HDP’liler Artvin’de “İş ve Aş Buluşmaları” kapsamında Hopalı balıkçılar ve çay işçileriyle bir araya geldi.
HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Milletvekili Erol Katırcıoğlu ve parti yöneticilerinden oluşan heyet, Artvin’deki “İş ve Aş Buluşmaları”na ikinci gününde. Hopa’da farklı kesimlerle bir araya gelen heyet, vatandaşların sorunlarını dinleyerek çözüm önerilerini anlatıyor.
Balıkçılar sorunlarını anlattı
Heyet bugün de Hopa Su Ürünleri Kooperatifini ziyaret eden heyet, balıkçıların yaşadıkları sorunları dinledi. Balıkçılardan Yüksel Kesici, gelirlerinin her geçen gün daha da azaldığını belirtti.
‘Denizdeki kirlilik ve aşırı avlanma balıkların üremesini engelliyor’
Denizdeki kirlilik ve aşırı avlanmanın balıklarının üremesini engellediğini kaydeden Kesici, Karadeniz genelinde kanalizasyon sularının arıtılmadan denize akıtıldığını aktardı.
Balıkçılardan Erdal Avcı ise, balıkların yem olarak kullanılmasından zarar gördüklerini söyledi. Avcı, şunları ifade etti:
“Nehrin denizde buluştuğu alanın 500 metrelik bölgesinde avlanmak yasak. Devletin kepçeleri orada çalışıyor ama bizim ağ atmamız yasak. Bu yüzden çok ceza yedik. Diğer bir sorun ise sahil yolu. Sahil yolundaki ışıklandırma balığı rahatsız ettiği için sahile balık gelmiyor.” Kafes balıkçılığının da kendilerine zarar verdiğini ifade eden Avcı, bunlara karşı bir düzenleme yapılmasını istedi.
‘Direniş merkezli bir hareket örgütlenmeli’
Heyet, buradaki ziyaretin ardından Kemalpaşa Halkevi’ne geçti. HDP’li heyeti, Halkevi yöneticileri ve üyeleri karşıladı. Ziyarette konuşan Halkevi Yöneticisi Kamil Ustabaş, kapitalizmin kendini yenilediğini ve devrimci hareketlerin de bu duruma göre mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdi.
“Direniş merkezli bir hareket örgütlemenin” önemine değinen Ustabaş, “Gergerlioğlu’na siyasi olarak katılmamakla birlikte direnişi memlekete umut oldu. Teslim olmamayı egemenleri kalbinden vurarak Meclis’te yaptı.” ifadelerini kullandı.
‘Bugünü nasıl örgütleyeceğimizi konuşmamız lazım’
Karadenizin çevre mücadeleleri ile ön plana çıktığını kaydeden Ustabaş, bölgenin en muhafazakar köylerinde bile direnişler olduğunu söyledi. Bu mücadelenin siyasi ayağının örgütlenemediğine dikkati çeken Ustabaş, şöyle konuştu:
“Siyasi iktidarın yıkılacağı ana yerin sandık olması üzerinden o köylerden yine yüzde 90-95 AKP çıktı. Biz mücadeleyi başka yere taşıyamadık, birlikte taşımamız gerekiyor. Direniş mevzilerini her alanda yaratmadığımız sürece bunlarla baş etmemiz mümkün olmayacak.”
Geçmişte yaşadıkları siyasi ayrılıkları, sorunları bir yerde bırakılması gerektiğini belirten Ustabaş, “Bugünü nasıl örgütleyeceğimizi konuşmamız lazım” dedi.
Çay fabrikasına ziyaret
Heyet daha sonra Hopa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin Kemalpaşa’da bulunan çay fabrikasını ziyaret etti. Garo Paylan’ın da aralarında bulunduğu heyeti kooperatif yöneticileri ve çay işçileri karşıladı.
Ziyarette konuşan Kooperatif Başkanı Harun Vayiç, kota sistemi sonucu üreticinin özel sektöre çay vermek zorunda kaldığını aktardı. Özel sektörün ise istediği fiyattan alış yaptığını ifade eden Vayiç, “İran’dan düşük fiyata çay geliyor. Çay üreticisine teşvik diye bir şey yok. Organik çaya çevirmek için topyekun bir değişim yapılması lazım. Toprağın temizlenmesi lazım. Çiftçinin yarısı bankalara borçlu, diğer yarısı da onlara kefil” dedi.