AKP’li Ünal, hayvanların korunmasına ilişkin TBMM’ye kanun teklifi sunduklarını söyledi.
Ünal, teklifle TCK’daki hayvanlarla ilgili konunun “mala zarar verme” noktasından çıkarılarak “cana zarar verme” noktasına getirilerek suç kapsamına alınacağını belirtti.
AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığına sunduklarını belirtti. Ünal, Meclis’te yaptığı basın toplantısında şunları kaydetti:
“Yaptığımız bu düzenlemenin ruhunu, kalbini ve temel fikrini oluşturan bakış açımız şudur; hayvanlar mal, eşya olmaktan çıkarılıp canlı statüsüne getirilecek. Dolayısıyla Türk Ceza Kanunu’nun 151. maddesinde hayvanlarla ilgili husus ‘mala zarar verme’ noktasından çıkarılıp, ‘cana zarar verme’ noktasına getirilerek suç kapsamında alınacak. Bu düzenlemenin en temel noktasını bu oluşturuyor. Bu bakış açımızdaki değişiklik çerçevesinde hayvanlar artık mal olarak görülmekten ziyade bir can olarak görülecek. Sahiplerinin borçlarından dolayı özel ilgi ve refakat amaçlı bakılan hayvanların haczedilmesi ortadan kalkacak.”
‘Sahipsiz hayvanların kısırlaştırılması ve dijital kimliklendirilmesi’
Düzenlemeyle “sahipli” ve “sahipsiz” hayvan ayrımının da kaldırılacağını ifade eden Ünal, “İster sahipli isterse sahipsiz olsun bir hayvanı kasten öldürme, nesli yok olma tehlikesi altında olan bir hayvanı öldürme, bir hayvan neslini yok etme, işkence etme, acımasızca veya zalimce muamelede bulunma, cinsel ilişki ve hayvan dövüştürme fiilleri suç olarak düzenlendi.” ifadelerini kullandı.
Hayvana karşı gerçekleştirilen bazı suçlarda sahibi tarafından şikayet hakkı kullanılmasa dahi Tarım ve Orman Bakanlığınca sürecin takip edileceğini anlatan Ünal, “Suç teşkil edilen fiillerin sahibi tarafından, sahip olduğu hayvana karşı işlenmesi durumunda süreç hem Tarım ve Orman Bakanlığımızca hem de adli mercilerce takip edilecek. Sahipsiz hayvan sayısının kontrolsüz artışının önüne geçilmesi, insan refah, huzur ve sağlığının da temin edilebilmesi için sahipsiz hayvanların tedavi, parazit mücadelesi, aşılama, kısırlaştırma ve dijital kimliklendirilmesini ifade eden rehabilitasyon süreci etkin şekilde yürütülecek.” dedi.
Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu getirilecek
Bu doğrultuda büyükşehir belediyelerine, il belediyelerine, nüfusu 25 bini aşan belediyelere hayvan bakımevi kurma ve bütçelerinin belli bir miktarını bu hizmetler için kullanma zorunluluğu getirileceğini söyleyen Ünal, “Nüfusu 25 binin altında olan belediyelere ise bölgelerinde bulunan hayvanları rehabilitasyon sürecine tabi tutulmaları için hayvan bakımevi bulunan en yakın hayvan bakımevine götürme ve rehabilitasyon süreci tamamlandıktan sonra alındıkları ortama bırakma zorunluluğu getirilecek.” şeklinde konuştu.
‘Tehlikeli köpek türlerinin bakılması yasaklanıyor’
Tehlikeli köpek türlerinin insanlara, çocuklara ve diğer hayvanlara gerçekleştirdiği saldırılara dikkati çeken Ünal, “Tarım ve Orman Bakanlığının, bilim kurulları ile çalışmaları neticesinde belirlenecek tehlikeli türlerin bakılması, beslenmesi, barındırılması, ülkemize girişi yasaklanıyor. Mevcutta tehlikeli türlere sahip olan vatandaşlarımıza ise hayvanlarını kısırlaştırarak, kayıt belgesi alarak, ağızlıksız ve tasmasız dolaştırmayarak, çocuk oyun alanları ve parkları ile halkın yoğun bulunduğu bölgelere girmeme gibi şartlarda ‘Mevcut hayvanına ölünceye kadar bakabilirsin.’ demekteyiz.” dedi.
Kedi ve köpek sahiplerine dijital kimliklendirme zorunluluğu getirileceğini ve terklerinin yaptırıma bağlanacağına vurgu yapan Ünal, “Pet shoplarda kedi ve köpek satışının önüne geçilecek. Bu yerlerde Tarım ve Orman Bakanlığının denetimindeki üretim çiftliklerinde üretilen hayvanların satışı katalog üzerinden yapılacak.” şeklinde konuştu.
Teklifin bugün ilgili komisyona sevk edileceğini belirten Ünal, Meclis kapanmadan da bu teklifi kanunlaştırmayı amaçladıklarını söyledi.
Kaynak: AA