Doku ailesinin avukatı Ali Çimen, soruşturmayla ilgili taleplerinin kabul edilmediğini belirterek, “Zaynal’ın telefon incelemeleri tamamlandı fakat dosyaya konulmadı” dedi.
Dersim’de Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü ikinci sınıf öğrencisi olan Gülistan Doku’dan (21) 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana haber alınamıyor. Doku’nun kaybolmasının üzerinden 500 gün geçmesine rağmen Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada herhangi bir gelişme kaydedilmedi. Sivil toplum örgütleri ve Doku ailesi, “planlı bir cinayete” işaret ederek, soruşturmanın bu yönlü sürdürülmesini talep etse de soruşturmayı yürüten savcılık başta olmak üzere resmi kurum temsilcileri, “intihar” iddiaları üzerinde durdu.
Dosyanın tek şüphelisi ve Doku’nun en son görüştüğü kişi olan Zaynal Abarakov’un ise bu süre zarfında sadece ifadesine başvuruldu.
Aile oyalandı
Savcılık soruşturmayı “intihar” olasılığı üzerine yoğunlaştırıldı. Dinar Köprüsü yönünden ilerleyen ve MOBESE kayıtlarına da yansıyan kadının Doku olduğu öne sürülerek, köprüden Uzunçayır Baraj Gölü’ne atladığı algısı yaratıldı. 7 Ocak’ta baraj gölünde başlatılan ilk arama 6 Temmuz’da durduruldu. Doku ailesinin talebi üzerine 7 Ağustos’ta suyun seviyesi düşürülerek tekrar başlatılan arama çalışması 18 Ağustos’ta sonlandırıldı. 15 Ekim’de 3’üncü kez başlatılan arama çalışmalarından da bir sonuç alınmadı ve Doku’ya ait herhangi bir ize rastlanmaması üzerine 23 Kasım 2020’de arama çalışmaları tamamen sonlandırıldı.
Kızlarının akıbetini öğrenmek için her türlü girişimde bulunan Doku ailesi, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, vali, başsavcı ve diğer resmi kurumların temsilcileriyle çeşitli görüşmeler yaptı. Bir sonuç alamayan aile fertleri, başta eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel olmak üzere olayı çözebilecek güce sahip birçok kurum temsilcisi tarafından oyalandıklarını söyledi.
Doku ailesinin avukatı Ali Çimen’in Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, “Karşılaştırmalı hukuktaki 48 saati aşan kayıp vakalarında kişinin öldürülmüş kabul edilmesi” ilkesi gereği Zaynal Abarakov’un tutuklanmasına yönelik talebi reddedildi. Sadece, 21 Ocak’ta Abarakov’un polis olan üvey babası Engin Yücel, Doku’ya ait gizli kalması gereken bilgileri sosyal medyada yaydığı gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden ihraç edildi.
İnceleme dosyaya eklenmedi
Soruşturma dosyası hakkında Mezopotamya Ajansı’na (MA) bilgi veren Av. Ali Çimen, 500 gündür hiçbir taleplerinin kabul edilmediğine dikkat çekti. Dosyadaki baş şüpheli Zaynal Abarakov’un telefonuyla ilgili incelemelerin 2 aydır tamamlandığını ve raporun hazırlandığını aktaran Çimen, henüz raporun kendilerine verilmediğini belirtti. Hazırlanan raporun savcılık dosyasına da girmediğini söyleyen Çimen, Pertek Karayolu’nda ilerleyen bir kişinin araç kamerasına yansıyan ve Doku’ya ait olduğu iddia edilen görüntüden sonra Doku’nun şehir merkezine doğru ilerlediğine dair görgü tanıklarının olduğunu hatırlattı.
Olay günü Doku’ya ait olduğu iddia edilen görüntülerin iyileştirildiğini dile getiren Çimen, iyileştirilen görüntülerin yalnız 6 dakikalık bölümünün dosyaya konulduğunu ifade etti.
Sinyaller uyuştu
Şüpheli Zaynal ve Doku’nun sinyal bilgilerinin uyumlu olduğunu vurgulayan Çimen, “Baz istasyonu verilerinde sinyal bilgisi ‘mezarlık yanı’ diye geçiyor. Bununla ilgili bizde rapor istedik, bize çok alakasız bir rapor geldi. Beklentilerimiz karşılanmadı. Mezarlık denilen yer muhtemelen köprüye yakın bir yerdedir. İdari bir kodlamadır” dedi.
Gözaltı kararı uygulanmadı
Abakarov’un görevinden ihraç edilen polis babası Engin Yücel ile ilgili davanın da devam ettiğini söyleyen Çimen, “Fakat Engin Yücel davayı takip etmiyor. Henüz ifade vermediği için duruşma görülmüyor. Bir yönüyle Engin Yücel görevden alındı, bir yönüyle de herhangi bir işlem yapılmadı. Etkin bir soruşturma yürütülmediği için şüphelilerin korunduğunu söyleyebiliriz. Bir yıldır bilirkişi raporu dosyaya girmedi. Süreç ağır hasar görüyor. Bu dosyada etkin bir soruşturma yürütülmediği nettir. Biraz zamana yayılmak isteniyor. Abakarov ile ilgili bir gözaltı kararı vardı, o da uygulanmadı. Dosya tıkanma aşamasında. Delilleri toplamada hiç soruşturma yürütülmüyor. Ancak dosyayı kapatamazlar, çünkü dosyada yeterince delil var” şeklinde konuştu.
Doku soruşturmasında taleplerinin kabul edilmediğini dile getiren Çimen, kamuoyundan Doku dosyasına sahip çıkılması çağrısında bulundu.
MA / DERSİM