Gıda-İş: ÇAYKUR işçileri kaderine terk edildi

Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, ÇAYKUR’da örgütlü olan işçilerin kaderlerine terk edildiğini söyledi. 

Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikası (Gıda-İş), Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (ÇAYKUR) üreticilere ve işçilere yönelik politikalarına dair Rize’deki sendika binasında açıklama yaptı. Açıklamaya çok sayıda sendika üyesi katıldı.

Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, ÇAYKUR’da çalışan mevsimlik işçilerin kadro talebinin devam ettiğini belirtti. Her yere kaynak ayıran ÇAYKUR’un işçiye kaynak ayırmadığını söyleyen Aslan, “Bugün ÇAYKUR’da çalışan kadrolu işçiler ne yazık ki yoksulluk sınırının altında yaşamakta. Mevsimlik işçilerin tamamının açlık sınırının altında bir ücretle çalıştığını söyleyebiliriz. ÇAYKUR’da çalışan mevsimlik işçilerin ve ülke genelinde diğer alanlarda çalışan mevsimlik işçilerin sorunlarına çok acil bir şekilde çözüm bulunmasını istiyoruz” diye seslendi.

ÇAYKUR’un zararı

Aslan, “ÇAYKUR’dan açıklanan zararlara hepimiz kamuoyu tarafından tanık olduk. Bu açıklanan zararlarla 10 bin mevsimlik işçinin birkaç yıllık ücreti karşılanıyor. 3-4 yıldır 1 milyarın üzerinde bir zarar var. Bunun hesabı neden sorulmuyor. Bu, emekçinin, vergisini veren küçük esnafın alın terinden gelen paralardır. Ürününü yok pahasına satan üreticinin emeğidir. ÇAYKUR’daki fabrikalarda hayatını vererek çalışan işçilerin emeğidir. Bunlar karşılanmadan, bunlarla ilgili adımlar atılmadan ne ÇAYKUR işçisinin sorunları biter ne de çay üreticisinin talepleri yerine gelir” şeklinde konuştu.

Toplu sözleşme dönemi

Kamuda toplu sözleşme görüşmelerinin başladığını anımsatan Aslan, şöyle devam etti: “Kamuda çalışan işçilerin ücretleri her yıl daha fazla erimektedir. Bu nedenle başta ÇAYKUR olmak üzere insanca yaşanır bir ücretin alınması konusunda bugün burada yetkili olan sendikanın mücadele etmesi gerekir. ÇAYKUR işçilerini kapsayacak bir çalışmanın yapılması gerekiyor. Ama görüyoruz ki ÇAYKUR bunu yapmıyor. Son 4 dönemdir toplu iş sözleşmesi yapan Öz Gıda İş Sendikası (Öz Gıda-İş) ne yazık ki ÇAYKUR işçilerinin kayıplarını gidermemiştir. Gidermediği gibi işçileri de birçok sorunla baş başa bırakmıştır. ÇAYKUR işçisinin en azından yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret alması gerekir. Mevsimlik işçilerin tümü açlık sınırının altında ücret almakta. ÇAYKUR’u kâr eden ve üreticilerin de hakkını aldıkları bir kurum haline getirmek gerekir” diye kaydetti.

MA / RİZE