Fincancı: Çaresizlik içinde yeni ölümlere tanıklık etmekten tükendik

TTB Merkez Konseyi Başkanı Fincancı, Türkiye’de üçüncü ve en büyük pik yaşandığına dikkat çekerek, “Her gün çaresizlik içinde yeni ölümlere tanıklık etmekten tükendik” dedi.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Saip de, hastaların yoğun bakıma geçebilmek için sıra beklediğine vurgu yaparak, yatış için hasta tercihi yapmanın hekimlerin hiçbir zaman tercih etmediği bir durum olduğunu söyledi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Covid-19 salgınına ilişkin 65 kentin tabip odalarıyla ortak toplantı yaptı. İstanbul Tabip Odası’nın Cağaloğlu’nda bulunan merkez binasında gerçekleştirilen toplantıya, TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip ve TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Çiğdem Arslan’ın yanı sıra 65 ilin tabip odası başkanları ve temsilcileri de çevrimiçi olarak katıldı.

‘Türkiye’de üçüncü ve en büyük pik yaşanıyor’

Toplantının gerçekleştirildiği salona, “Yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz, ölümleri durdurun” yazılı pankart asıldı. Toplantıda konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Fincancı, eksik, yanlış, tutarsız politikalar ve başarısız salgın yönetimi nedeniyle Türkiye’de üçüncü ve en büyük pik yaşandığına işaret ederek, “Günlük vaka sayıları 50 bini aştı. Can kayıpları gerçek rakamların ancak üçte birini yansıtan resmi rakamlara göre dahi 250’yi aştı” dedi.

‘Çaresizlik içinde yeni ölümlere tanıklık etmekten tükendik’

Hastanelerin Covid-19 hastalarıyla dolduğuna dikkati çeken Fincancı, yeni açılan servislerin dahi ihtiyacı karşılamaya yetmediğini, yoğun bakımlarda yer bulunamadığını söyledi. Fincancı, her gün çaresizlik içinde yeni ölümlere tanıklık etmekten tükendiklerini ifade ederek, bu tablodan sadece Covid-19 hastalarının değil, diğer hastaların da gereken sağlık hizmetlerini alamadıkları için mağdur olduklarını dile getirdi.

‘Salgını yönetmek yerine algıyı yönetmeye çalışıyorlar’

Ortaya böylesi bir tablonun çıkacağını başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere bütün yöneticilerin bildiğini vurgulayan Fincancı, şunları ifade etti:

“Ancak tüm uyarılarımıza rağmen gereken önlemleri almak yerine tabloyu seyretmekle yetindiler. Baştan beri yaptıkları gibi hala salgını yönetmek yerine algıyı yönetmeye çalışıyorlar. ‘Aşı umudu tacirliği’ yaparak insanları oyalıyorlar. Mızrak çuvala sığmayınca da ‘Maske, mesafe, hijyen’ tekerlemesiyle suçu vatandaşlara atıyorlar. Yeter, bin defa yeter!”

15 Nisan eylemlerine çağrı: Bu çığlık hepimizin

Fincancı, TTB olarak bütün sağlık emek-meslek örgütleriyle birlikte iktidarı uyarmak, topluma çağrıda bulunmak için 15 Nisan günü saat 12.30’da “Yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz, ölümleri durdurun” sloganıyla Ankara’da Sağlık Bakanlığı ve Türkiye’nin bütün illerinde de Sağlık Müdürlükleri önünde açıklama yapacaklarını söyledi. Fincancı, şu çağrıda bulundu:

“Bütün emek-meslek örgütlerini, bütün sendikaları, bütün siyasi parti ve çevreleri, başta yakınlarını Kovid-19 nedeniyle kaybedenler olmak üzere bütün yurttaşlarımızı çağrımızı sahiplenmeye, sesimize ses katmaya, bu yanlış politikalara itiraz etmeye, bu korkunç gidişata dur demeye, yaşam hakkımızı sahiplenmeye çağırıyoruz. Bu çığlık hepimizin.”

‘Hastalar yoğun bakıma geçebilmek için sıra bekliyor’

İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip, İstanbul’da tüm hastanelerin ve yoğun bakımların dolduğuna dikkat çekerek, hastaların yoğun bakıma geçebilmek için sıra beklediğini söyledi. Yatış için hasta tercihi yapmanın hekimlerin hiçbir zaman tercih etmediği bir durum olduğunu kaydeden Saip, mevcut durumun bir yıldır zaten tükenmiş olan hekimleri bunalttığını ve tüm sağlık çalışanlarının çok zor durumda olduğunu aktardı.

‘Aşı hızla günlük bir milyon doz olarak yapılmalı’

Can kayıplarının durdurulması için iktidarın gerekli önlem ve tedbirleri alması gerektiğinin altını çizen Saip, şunları ifade etti:

“İktidar şu an yönetemiyor demeyelim, çünkü bilinçli olarak yönetmemekte. Tüm çarklar sosyal destek paketleri sağlanarak durdurulmalıdır. Aya gitme hayalleri bırakılıp, en acil ihtiyaç için hızla ses vermeye davet ediyoruz. Aşının hızla günlük bir milyon doz olarak yapılmasını istiyoruz. Hastanelerde de acil ve zorunlu olmayan tüm başvurular ertelenmeli, yoğun bakım servisleri pandemi hastalarına ayrılmalıdır.”

Saip’in konuşmasının ardından 65 kentin tabip odaları başkanları ve temsilcileri de çevrimiçi söz alarak, bulundukları kentlerin pandemi boyutuna ilişkin bilgi verdi.

MA – İSTANBUL