Hamas lideri Heniyye, 27 yıl önce sürgün hayatı yaşadığı Güney Lübnan’da

Filistin İslami Kurtuluş Hareketi (Hamas) Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, İsrail’in Aralık 1992’de kendisini sürgün ettiği Lübnan’ın güneyini ziyaret etti.

İsmail Haniye Nasrallah’la görüştü

Heniyye, yaklaşık 2 haftadır Filistinli mülteciler ve Lübnanlı makamlarla temaslarını görüşmek için Lübnan’da bulunuyor.

Heniye dün, 27 yıl önce bir süreliğine sürgün hayatı yaşadığı güneydeki Nebatiye vilayetine bağlı Merc ez-Zuhur beldesine gitti.

Hamas’tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Heniyye, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nden Hamas ile İslami Cihad hareketleri mensubu 400’ü aşkın Filistinlinin sürüldüğü Merc Zuhur bölgesinde ”eski hatıraları yad etti.”

”Lübnan ve Hamas arasında ortak bir tarih yazıldı”

Heniyye, ziyareti sırasında söz konusu sürgün dönemini Hamas Hareketi ve Filistin halkı tarihinde stratejik dönüşümü gerçekleştiren bir aşama olarak nitelendirerek, “O dönem direniş hareketleri ile bazı bölge ülkeleri ilişkilerinin temelini oluşturdu” dedi.

Bölge halkının sürgün edilen Filistinlileri bağırlarına basmalarının unutulmayacağına işaret eden Heniyye, hatta Lübnan’ın yönetimi ve halkıyla Filistinlilerin yanında yer alarak destek verdiğini ifade etti.


Hamas lideri, “Lübnan ve Hamas arasında bu bölgede ortak bir tarih yazıldı” diye konuştu.

Nasrallah’la da görüştü

Bir süredir Lübnan’da bulunan Heniyye, ülkedeki Filistinli mültecilerin temsilcileri ve Lübnan resmi makamlarının dışında geçtiğimiz hafta Hizbullah lideri Hasan Narallah’la da bir araya geldi.

Ülkede, 200 bine yakın Filistinli mülteci yaşıyor. 

1992’de, 415 Filistinli sürgün edildi

İsrail yönetimi, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 1992 yılında bir İsrail askerini esir alması üzerine Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde Hamas ile İslami Cihad hareketleri altında faaliyet gösteren 415 ismi Lübnan’a sürgün etmişti. Sürgünler arasında Heniyye de vardı.

Filistinlilerin ülkelerine geri dönmeleri için Batı Şeria ve Gazze’de yoğun gösteriler düzenlenmişti.

Sürgün hayatı yaşayan Filistinli isimler de Nisan 1993’te kefenler giyerek vatanlarına dönüş için sınır hattında “Kefenler Yürüyüşü” düzenledi.

İşgalci İsrail, durmayan eylemlerin ardından Eylül 1993’te 189 kişinin dönüşünü ve aynı yılın aralık ayında diğerlerinin dönüşünü kabul etmişti.

AA