan 277 tescilli fayton plakasının her birine 250 bin lira ödeyerek alacaktı. Meclis’te tutarın plaka başına 300 bin liraya yükseltilmesi teklif edildi. 300 bin liralık teklif oy birliğiyle onaylandı.
Rapor, ayrıca atların adedinin 4 bin TL bedelle (fayton başına en fazla 6 at) Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü tarafından satın alınması ve ulaşım hizmetinin UKOME tarafından belirlenecek sayıdaki elektrikli araçla yapılmasını kapsıyor.
Gül: Atların sağlıklı yaşamı sürdürülmeli
Oylamanın ardından Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, söz aldı. Faytonculuğun çok boyutlu bir biçimde değerlendirilmesinin gerekliliğini vurguladı. Adalar dışına çıkarılacak atlara dikkat çeken Gül, bu atların sağlıklı bir biçimde yaşamlarını sürdürmesi için işbirliği yapılması gerektiğini söyledi. Gül, karardan dolayı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, siyasi parti grupları, ilgili komisyonlar ve İBB Meclisi’ne teşekkür etti.
Ne olmuştu?
İstanbul Büyükada’da faytonlarda sömürülen 81 at 19 Aralık’ta, 24 at ise 21 Aralık’ta İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ruam teşhisi konularak öldürülmüştü. Yaşam Nöbeti Platformu 30 Aralık 2019 tarihinde açıklama yaparak, Büyükada’da bulunan 140 fayton ve 700 at kapasiteli ahırların hayvan ve insan sağlığı açısından tehlike oluşturan büyük bir bakımsızlık ve yıkım içinde olduğunu belirtmişti.
Platform, artık faytonlarda çalıştırılamayan atların ise önemli bir bölümünün sahipleri tarafından ahırlarda bakımsızlığa terk edildiğine dikkat çekmişti. Platform atlı faytonların ve hayvan sömürüsünün tamamını turistik ya da başka bir amaçla kullanıma devam edilmeden derhal yasaklanmasını talep etmişti.