Hamzaoğlu: ‘Covid-19 sınıfsal bir hastalığa dönüştü’

Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Sağlık Bakanlığı bütçe cetvelleri incelendiğinde, salgın için ayrılan ek bir bütçe kaleminin görülmediğini söyledi.

“Covid-19 hastalığı 1 Haziran itibariyle sınıfsal bir hastalığa dönüşmüş durumdadır. İktidar ve patronları tarafından, yoksulların, çalışanların, emekçilerin hastalığına dönüştürülmüştür.”

Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın 2020 bütçesinde kişi başı sağlık harcamasının 59 dolar olduğunu hatırlatıp 2021 bütçesinde bu rakamın 55 dolara düşürüldüğünü belirtti.

Demokrasi İçin Birlik (DİB) Sağlık Komisyonu, Halk Sağlığı Uzmanı ve Kocaeli Dayanışma Akademisi üyesi Prof Dr. Onur Hamzaoğlu ile web-söyleşi yaptı. Söyleşide, “2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Yasası” ve bunun içindeki Sağlık Bakanlığı bütçesi pandemi çerçevesinde ele alındı. Oturum yöneticiliğini DİB Sağlık Komisyonu üyesi Dr. Demet Parlar yaptı.

‘Cumhurbaşkanı bütçenin yüzde 10’unu kurumlar arasında kaydırma yetkisine sahip’

Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Türkiye’de bütçenin yasayla ilgili yanının çok konuşulmadığına değinerek, milletvekillerinin bu bütçenin içeriğini denetleme hakkı olduğunu belirtti. Bütçe kullanımının Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte Cumhurbaşkanlığı’nın yetkisine bırakıldığını anımsatan Hamzaoğlu, “Bütçe Yasası Cumhurbaşkanı’na bütçenin yüzde 10 kadarını istediği kurum ve kuruluşlar arasında değiştirme yetkisi vermekte. Bu yüzde 10’luk pay Sağlık Bakanlığı bütçesinin iki katından daha fazladır” dedi.

Hamzaoğlu, Sayıştay Raporlarının Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere yolsuzlukları görünür hale getirdiğine dikkat çekerek bu raporlar sayesinde kamuoyunda kaynakların nasıl, nereye, kime aktarıldığının bilindiğini söyledi.

‘Covid-19 kamusal önlemler alınmadan durdurulamaz’

Prof. Dr. Hamzaoğlu, salgınların kamusal bir mücadele olmadan, kamusal önlemler alınmaksızın durdurulamayacağını ifade ederek SARS’ın ve MERS’in mücadelenin başarısı ile sonlanmadığını, virüsün uğradığı mutasyon ile sonlandıklarını belirtti. Hamzaoğlu,

“Bu durum Covid 19 salgını için geçerli değil. Covid 19 salgını kamusal önlemler alınmadan durdurulamaz” dedi.

‘Covid-19 sınıfsal bir hastalığa dönüştü’

Türkiye’de kamusal önlemlerin 1 Haziran 2020 tarihine kadar uygulandığını belirten Hamzaoğlu, daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması ile salgınla mücadelenin‘bireysel korunmaya’ terk edildiğini ifade etti. Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu, ‘kamusal kaynakların salgın ile mücadeleye ayrılmayacağı’ anlamına geliyor. Bireyler ekonomik güçlerine göre önlem alır oldular. Buna ‘salgınla mücadele’ denemez. Bu noktadan sonra salgın Türkiye’de, sınıfsal bir nitelik kazandı. Covid 19 hastalığı bu tarih itibariyle sınıfsal bir hastalığa dönüşmüş durumdadır. İktidar ve patronları tarafından, yoksulların, çalışanların, emekçilerin hastalığına dönüştürülmüştür.”

‘Salgın için ayrılan ek bir bütçe yok’

Hamzaoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın 2020 bütçesinde kişi başı sağlık harcamasının 59 dolar olduğunu hatırlatıp 2021 bütçesinde bu rakamın 55 dolara düşürüldüğünü belirtti. Hamzaoğlu, bunun 21 dolarının koruyucu sağlık hizmetlerine; 33,5 dolarının tedavi edici sağlık hizmetlerine ayrıldığını ifade etti. Onur Hamzaoğlu, Sağlık Bakanlığı bütçe cetvelleri incelendiğinde, bütçe kalemlerine bakıldığında salgın için ayrılan ek bir bütçe kaleminin olmadığına dikkat çekti.

Yeni1Mecra