HDP Milletvekili Gergerlioğlu, hakkındaki Yargıtay kararına karşı Anayasa Mahkemesine karşı yaptığı başvuruyu TBMM Başkanı Şentop’a da gönderdi.
Başvuruda, Gergerlioğu hakkındaki ceza kararının bu ortamda hukukun bütün ilkelerinin yok sayılarak onanmasının siyasi bir amaç taşıdığının açık olduğu belirtildi.
HDP Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında “örgüt propagandası yapmak” gerekçesiyle verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onanmıştı.
Gergerlioğlu, avukatı Kerem Altıparmak aracılığıyla Anayasa Mahkemesine hakkındaki Yargıtay kararına karşı başvuru yaptı. Gergerlioğlu’nun, Anayasa Mahkemesine yaptığı başvurunun bir kopyasını da “Milletvekili Enis Berberoğlu’ndaki gibi TBMM’nin itibarını sarsan olay tekrar yaşanmaması için” TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a gönderdiği belirtildi.
‘Tweet Kürt sorununun barışçıl çözümüne yönelik çağrı’
Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuruda, Gergerlioğu’nun paylaştığı tweetin Kürt sorununun barışçıl bir şekilde çözümüne yönelik çağrı niteliğinde olduğu belirtilerek, eylemin ifade özgürlüğü kapsamında korunduğu kaydedildi.
‘İfade özgürlüğüne müdahale teşkil ediyor’
Gergerlioğlu’nun Türkiye kamuoyunu yakından ilgilendiren siyasi bir mesele hakkında görüş ve düşüncesini açıklayarak barış talebini tekrarladığına işaret edilen başvuruda, şunlar ifade edildi:
“Paylaşım nedeniyle başvurucu hakkında ceza soruşturması açılması, yargılanması, milletvekili seçilmesine ve dokunulmazlık kazanmasına rağmen yargılanmasına devam edilmesi, hakkında mahkûmiyet kararı verilerek 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasının başvurucunun ifade özgürlüğüne müdahale teşkil ettiğine kuşku yoktur.”
‘Verilen ceza AİHM’e göre orantısız olacaktır’
AİHM’in bir kişinin düşünce açıklaması nedeniyle hapis cezasına çarptırılmasının ancak ifadenin, nefret söylemi veya şiddet çağrısı gibi temel başka bir hakkı tehdit ettiği durumlarda meşru sayılabileceğini belirttiğinin vurgulandığı başvuruda, “Aksi halde verilecek hapis cezası, infaz edilmese bile AİHM’e göre her ihtimalde orantısız olacaktır.” denildi.
‘Barış ihtimalinden söz eden haberi paylaştı’
Gergerlioğlu’nun toplumu yakından ilgilendiren siyasi bir konuda barış ihtimalinden söz eden bir haberi paylaştığına vurgu yapılan başvuruda, şunlar kaydedildi:
“Bu paylaşımda ancak dolaylı bir şekilde hükümet eleştirisi vardır. Başvurucu hükmün açıklanmasının geri bırakılması uygulaması talep etmesine rağmen, son derece keyfi bir gerekçeyle ceza asgari cezadan uzaklaşılarak verilmiş, böylece hükmün açıklanmasının geri bırakılması uygulanması imkânsız hale gelmiştir. Bu nedenle mahkûmiyet kararı verilmesi ve başvurucuna 2 yıl 6 ay hapis cezası verilmesi, başvurucu ile birlikte tüm yurttaşları gelecekte benzeri beyanlarda bulunmaktan, var olan iktidarı eleştirmekten dahi vazgeçirebilecek, ifade özgürlüğünün kullanımında yaptırım korkusu yaratacak niteliktedir.”
‘Kararın siyasi bir amaç taşıdığı açıktır’
Gergerlioğlu’nun milletvekili ve insan hakları savunucusu olarak parlamento içinde ve dışında insan kaçırma, çıplak arama, işkence ve benzeri ağır insan hakları ihlallerini dile getirmesi nedeniyle iktidarın hedefi haline geldiğinin belirtildiği başvuruda, şu ifadeler yer aldı:
“Başvurucunun hakkındaki ceza kararının bu ortamda hukukun bütün ilkelerinin yok sayılarak onanmasının siyasi bir amaç taşıdığı açıktır. Özellikle son günlerde HDP’li vekillere yönelik siyasi amaçlı fezlekelerin düzenlendiği, milletvekilliklerinin düşürülerek ara seçim yapılacağı iddialarının gündemde olduğu bir ortamda bu kararın verilmesi, kararın siyasi amaçla verildiğini göstermektedir. Bu nedenle başvurucunun ifade ve siyasi faaliyette bulunma haklarına siyasi amaçla müdahale edilmek suretiyle Anayasanın 14. maddesi, 26 ve 67. maddeleriyle bağlantılı olarak ihlal edilmiştir.”
Yeni1Mecra