CHP Milletvekili Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Akar, 2019 yılının sonu itibariyle 370 bin yükümlünün yoklama kaçağı durumunda olduğunu belirtti.
Gürer, askerlik tecil sürelerinin kademeli olarak ileri yaşlara çekilmesi gibi alternatif uygulamaların değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Milli Savunma Bakanlığı’na, üniversiteye hazırlanan veya askerlik görevini bedelli olarak yerine getirmek isteyen lise mezunu gençlerin, 22 yaş olan askerlik tecil sürelerinin yeniden 28’e çıkarılması talebini içeren soru önergesi verdi.
Soru önergesinde, “Hali hazırda yoklama kaçağı durumuna düşen kişi sayısı kaçtır? 22 yaşından büyük ve üniversitede okumadığı için yoklama kaçağı durumuna düşenlerin sayısındaki artışın tecil yaşının 28’den 22’ye düşmesinden etkilendiği düşünülmekte midir?
Tecil yaşının tekrar eskisi gibi olması dolayısıyla yoklama kaçağı durumundan çıkıp okumak isteyenlerin okuyabilmesi, bedelli yapmak isteyenlerin bedelli askerlik yapabilmesi için bir düzenleme yapılacak mıdır? En azından bu sene üniversite sınavına girecek olanlar için yılsonuna kadar tecil düşünülmekte midir?” soruları yer aldı.
‘370 bin yükümlü yoklama kaçağı durumunda’
Gürer’in önergesine yanıt veren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 2019 Kasım-Aralık ayları itibariyle 370 bin yükümlünün yoklama kacağı durumunda olduğunu belirtti. Akar, verdiği yanıtta şu bilgileri aktardı:
“7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 20’nci madde üçüncü fıkra (a) bendi gereğince lise veya dengi okuldan mezun olarak üniversite okumayan yükümlülerin askerlikleri istekleri halinde mezuniyet tarihlerinden itibaren 3 yıl, mesleki ve teknik lise mezunları için ilave 3 yıl ertelenmektedir. Bu erteleme süreleri lise ve dengi okul mezunları için 22, mesleki ve teknik lise mezunları için 25 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçemez. Erteleme yaş sınırlarında yapılan bahse konu değişiklik yoklama kaçağı durumuna düşen yükümlü sayısını etkilememiştir”
Her celp döneminden önce yükümlülerin celp tercihlerini yapabileceklerinin belirtildiğini ifade eden Akar, bu kapsamda üniversite sınavına girecek yükümlülerin Kasım celp ve sevk dönemini tercih edebildiğini kaydetti.
‘Yoklama kaçağının nedenleri belirlenmeli’
Akar’ın verdiği yanıt üzerinden değerlendirmede bulunan Gürer, Türkiye’de silah altındaki asker sayısının yarısından fazla gencin yoklama kaçağı durumuna düşmesinin nedenlerinin belirlenmesi gerektiğini söyledi.
‘İleri yaşlara çekilmesi değerlendirilmeli’
Gürer, şunları ifade etti: “Askerlik ile ilgili farklı düzenlemeler yapıldı. Askerlik bedelli uygulaması yanında süre kısıtlamasına gidildi. Halen bedelli ile ilgili ödemelere yönelik sorunlar yaşadığını ifade ederek arayanlar da oluyor. Yoklama kaçağı durumuna düşen sayısı da azımsanmayacak derecede.Bu konuda bir çalışma yapılarak, askerlik tecil sürelerinin kademeli olarak ileri yaşlara çekilmesi gibi alternatif uygulamalar konusunda bir açıklama Bakanın yanıtında yok, bu konuda değerlendirilmelidir” diye konuştu.