HDP Milletvekili Temel, Kürt Gazetecilik Günü’nü kutlayarak, “123 yıldır binlerce Kürt gazeteci, Mîqdat Mîdhed Bedirxan’ın açtığı yolda hakikatin izinde ısrarla yürümekte, bu geleneği baskılara ve sansüre karşı inatla sürdürmektedir.” dedi.
HDP Van Milletvekili ve Basın Yayın ve Propaganda Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, “Kürt Gazetecilik Günü” nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Temel, 22 Nisan 1988’de sürgün şartlarında Mîqdat Mîdhed Bedirxan tarafından Mısır’ın başkenti Kahire’de çıkarılan Kürdistan Gazetesi’nin, yüzyılın başından itibaren Kürt basın ve entelektüel hayatında önemli bir tarihsel dönüm noktası olduğunu belirtti.
‘Kürdistan Gazetesi tarihsel rol oynadı’
Kürdistan Gazetesi’nin 20. Yüzyıldaki Kürt aydınlanmasının önemli mihenk taşlarından biri olarak, Kürt basının modern kurumsal tanziminde tarihsel bir rol oynadığını ifade eden Temel, şunları kaydetti:
“Bu kurumsallaşmaya ilham kaynağı olan gazetenin kuruluş günü olan 22 Nisan, bu tarihsel ve kurucu karakterinden dolayı 1973 yılından itibaren Kürt Gazetecilik Günü olarak kabul edilip kutlanmaktadır. 123 yıldır binlerce Kürt gazeteci, Mîqdat Mîdhed Bedirxan’ın açtığı yolda hakikatin izinde ısrarla yürümekte, bu geleneği baskılara ve sansüre karşı inatla sürdürmektedir.”
‘Kürt gazeteciler hakikat mücadelesinden koparılmaya çalışıldı’
Bu deneyimin bugün de Kürt gazeteciler tarafından ısrarla ve cesaretle sürdürüldüğüne işaret eden Temel, şunları ifade etti:
“Kürt gazeteciler dün olduğu gibi bugün de baskılara, sansüre, tehdit ve şantajlara karşı hakikat mücadelelerini sürdürmekte. Kırımlar, katliamlar, baskılar ve temel insan hakları ihlalleri gibi karanlıkta bırakılmak istenen, unutturulmaya çalışılan birçok olay, Kürt gazetecilerin inadı ve ısrarıyla açığa çıkarılarak tarihe not düşülmüştür. Bu ısrar ve inadından dolayı baskı, işkence ve saldırıların hedefi olan Kürt gazeteciler gözaltına alınarak, tutuklanarak, sürgün edilerek hakikat mücadelesinden koparılmaya çalışıldı.”
‘Kürt basını saldırı dalgasına maruz bırakıldı’
Kürt basın tarihinin aynı zamanda Kürt halkının aydınlanma ve direniş tarihinin bir parçası olduğunu belirten Temel, “Bu direniş yüzyılın başından 90’lara, 90’lardan günümüze kadar devam etmektedir.” dedi.
Kürt basını son 20 yılda, AKP hükümeti tarafından da büyük bir baskı, sansür ve saldırı dalgasına maruz bırakıldığına vurgu yapan Temel, şu ifadeleri kullandı:
“Özellikle 2016’dan sonra ilan edilen OHAL ve yayınlanan KHK’lerle Özgür Basının bütün kurumları gasp edildi; gazeteler, televizyon kanalları, dergiler, radyolar kapatıldı. Kürt basınına ve Kürt diline yönelik gerçekleşen saldırılar, tarihsel baskı ve saldırıların bir devamı olarak düşmanca sürdürüldü ve bugün de bu saldırılar devam etmektedir.”
Temel, tüm Kürt basın emekçilerinin ve basın dünyasının gazetecilik gününü kutlayarak, “Bu günde Musa Anter, Hafız Akdemir ve Hüseyin Deniz şahsında tüm basın şehitlerini saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz.” dedi.
Yeni1Mecra